kolalysy Zgłoś Napisano 22 Marca 2018 Cześć, odkąd odpaliłem reaktor (AM1000) zacząłem mieć problemy z PH. Wcześniej ponad 8, teraz od 7,57 to 7,9. Po reaktorze mam komorę szlifująca z zasypem. Mam małe refugium działające w nocy. Zastanawiam się, czy jeślibym doprowadził wodę z reaktora (wylot) do odpieniacza to coś by to dało - gdzieś czytałem, że napowietrzenie pozbawia wodę CO2. Inną opcja to robić dziurę w ścianie i zaciągać powietrze z zewnątrz. Co ciekawa, spadek ph zaobserwowałem nagle z dnia na dzień, wcześniej sonda pokazywała (przy działającym reaktorze) 7,9 do nawet 8,4 i nagle z dnia na dzień spadło to 7,57 do 7,9. Teraz mam taki wynik na 3 sondach (sprawdzałem) może wcześniej miałem sondę rozkaliborwaną (sam nie wiem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petroniusz2 Zgłoś Napisano 22 Marca 2018 (edytowane) Podłącz odpieniacz do powietrza z zewnątrz budynku , jeżeli nie wystarczy dorzuć pompkę napowietrzającą też z powietrzem zewnętrznym . Nie ma bata ph skoczy przynajmniej do 8.3 . Osobiście kombinowałem z płynami do podbicia ph , nawet podłączyłem do ballinga , kompletnie bez sensu , szkoda kasy . Poszło powietrze z zewnątrz i ph podbiło się samo . Edytowane 22 Marca 2018 przez petroniusz2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Marca 2018 Godzinę temu, kolalysy napisał: Mam małe refugium działające w nocy. odciek puściłeś do niego ? pomoże glonom które "zjedzą" trochę CO2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 22 Marca 2018 A jakie masz KH ? T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 23 Marca 2018 Mikser wapienny, skierowanie pompy w lustro wody aby zwiększyć wymianę gazową, zasysanie powietrza z zewnątrz - też pomaga, wietrzenie pomieszczenia itp. Największa wymiana gazowa jest za pośrednictwem tafli wody i na tym bym skupił się na początku. Jeśli wszystkie zabiegi nie przyniosły rozwiązania to pozostaje mikser wapienny - lata temu było to urządzenie które zawsze działało w parze z rektorem. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach