sith114 Zgłoś Napisano 10 Lipca 2019 Teraz, LordMatthew napisał: Umiejętności jakieś są, a zawsze można się nauczyć. Ale do świetlówek jakoś nie jestem przekonany z racji rozmiarów lampy. Może się mylę. Lampa gotowa typu np Ati ma koło 60 cm. Diy będzie miało podobny wymiar jeśli chodzi o szerokość myślę, że przy 2x24W zmieścisz się w granicach 15cm ale pewnie bliżej 10. Tu masz taki przykładowy zestaw https://www.zoolight.pl/product-pol-1380--55cm-2x24W-Zestaw-oswietleniowy.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 10 Lipca 2019 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi . Wezmę je pod uwagę. Edytowane 11 Lipca 2019 przez LordMatthew (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 A co myślicie o Nemolight II marine 48W, znalazłem używkę roczną za 400, warto? Mało informacji jest w sieci na temat tych lampek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 Po przeprowadzce: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 Teraz nowa lampa zarośnie szybko i znowu powiększanie ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 Lampa narazie stara, ale w planach jest nowa Jeśli chodzi o litraż to takie już zostanie. Cel to utrzymać w dobrej kondycji. Narazie musi się ustabilizować z tym co jest że starej kostki. Jak wszystko będzie się dobrze czuło to wprowadzimy więcej życia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 Zestaw 2x24w + świetlówki ATI to około 220 zł ostatnio dodawałem własnie do Kessila. Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 Zawsze myślałem że świetlówki są droższe, a tu się okazuje że to ledy wychodzą drożej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 Wiesz niektórzy zmieniają świetlówki co 6 miesięczy czyli w twoim przypadku masz 240 zł rocznie. Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 (edytowane) Nie no przesadzasz świetlówki 120 zł, a odblysniki statecznik kupujesz raz A kurde @Jointela ma racje rocznie 240 Edytowane 11 Lipca 2019 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 (edytowane) Jakieś konkretne rodzaje świetlówek? I obudowy masz na myśli? Nie mam żadnej wiedzy w tym temacie. Edytowane 11 Lipca 2019 przez LordMatthew (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 Teraz, LordMatthew napisał: Jakieś konkretne rodzaje świetlówek? I obudowy masz na myśli? 240 zł to koszt 4 świetlówek na rok działania, Chyba ze to tylko dopalenie ledów by było to wtedy starczą na więcej nie 6 miesięcy. Pod morskie typowego 2x24W nie dostaniesz albo coś z belek do słodkich, albo DIY. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ensso Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 @sith114 czy się różni lampa T5 pod akwarium słodkowodne, a słono poza świetlówkami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2019 (edytowane) Chłodzeniem? Teraz to nawet nie wiem kto produkuje takie lampy/pokrywy pod słodkie. Ale Ati, Pacific Sun, Giessman itd maja chlodzenie choćby. Edytowane 11 Lipca 2019 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 12 Lipca 2019 Jedna z najbardziej znanych lamp budżetowych - HAGEN GLO 2x24w. Najtaniej wyjdzie użyć zestawu ponieważ dzięki temu możesz świetlówki dać na różnej szerokości. Jeżeli chodzi o estetykę tego rozwiązania to ujdzie ale niskim kosztem można zrobić to bardziej estetycznie np. przyczepić odbłyśniki do dwóch połówek rury malowanej na jaki się chce kolor. Wieczorem wkleję zdjęcie jak to u mnie wygląda Kessil + 2x24w bez żadnych obudów tylko tak rzucone na siatkę nie jest źle świeci to najważniejsze a nad estetyką będę wkrótce pracował. Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 12 Lipca 2019 2 godziny temu, Jointela napisał: Jedna z najbardziej znanych lamp budżetowych - HAGEN GLO 2x24w. Najtaniej wyjdzie użyć zestawu ponieważ dzięki temu możesz świetlówki dać na różnej szerokości. Jeżeli chodzi o estetykę tego rozwiązania to ujdzie ale niskim kosztem można zrobić to bardziej estetycznie np. przyczepić odbłyśniki do dwóch połówek rury malowanej na jaki się chce kolor. Wieczorem wkleję zdjęcie jak to u mnie wygląda Kessil + 2x24w bez żadnych obudów tylko tak rzucone na siatkę nie jest źle świeci to najważniejsze a nad estetyką będę wkrótce pracował. Jestem ciekaw jak to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 12 Lipca 2019 Estetyka tak jak mówiłem ujdzie (jak dla mnie) Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 12 Lipca 2019 To masz położone rury i na nich odbłyśniki i tyle? A stateczniki gdzieś schowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 12 Lipca 2019 Rury są przymocowane do odbłyśnikow uchwyty są w zestawie, statecznik za akwarium Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morski Zgłoś Napisano 12 Lipca 2019 piachu nie sypiesz? Czy doszedł w kolejnej fazie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 12 Lipca 2019 Miało być bez piachu bo się zbierał w nim syf a w 30l nie miało co kopać. Ale żona by chciała piasek i żeby zawsze był biały jak śnieg Może jakiś aragonit o drobnej gratulacji? Ale to temat otwarty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 12 Lipca 2019 Żwir też zbiera syf w 60l bez babki ciężko będzie go utrzymać. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 12 Lipca 2019 (edytowane) A jaka aragonit polecacie? W sensie rozmiar ziarenek, tak żeby się nie pyliło wszędzie i żeby babka nie miała źle. Edytowane 12 Lipca 2019 przez LordMatthew (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 14 Lipca 2019 (edytowane) Parametry z dziś: Ogólnie mieszkańcom przeprowadzka się podoba. Pozostaje powoli podciągnąć niektóre parametry. Edytowane 14 Lipca 2019 przez LordMatthew Literówki (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 15 Lipca 2019 (edytowane) Nowy mieszkaniec: Plus 2 wurdemanni na różyczki. Edytowane 15 Lipca 2019 przez LordMatthew (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach