Skocz do zawartości
BankRobber

Co robię źle ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was wszystkich, z góry dziękuje za poświęcony czas i udzielone odpowiedzi.

Bardzo mi zależy by nie offtopować w tym wątku ... ( jeżeli trzeba już oceniać mój wątpliwy poziom wiedzy i ewidentny brak doświadczenia to proszę poprzedzić to merytoryką :) )

Zacznę od podania informacji pobocznych.

Akwarium jest nieco zaniedbane gdyż 3 miesiące temu urodziła mi się córka. To nasze drugie dziecko i myślałem że jestem doświadczonym rodzicem ale ostatnie 3 miesiące były raczej ciężkie z uwagi na fakt iż mała sporo chorowała. To też powodowało chroniczny brak czasu i spowodowało problemy w zbiorniku.

Próby "kombinowania" i zyskania na czasie również skończyły się kiepsko ... między innymi spadkiem zasolenia z 35 do 30 ... po tym incydencie kubek odpieniacza którego odpływ jest podłączony bezpośrednio do ścieku otrzymał zaworek... ( tak zamiast na cudzych uczę się na swoich błędach ) 

Informacje podstawowe:

Zbiornik: 125x50x55

Sump: 90x40x40

W obiegu około 400l

Start zbiornika początek sierpnia 2017 na chińskiej (ubogiej?) soli

Pompa obiegowa 3500l

Cyrkulacja 2x OW-40 działające na 50% mocy czyli około 5000l/h

Odpieniak - Aquamedica - problem był z dobraniem sprzętu który ma mniej niż 48cm (niestety pod akwa mam stosunkowo mału miejsca - jest to spore ograniczenie wynikające z jego usytuowania)

Pompa dozująca (4) - w chwili obecnej dozuje tylko KH

Reaktor sphagetti 3 litrowy plus pompa około 500l/h

lampy - 1 x Hydra 28 (90W) i 1 x Hydra 56 (135W) - czyli ledy które jakoś 2-3 tyg wyszły z okresu aklimatyzacji , 2 tygodnie świeciły na 100% a następnie zaimportowałem im jedno z ustawień rekomendowanych przez producenta - nie ma pełnej mocy - białe jest ograniczone, wschody i zachody w barwie niebieskiej.

Podmiany - od 4 miesięcy regularne podmiany 5% tygodniowo - sól AF Reef - wcześniej raz na 2-3 tygodnie 10% ale na ubogiej chińskiej soli

Parametry:

zasolenie 35

PH - 7,7

Ca - 420-430 - tylko podmiany

KH - 8,3 - dozowanie

Mg -  ponad 1500 ... nie mam pojęcia jak bo nie dozuje a sól AF ma około 1300

NO3 - 2 do 3 - przez te kolory w tych testach nie potrafię dokładnie określić

PO4 - Niby niewykrywalne (koloru niebieskawego na teście brak) ale w Marinlabie podali mi 0,04

Sprawdzam również testem Fe - mimo ręcznego dozowania preparatu AF, Fe jest nadal niewykrywalne

temperatura - gdy zaczęły się upalne dni poszło na 28,5 (problemy z życiem zaczęły się wcześniej) obecnie 26,5 do 27,5 - tymczasowy wiatrak pracuje - problem zostanie rozwiązany w tym tygodniu - 4 wiatraczki zamówione z popularnego serwisu aukcyjnego, osadzę na profilu i zamontuje 

Obsada - 3 pokolce (hepatus, żółtek i chaetodontoplus mesoleucus) , 2 błazenki, 6 małych chromisów, Mandaryn, 1 halichoeres hortulanus  , 1 pseudocheilinus evanidus , 1 pterapogon

Tyle jeżeli chodzi o informacje wstępne.

Problemy jakie zauważyłem:

Brak wzrostu glonów w reaktorze spagetti - dlatego dokonałem pomiaru Fe - Fe cały czas 0 mimo dozowania preparatu AF

Glony wapienne przestały rosnąć

Korale które rosły przestały... oprócz briareum i euphyllia

Do zbiornika wsadziłem 3 acry - wszystkie padły każda w różnym czasie - ostatnia padała 3 miesiące

Na końcówkach syriatopor pojawiły się odbarwienia (bielenie?) które potem ciemniały i cały czas się powiększały.

Jak zobaczycie na fotkach część korali traci kolor i .... wygląda źle...

caulastrea przestała polipować i traci tkankę z dnia na dzień :(

W zeszłym tygodniu padła krewetka czyszcząca i Mitrax (może temperatura ale nie jestem pewien)

Zerknijcie na zdjęcia i zacznijcie igrzyska :)

Proszę o rady co zrobić by uratować życie.

Dodatkowe pytania:

1. nie wiem jak magnez może być na poziomie ponad 1500 - jak go obniżyć?

2. co zrobić z Fe? co dozować najlepiej by reaktor spagetti zaczoł normalnie funkcjonować.

3. Proszę też o analizę parametrów  wody - test marinlab

4. Generalnie co robić by było dobrze?

PS. jak widać noobek ze mnie ale chęci do nauki ogromne i obiecuje stosować się do zaleceń

https://www.dropbox.com/sh/eej6ebde577cz43/AABZu64_XuE0B_MDDYzr8NMva?dl=0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Napewno mogę Ci powiedzieć, że test na Fe colombo ile byś nie lał będzie 0. Przerabiałem to u siebie. Ten test się nie nadaje do pomiaru Fe.

Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, BankRobber napisał:

Witam was wszystkich, z góry dziękuje za poświęcony czas i udzielone odpowiedzi.

Bardzo mi zależy by nie offtopować w tym wątku ... ( jeżeli trzeba już oceniać mój wątpliwy poziom wiedzy i ewidentny brak doświadczenia to proszę poprzedzić to merytoryką :) )

Zacznę od podania informacji pobocznych.

Akwarium jest nieco zaniedbane gdyż 3 miesiące temu urodziła mi się córka. To nasze drugie dziecko i myślałem że jestem doświadczonym rodzicem ale ostatnie 3 miesiące były raczej ciężkie z uwagi na fakt iż mała sporo chorowała. To też powodowało chroniczny brak czasu i spowodowało problemy w zbiorniku.

Próby "kombinowania" i zyskania na czasie również skończyły się kiepsko ... między innymi spadkiem zasolenia z 35 do 30 ... po tym incydencie kubek odpieniacza którego odpływ jest podłączony bezpośrednio do ścieku otrzymał zaworek... ( tak zamiast na cudzych uczę się na swoich błędach ) 

Informacje podstawowe:

Zbiornik: 125x50x55

Sump: 90x40x40

W obiegu około 400l

Start zbiornika początek sierpnia 2017 na chińskiej (ubogiej?) soli

Pompa obiegowa 3500l

Cyrkulacja 2x OW-40 działające na 50% mocy czyli około 5000l/h

Odpieniak - Aquamedica - problem był z dobraniem sprzętu który ma mniej niż 48cm (niestety pod akwa mam stosunkowo mału miejsca - jest to spore ograniczenie wynikające z jego usytuowania)

Pompa dozująca (4) - w chwili obecnej dozuje tylko KH

Reaktor sphagetti 3 litrowy plus pompa około 500l/h

lampy - 1 x Hydra 28 (90W) i 1 x Hydra 56 (135W) - czyli ledy które jakoś 2-3 tyg wyszły z okresu aklimatyzacji , 2 tygodnie świeciły na 100% a następnie zaimportowałem im jedno z ustawień rekomendowanych przez producenta - nie ma pełnej mocy - białe jest ograniczone, wschody i zachody w barwie niebieskiej.

Podmiany - od 4 miesięcy regularne podmiany 5% tygodniowo - sól AF Reef - wcześniej raz na 2-3 tygodnie 10% ale na ubogiej chińskiej soli

Parametry:

zasolenie 35

PH - 7,7

Ca - 420-430 - tylko podmiany

KH - 8,3 - dozowanie

Mg -  ponad 1500 ... nie mam pojęcia jak bo nie dozuje a sól AF ma około 1300

NO3 - 2 do 3 - przez te kolory w tych testach nie potrafię dokładnie określić

PO4 - Niby niewykrywalne (koloru niebieskawego na teście brak) ale w Marinlabie podali mi 0,04

Sprawdzam również testem Fe - mimo ręcznego dozowania preparatu AF, Fe jest nadal niewykrywalne

temperatura - gdy zaczęły się upalne dni poszło na 28,5 (problemy z życiem zaczęły się wcześniej) obecnie 26,5 do 27,5 - tymczasowy wiatrak pracuje - problem zostanie rozwiązany w tym tygodniu - 4 wiatraczki zamówione z popularnego serwisu aukcyjnego, osadzę na profilu i zamontuje 

Obsada - 3 pokolce (hepatus, żółtek i chaetodontoplus mesoleucus) , 2 błazenki, 6 małych chromisów, Mandaryn, 1 halichoeres hortulanus  , 1 pseudocheilinus evanidus , 1 pterapogon

Tyle jeżeli chodzi o informacje wstępne.

Problemy jakie zauważyłem:

Brak wzrostu glonów w reaktorze spagetti - dlatego dokonałem pomiaru Fe - Fe cały czas 0 mimo dozowania preparatu AF

Glony wapienne przestały rosnąć

Korale które rosły przestały... oprócz briareum i euphyllia

Do zbiornika wsadziłem 3 acry - wszystkie padły każda w różnym czasie - ostatnia padała 3 miesiące

Na końcówkach syriatopor pojawiły się odbarwienia (bielenie?) które potem ciemniały i cały czas się powiększały.

Jak zobaczycie na fotkach część korali traci kolor i .... wygląda źle...

caulastrea przestała polipować i traci tkankę z dnia na dzień :(

W zeszłym tygodniu padła krewetka czyszcząca i Mitrax (może temperatura ale nie jestem pewien)

Zerknijcie na zdjęcia i zacznijcie igrzyska :)

Proszę o rady co zrobić by uratować życie.

Dodatkowe pytania:

1. nie wiem jak magnez może być na poziomie ponad 1500 - jak go obniżyć?

2. co zrobić z Fe? co dozować najlepiej by reaktor spagetti zaczoł normalnie funkcjonować.

3. Proszę też o analizę parametrów  wody - test marinlab

4. Generalnie co robić by było dobrze?

PS. jak widać noobek ze mnie ale chęci do nauki ogromne i obiecuje stosować się do zaleceń

https://www.dropbox.com/sh/eej6ebde577cz43/AABZu64_XuE0B_MDDYzr8NMva?dl=0

Jak robiłeś test w marinlab to daj całego pdf-a. Bo rozumiem że masz w nim więcej pomiarów. 

Sory nie chciał mi się otworzyć folder. Juz mam wyniki. Moim zdaniem skok zasolenia oraz temperatura wykończyła zwierzynę. Jeśli utrzymasz obecne parametry to po miesiącu-dwóch powinno wszystko wrocicydo normy

Co do glonów to zmiejsz ich ilość a po jakimś czasie wróci ich wzrost. Dozuj zelazo w zalecanej ilosci producentów np iron 1 kripla na dobe od af itp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
31 minut temu, dla syna napisał:

Jak robiłeś test w marinlab to daj całego pdf-a. Bo rozumiem że masz w nim więcej pomiarów. 

Sory nie chciał mi się otworzyć folder. Juz mam wyniki. Moim zdaniem skok zasolenia oraz temperatura wykończyła zwierzynę. Jeśli utrzymasz obecne parametry to po miesiącu-dwóch powinno wszystko wrocicydo normy

Co do glonów to zmiejsz ich ilość a po jakimś czasie wróci ich wzrost. Dozuj zelazo w zalecanej ilosci producentów np iron 1 kripla na dobe od af itp. 

