Skocz do zawartości
Gość Paragon

Wysokie Ph

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon

Mam pytanie, zauważyłem u mnie ostatnio Ph waha się między 8.3 a nawet 8.6 cze ten zakres jest ok czy raczej za wysoki, mierzony dwoma miernikami, w tym jednym na oddzielnej sondzie wyniki podobne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinujesz ostatnio jak koń pod górę ;)

Sorry za off-topic.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Paragon napisał:

Mam pytanie, zauważyłem u mnie ostatnio Ph waha się między 8.3 a nawet 8.6 cze ten zakres jest ok czy raczej za wysoki, mierzony dwoma miernikami, w tym jednym na oddzielnej sondzie wyniki podobne

Cześć;-) bardzo dobry wynik właśnie taki jest na rafie,nawet pomijając 0,1 błędnie pomiar i tak się mieścisz w idealnym wyniku.

Miłej soboty:)

A tu na przyszłość może się przydać;-)

http://korale.pl/webpage/idealne-parametry-wody-w-akwarium-morskim.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
14 godzin temu, katani napisał:

Sorry za off-topic.

tak tak, a Ty sam niedawno z Kh kombinowałeś :ph34r:

11 godzin temu, @Beti napisał:

Cześć;-) bardzo dobry wynik właśnie taki jest na rafie,nawet pomijając 0,1 błędnie pomiar i tak się mieścisz w idealnym wyniku.

Miłej soboty:)

A tu na przyszłość może się przydać;-)

http://korale.pl/webpage/idealne-parametry-wody-w-akwarium-morskim.html

A dziękuje Beato nom to luzik myślałem, że przedobrzyłem :)

10 godzin temu, CzaQ napisał:

@Paragon Czy przypadkiem ostatnio nie miałeś problemu z "niskim " Ph?:P Co tam nabroiłeś, że się wszystko odwróciło?

No tak cały czas poniżej 8, tak 7.7 do maks 7.9 nom i zacząłem stosować wapno sodowane na wejściu zasilania odpieniacza teraz ph oscyluje mi we wspomnianym zakresie nie spada poniżej 8.3 najwyższe jakie odnotowałem to 8.6

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Paragon napisał:

No tak cały czas poniżej 8, tak 7.7 do maks 7.9 nom i zacząłem stosować wapno sodowane na wejściu zasilania odpieniacza teraz ph oscyluje mi we wspomnianym zakresie nie spada poniżej 8.3 najwyższe jakie odnotowałem to 8.6

Też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem. Wapno jakiego używasz jest sklepowe czy sam je skombinowales z jakiegoś sklepu chemicznego? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
4 minuty temu, CzaQ napisał:

Też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem. Wapno jakiego używasz jest sklepowe czy sam je skombinowales z jakiegoś sklepu chemicznego? 

medyczne z indykatorem zużycia, czyli jak zrobi się całe fioletowe wymieniacz na nowe dodam że ja mam zasypane od ponad miesiąca taka puszka zasypowa jak RO, jakieś 0,7kg i jeszcze widzę sporo granulek białych wiec wystarcza na długo o takie coś:

https://mediplus24.pl/pl/p/Wapno-sodowane-Intersorb-Plus-kanister-5L-do-znieczulen-/2743

90oflt.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj macie podobny temat,można i też wkład węglowy zastosować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
2 minuty temu, @Beti napisał:

Tutaj macie podobny temat,można i też wkład węglowy zastosować

mam też węgiel na zasilaniu nie tylko wapno sodowane :P, węgiel typowy pod oczyszczanie powietrza SAR-3

ka0ea8.jpg

167v9qd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Ciebie to jakaś serwerownia:-)Mega:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
6 minut temu, @Beti napisał:

U Ciebie to jakaś serwerownia:-)Mega:D

wiesz u mnie lubią bawić się prądem niestety dosłownie na 1-2 sekundy, czasami spokój a czasami kilka razy dziennie, zdarza się że jak są tematy burzowe to i na kilka godzin potrafia prądzidło zabrać więc postawiłem konkretny ups i aku, przy braku zasilania akwarium na aku wytrzymuje jakieś 5-7 godzin, caly osprzęt bez grzałki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paragon napisał:

wiesz u mnie lubią bawić się prądem niestety dosłownie na 1-2 sekundy, czasami spokój a czasami kilka razy dziennie, zdarza się że jak są tematy burzowe to i na kilka godzin potrafia prądzidło zabrać więc postawiłem konkretny ups i aku, przy braku zasilania akwarium na aku wytrzymuje jakieś 5-7 godzin, caly osprzęt bez grzałki

A ta puszkę na węgiel do poboru powietrza to sam robiłeś czy kupiłeś gotową?masz jakiegos linka może;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
Teraz, @Beti napisał:

A ta puszkę na węgiel do poboru powietrza to sam robiłeś czy kupiłeś gotową?masz jakiegos linka może;-)

Made By Ja :), a co chcesz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Paragon napisał:

Made By Ja :), a co chcesz :P

No może bym pomyślała nad tym,choć blisko mam okno praktycznie zawsze uchylone,to czy jest sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Nie wiem czy jest sens, powiem Ci dlaczego ja to mam, ponieważ moje akwarium techniczne a wiec odpieniacz jest w kotłowni gdzie jak wiadomo dużo może być CO2 w powietrzu i nie tylko mam zastosowane takie rozwiązanie, jeżeli masz dobre ph i dodatkowo blisko uchylone okno nie wiem czy jest sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Paragon napisał:

Nie wiem czy jest sens, powiem Ci dlaczego ja to mam, ponieważ moje akwarium techniczne a wiec odpieniacz jest w kotłowni gdzie jak wiadomo dużo może być CO2 w powietrzu i nie tylko mam zastosowane takie rozwiązanie, jeżeli masz dobre ph i dodatkowo blisko uchylone okno nie wiem czy jest sens

To w twoim przypadku rzeczywiście jak najbardziej wskazane jest powietrze z zewnątrz. Tak to wygląda?:

wężyk za oknem -> węgiel -> wapno sodowane -> (pomarańczowe coś)?:P -> odpieniacz

I właśnie... co to jest "pomarańczowe coś" co przypomina żywicę DI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

dokładnie :) dlatego takie kombinacje ze wzgledu na umiejscowienie sumpa, wole nie pchać do akwarium spalin z pieca a to pomarańczowe coś to żel krzemionkowy do osuszania powietrza, będzie jeszcze ozonator dlatego osuszacz tez jest wpięty, ponieważ dobrze wpływa na pracę ozonatora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu ‎3‎-‎6‎-‎2018 o 08:41, Paragon napisał:
W dniu ‎2‎-‎6‎-‎2018 o 18:24, katani napisał:

Sorry za off-topic.

tak tak, a Ty sam niedawno z Kh kombinowałeś :ph34r:

I dobrze, kombinuj. Dzieki temu bedziesz mial wszystko idealnie dopracowane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
12 minut temu, Bishop358 napisał:

I dobrze, kombinuj. Dzieki temu bedziesz mial wszystko idealnie dopracowane ;)

Dzięki :) ,rzecz w Tym przynajmniej tak mi się wydaje że bez kombinowania wiedza się nie powiększa, można się opierać na wiedzy innych ale dodatkowo szukać swoich rozwiązań  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.