iplouify Zgłoś Napisano 9 Maja 2018 Witam, kupiłem kiedyś szczepke capnelli. po kilku dniach wyszły 3 głowy aiptasii na podstawce. Podstawka była dosyć mała, po 2 miesiącach z 3 głów zrobiło się 5. Doszedłem do wniosku że zaraza się szybko rozrasta i trzeba coś zrobić. Czytałem, że capnelle można ciąć nożyczkami jak trawę. Tak więc zrobiłem, ciach przy podstawce. Podstawka do kosza z miejsca, a capnelle momentalnie skurczoną wbiłem w piach, żeby odżyła na spokojnie. Od zabiegu minęła godzina, i zacząłem się poważnie zastawiać, czy jak "ciachnę" capnelle to żyje i część odcięta, jak i główna. Czy tylko główna....Czy capnella ucięta przy podstawie przeżyje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Maja 2018 Przeżyje i odrośnie nawet z kilku milimetrowego skrawka tkanki... Podobnie jest z innymi miękkimi koralowcami.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 9 Maja 2018 Potwierdzam Capnella jak sarco, wyrośnie z śladowych ilości tkanki, a cięcie to żaden problem dla niej (w warunkach, które jej odpowiadaly). Po cięciu potrzebuje chwilę czasu na regenerację i przyczepienie się do podłoża. U mnie spora Capnella co jakiś czas rzucala sama szczepkami i jedna z nich przyrosla do muszelki małego ślimaka columbella więc potrafią przyrosnąc bardzo szybko. Ta część która wyrzuciles też by przeżyła, gdybyś nie wyrzucił. Ale szkoda sobie zainfekowac zbiornik aiptasią, to okropne cholerstwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) To co napisała Dominika, że capnella przyrosła szybko do muszli ślimaka mogę potwierdzić. U mnie mała szczepka przyrosła do muszli ślimaka diodora. Edytowane 9 Maja 2018 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domel302 Zgłoś Napisano 13 Maja 2018 Ale Aiptasie masz na 100 w całym akwarium obserwuj i patrz jak pojawią się wszędzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach