Gość Paragon Zgłoś Napisano 13 Marca 2018 1 minutę temu, t2mek2 napisał: Dokładnie, ja tylko chciałem pokazać że można. Widziałem nie raz na forum książkowo zakładane akwaria, z zaawansowanym sprzętem, dsb refugium itd. I niestety różne plagi wywołało przy czym ja u siebie takich nie widziałem. Też miałem obrosnieta skalę zielonym glonem pierwszy rok ale po tym czasie zbiornik zaskoczył i glon całkowicie zaczął znikac sam. Absolutnie nikogo nie namawiam do mojej metody low tech. To co dziala u mnie moze nie zaskoczyć u kogos innego z różnych powodów. dokładnie potwierdzasz tylko jedno nie ma tylko jednej właściwej drogi, moim zdaniem nie wolno się zamykać na wiedzę, ps. gratuluję piękny zbiornik mam nadzieję że kiedyś uda mi się osiągnąć chociaż coś podobnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 13 Marca 2018 10 minut temu, Paragon napisał: jak dla mnie sam sobie zaprzeczasz, nie wypowiem się za głęboko w temacie bo nie mam aż tyle doświadczenia, ale skoro droga która została obrana przynosi oczekiwane skutki/rezultaty jest udokumentowana to jak to nie jest właściwa droga?, to wydaje mi się że upierasz się przy swoim na siłę Oczekiwana ? Oczekiwana przez właściciela zbiornika, nie umniejszając, oczekiwania są różne. Upieram się przy swoim, nie na siłę tylko z doświadczenia. Dziś masz takie akwarium a nie inne, za chwile będziesz chciał iść krok a może trzy kroki do przodu i zaczniesz zmieniać zdanie, stwierdzisz, ok da się ale chyba da się lepiej. To jest rozwój akwarysty - albo zostaniesz przy tym co masz albo idziesz do przodu. Tą drogę wielu ludzi przeszło na tym i innym forum. 8 minut temu, Paragon napisał: dokładnie potwierdzasz tylko jedno nie ma tylko jednej właściwej drogi, moim zdaniem nie wolno się zamykać na wiedzę, ps. gratuluję piękny zbiornik mam nadzieję że kiedyś uda mi się osiągnąć chociaż coś podobnego Nie ma jednej właściwej drogi - to już zostało setki razy napisane. Coś co działa u jednego nie koniecznie będzie działać u innego. Na wiedzę, to się nikt nie zamyka a na pewno nie ja. I to jest różnica prowadzenia akwarium, jeden marzy aby osiągnąć coś podobnego a drogi potraktuje to jako fajny kolejne akwarium morskie ale wisienki na torcie niema. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 13 Marca 2018 Popatrzyłem na temat tego wątka i pomyślałem, że sprawa jest oczywista i nie ma nad czym debatować. Ale jak zobaczyłem 50 odpowiedzi to zajrzałem. I proszę, nawet mnie ktoś wspominał hehe. Ja leję bakterie, bo mając małą wiedzę praktyczną uważam, że w ten sposób zmniejszam ilość potencjalnych czynników powodujących problemy. I to, że coś u mnie działa czy nie to jeszcze nie wiem. Myślę, że za rok będę wiedział. W akwarium znakomita większość organizmów to bakteriożercy lub żercy bakteriożerców, O ile nie wywołuje się zakwitów, to lanie na pewno w niczym nie szkodzi. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 13 Marca 2018 Bo tak naprawde to powinniscie wyjsc od definicji o czym dokladnie chcecie dyskutowac. O jakich baniakach. z jaka obsada. T2mek2 pokazuje bardzo ladny skad inad baniak ale ja np. nie widze tam ani jednej acry koloru zoltego, nie widze ani jednej acry koloru rozowo/pomaranczowo/czerwonego, nie widze ani jednej acry koloru jasnoniebieskiego. W zasadzie malo acropor widze Jest kolorowo ale jak sie przyjrzec dokladnie to... no wlasnie. O gustach sie nie dysktuje Maciek - swietnie spuentowal IMHO. Kazdy stawia sobie poprzeczke do ktorej dąży. Jedni nisko, inni wysoko, a jeszcze inni na poziomie do ktorego ciezko wiekszosci doskoczyc. Po prostu brak zalozenia na ilu metrach ta poprzeczka jest. Jesli ktos powiesi poprzeczke na takim poziomie, ze wystarczy nad nia przejsc bez wiekszego wysilku to i ilosc pracy do jej pokonania bedzie mniejsza. Jak ktos powiesi wyzej to sie okaze ze piwo/kanapa nie jest wystarczajace do tego by ja przeskoczyc Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) A mam takie pytanie bo tak jak zakladałem stosować bakterie przez pierwsze 2-3 tygodnie, potem dać szansę naturze aby dala sobie rade, ale tak czasami myślę czy nie warto dodawać samej pożywki czy ma to sens, ktoś ma jakieś doświadczenia np cos takiego: https://reefshop.pl/eshoper/pl/p/ReeFlowers-Bacteria-Feeder-pozywka-dla-bakterii/6350 Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2018 Ja daję np pro .Ale nie wiem dlaczego mi się wydaje, że te wszystkie pożywki to mieszanka weglowodorów w postaci kwasów organicznych cukrów, alkoholu i tym podobne. Takie VSV w różnych koncentracjach poszczególnych składników. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2018 Teraz, katani napisał: Ja daję np pro .Ale nie wiem dlaczego mi się wydaje, że te wszystkie pożywki to mieszanka weglowodorów w postaci kwasów organicznych cukrów, alkoholu i tym podobne. Takie VSV w różnych koncentracjach poszczególnych składników. ja dawałem AF Bio S, wszystko ok nic się nie dzieje bardziej pytam profilaktycznie chodzi o stale dostawy pozywki aby, utrzymywać populację bakteri na jakimś poziomie, a nie dostarczać cały czas nowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach