Skocz do zawartości
Juby

Tunze 9004 dc czy AM miniflotor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dostałem na prezent odpieniacz AM miniflotor. Darczyńca niestety nie wiedział że w pudełku czeka na instalacje 9004 w wersji dc.

Akwarium mam 80l plus 30l panel.

Przed obejrzeniem miniflotora nie miałem wątpliwości że korzystać będę z Tunze ale po oględzinach sprzętu AM mam pewne wątpliwości. Miniflotor jest malutki zgrabny co przy panelu jest olbrzymią zaletą. Odpieniacze na kostkę nie grzeją wody i co tu dużo gadać są proste w działaniu czego napewno nie można powiedzieć o Tunze.

Najbardziej zależy mi na niezawodności i prostocie obsługi

Proszę o poradę co byście wsadzili do baniaka.

Wiem że na forum są akwaryści którzy przerabiali obydwa odpieniacze[emoji3]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wybrał Tunze bo odpada wymiana kostek. Też mam Tunze 9004 ale jeszcze go nie przetestowałem bo jeszcze nie zrobiłem przekładki na większe 100 litrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostki poza ceną to nie taki problem. Chociaż ich cena też nie jest taka zaporowa biorąc pod uwagę ile pieniędzy wlewamy do akwarium w postaci „cud miód uszlachetniaczy”[emoji3]
Nie wiem czy próbowałeś rozbierać Tunze 9004 ja to zawsze robie z pewną obawą że to się zaraz połamie[emoji3]
Poza tym odpieniacze kostkowe są „delikatniejsze” dla życia w baniaku.
W AM brak części mechanicznych, żadnych drgań. Hałasuje tylko napowietrzacz, który grzecznie stoi sobie poza akwarium w szafce albo gdzie sobie wymyślisz.
Nie rozpoczynał bym tego wątku gdybym miał napowietrzacz przetestowały bym jedno i drugie pienidło i zdał relacje.
O Tunze mogę powiedzieć że nie jest głośny, kontroler dc pozwala płynnie regulować moc pompy.
Ustawiasz odpieniacz na lini osmolatora (jest zaznaczona na obudowie) i regulujesz kontrolerem. Ogranicznik powietrza jest zupełnie zbędny. Nie jest to zły odpieniacz wręcz przeciwnie uważam że pracuje przyzwoicie i spełnia swoją role. Minusami są gabaryty, skomplikowana konstrukcja w porównaniu do AM i badziewne spasowanie.
Blokuje mnie cena przyzwoitego urządzenia do napowietrzania, Eheim albo Newa to wydatek około 130zł a na słabiźnie szkoda cokolwiek robić bo można się tylko zrazić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam używany odpieniacz Tunze tylko w wersji AC i już go rozbierałem, żeby sprawdzić jak wygląda w środku i już ktoś mu wyłamał dwa zatrzaski od obudowy. U mnie będzie pracował w panelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie tunze 9004. Jednak jak masz dwa to nie sprzedawaj tylko chomikuj. W razie draki masz rezerwę. Tunze zbiera dodatkowo film z powierzchni co przy tak małych odpieniaczach wychodzi na duży +. Wiadomo że zachwalam to co uzywam ale w pewnym momencie wymiana kostek Ci zbrzydnie. Były już wypowiedzi na forum, że denerwująca jest ciągła wymiana kostek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki koledzy.
Maciej, nic straconego też kupiłem wersje ac. Jak dobrze poszukasz na jednym z zagranicznych portalu aukcyjnym to koszt zakupu nowego odpieniacza w wersji ac plus upgrade do wersji dc jest niższy niż zakup wersji dc. Plus jest taki że mam dwie pompy[emoji847] i 40zł w kieszeni. A u Ciebie wyjdzie jeszcze lepszy stosunek ceny bo masz używane body.
Z kostkami to nie wiem co stanowi problem przecież to tylko przepięcie kostki na wężyku, a odpieniacz i tak co jakiś czas trzeba wyjąc czy to na pompę czy na kostkę.
Przy Tunze w wersji ac niektórzy gmerają po każdym karmieniu - znany problem ze startem.
Czytałem o szczelnościach kostek z AM ale i z tym można sobie poradzić dając dobrze dopasowany o-ring silikonowy koszt około 2zł, który będzie służył lata albo kupić większą partie kostek i przezornie potraktować silikonem wszystkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też ma w dwóch zbiornikach ten odpieniacz (tunze 9004) i jestem bardzo zadowolony. Cichy, zbiera nieestetyczny syfek z powierzchni wody i prosty w użytkowaniu. Minusem jest to, że czasem po czyszczeniu puszcza delikatnie bąbelki. Mimo wszystko ja go polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Juby napisał:

Dzięki koledzy.
Maciej, nic straconego też kupiłem wersje ac. Jak dobrze poszukasz na jednym z zagranicznych portalu aukcyjnym to koszt zakupu nowego odpieniacza w wersji ac plus upgrade do wersji dc jest niższy niż zakup wersji dc. Plus jest taki że mam dwie pompyemoji847.png i 40zł w kieszeni. A u Ciebie wyjdzie jeszcze lepszy stosunek ceny bo masz używane body.

Za jakiś czas jak wystartuj 100 litrów, może jeszcze pod koniec tego miesiąca to na razie przetestuje Tunze tak jak jest fabrycznie z pompą AC. Mi wyjdzie jeszcze taniej przeróbka jak bym chciał przerabiać bo ja mój odpieniacz dostałem praktycznie za darmo, za piwo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.