Skocz do zawartości
Karoolynkaa

Lampa led diy

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli co w dzień odpieniacz chodzi na noc wyłączyć ? 12 godzin dziennie niech działa? O koszyku pomyślę i zrobię :) glony obecnie zanikają z dnia na dzień jest coraz mniej szyby już praktycznie czyste. Lampę mam zrobiona na dwa kanały sam niebieski i sam biały . 

Piszecie że to problem młodego zbiornika hmm ale przecież już większość ludzi koło 7-10 tygodnia zaczyna wprowadzać życie i wszystko jakoś hula ze tak powiem .. 

Co do cyrkulatora próbowałam już ustawić na skalę ale tak wialo że robiła się pralka a nie jest sterowany tylko wieje cały czas 

Edytowane przez Karoolynkaa (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

glony znikają pytanie tylko .. bo ? .. jeżowiec ? czy brakuje czegoś w wodzie (jałowa)

odpieniacz napowietrza wodę - w/g mnie lepiej ustawić w cyklach po kilka godzin niż po 12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Karoolynkaa napisał:

większość ludzi koło 7-10 tygodnia zaczyna wprowadzać życie i wszystko jakoś hula ze tak powiem .. 

A potem wołają o pomoc.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bicolor zjada glon salarias jezowiec ślimaki .. ale ogólnie zauważyłam że sam zanika też chyba że one tak jedzą .. no więc jeśli woda jałowa to co proponujesz?

Rozumiem ze póki co mogę pomarzyć o jakimś życiu jeśli chodzi o korale ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
11 minut temu, Karoolynkaa napisał:

Bicolor zjada glon salarias jezowiec ślimaki

Caulerpę ? co najwyżej tylko jeżowiec :)

(czyli to zielone na skale)

02908b7837595.jpg

proponowałem - zrobić testy ICP

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 minutę temu, Karoolynkaa napisał:

Co.to icp? I czy podmianami nie wyrownam wszystkiego a może jakieś suplementy?

https://www.google.pl/search?hl=pl&dcr=0&source=hp&ei=SKfTWoHpEYaUsAH8_YDwDg&q=testy+ICP&oq=testy+ICP&gs_l=psy-ab.3..35i39k1.1878.3926.0.4524.10.9.0.0.0.0.110.844.4j5.9.0....0...1c.1.64.psy-ab..1.9.840.0..0j0i131k1j0i67k1j0i203k1j0i10i203k1j0i22i30k1.0.SzrnOXAeF18

marinlab_razem_2.jpg

teoretycznie można by zrobić podmianę ze 20% 

a by dodawać jakieś suplementy  to trzeba wiedzieć jakie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze trzeba wiedzieć jakie a ludzie którzy dozuka jod wodę lugola) srint ,bądź gtorech abcm czy ballinga nie każdy robi test na wszusyko ..

No dobra ale jeśli ca mam 470 a mg 1400 to czego brakuje hmm.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 minutę temu, Karoolynkaa napisał:

to czego brakuje hmm.. 

test ICP bada wodę na obecność ponad .. 30? (o ile pamiętam) pierwiastków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię żeby każdy wysyłal wodę do badania :P zazwyczaj to ostateczność :)))) więc znajdzmy inna metodę żeby podnieść mój baniaczek ok? :P

Jakas inna alternatywę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Karoolynkaa napisał:

Rozumiem ze trzeba wiedzieć jakie a ludzie którzy dozuka jod wodę lugola) srint ,bądź gtorech abcm czy ballinga nie każdy robi test na wszusyko ..

No dobra ale jeśli ca mam 470 a mg 1400 to czego brakuje hmm.. 

Na jakiej soli prowadzisz akwarium? Trochę te Ca i Mg jest za wysokie i wygląda to tak jakby było za wysokie zasolenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj została poprawiona lampa mam 15 royal blue i 11 brightlux oraz 7 bialych niestety nadal wychodzę z założenia że za jasno za mało niebiesko z faktu że białe mają moc 1200-1500 zejdę do 4diod. 

Wczoraj tez zrobiłam podmianę 10% wyjęłam wegiel i absorbenty posguard i purigen. Umylam kubełek od odpieniacza i wstawilam go na włączanie czasowe po.pare godzin dziennie przez całą dobę . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

brightlux to marka roznych kolorow a nie kolor. podejrzewam ze chodzi ci o diody blue.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czyste niebieskie bo te royal co wcześniej miałam same nie dawały czystej bawry niebieskiej a raczej ultrafioletowa :)

A mam.pytanie zazwyczaj podczas robienia lampy LED jakie bierze się białe diody o jakiej mocy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

biale min 10tys k. moc dowolnie ale z tego co czytam duze lampy robia raczej z 3w diod. to raczej kwestia estetyki. slabsze diody mozna rozlozyc bardziej na powierzchni radiatora i akwarium jest rownomiernie oswietlone. mocne diody 10w, 30w czy 50w swieca bardziej punktowo.

zalezy tez ile masz checi do zabawy. latwiej zlutowac 3 diody 10w niz 10szt 3w ale albo rowno oswietlone akwarium i wiecej wysilku albo punkty oswietleniowe lekko i szybko.

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampę mam zrobiona z diod 3 w 15 royal blue 11 brightlux blue i 7 brightlux białych o mocy 12000-15000 k powieszona 20 cm nad tafla wody. czy powinnam coś zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.