Wiesz Wątpię ja miesiąc temu przelałem dolewką akwarium przez swoją głupotę i zasolenie z 1026 spadło mi na coś około 1020, poza grymaszeniem zero strat w obsadzie, chyba ze miałem farta, co do temperatury u mnie oscyluje w te upalne dni w zakresie 26 do 28.5 stopnia zero reakcji ze strony obsady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać jeszcze 3 istotnych istotnych faktów:

1. Odpieniacz jechał na mokro - wylewałem około 100ml na dobę, dopiero niedawno skręciłem

2. próbując "ratować" akry, około 6 tygodni temu zacząłem dozować VSV, odpowiednio rozcieńczone dozując 1ml roztworu co godzinę (przeliczając na dobę podawałem około 4ml wódki i 1 ml octu + śladowe ilości cukru) ale po ostatniej wizycie w sklepie akwarystycznym i luźnej rozmowie na temat moich problemów zalecono mi odstawić miksturę - co też zrobiłem.

3. Karmienie - na całą obsadę daje 2 kostki mrożonek dziennie + suche jedzonko dla korali od AF zgodnie z zaleceniami co pare dni - może to jest za mało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Paragon napisał:

Wiesz Wątpię ja miesiąc temu przelałem dolewką akwarium przez swoją głupotę i zasolenie z 1026 spadło mi na coś około 1020, poza grymaszeniem zero strat w obsadzie, chyba ze miałem farta, co do temperatury u mnie oscyluje w te upalne dni w zakresie 26 do 28.5 stopnia zero reakcji ze strony obsady

O skąd my to znamy:Ddlatego mam dolewke max na 15litrow,w razie awarii pompki w tą złom strone pociagnie max 10l(przy opcji full ro) ale to na moj obieg ewentualnie spadnie zasolenie niewiele:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Paragon napisał:

Spojrzałem na testy jeszcze raz. I teraz dopiero zauważyłem że tam nie ma jodu. Jeśli taki stan jest dłużej, najprawdopodobniej korale dostały infekcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
30 minut temu, @Beti napisał:

O skąd my to znamy:Ddlatego mam dolewke max na 15litrow,w razie awarii pompki w tą złom strone pociagnie max 10l(przy opcji full ro) ale to na moj obieg ewentualnie spadnie zasolenie niewiele:-)

Beatko u mnie wszystko działa na automacie i dopóki nie pchałem łapek było ok, w dzień w który przelałem sam otworzyłem zawór i zapomniałem zamknąć ot cala prawda błąd ludzki, automatyka działa świetnie tylko człowiek ciapa

33 minuty temu, BankRobber napisał:

Zapomniałem dodać jeszcze 3 istotnych istotnych faktów:

1. Odpieniacz jechał na mokro - wylewałem około 100ml na dobę, dopiero niedawno skręciłem

2. próbując "ratować" akry, około 6 tygodni temu zacząłem dozować VSV, odpowiednio rozcieńczone dozując 1ml roztworu co godzinę (przeliczając na dobę podawałem około 4ml wódki i 1 ml octu + śladowe ilości cukru) ale po ostatniej wizycie w sklepie akwarystycznym i luźnej rozmowie na temat moich problemów zalecono mi odstawić miksturę - co też zrobiłem.

3. Karmienie - na całą obsadę daje 2 kostki mrożonek dziennie + suche jedzonko dla korali od AF zgodnie z zaleceniami co pare dni - może to jest za mało?

widzisz może za nerwowe ruchy, musisz wziąść głęboki oddech dwa kroki do tylu i dac zbiornikowi dojść do siebie, ja karmie identycznie jak Ty, z suplementacji Reeflowers KH Blend + All Elements nic więcej i zbiornik ma się dobrze

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Paragon napisał:

Beatko u mnie wszystko działa na automacie i dopóki nie pchałem łapek było ok, w dzień w który przelałem sam otworzyłem zawór i zapomniałem zamknąć ot cala prawda błąd ludzki, automatyka działa świetnie tylko człowiek ciapa

No ja rozumie,ale ja podaje też przykład że trzeba uważać z tą Ro,ja sie zabezpieczyłam w taki sposób,nie mam podpietego ro do dolewki tylko celowo dolewam do banki a potem do pojemnika 15litrowego a wlewam max 10L mam to na 2,5dnia max,automatyka dobra sprawa,ale trzeba też uważać,zgadza się?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Ze wszystkim trzeba uważać i trzeba uważać, u mnie jest zabezpieczenie dodatkowe czasowe sprawuje się świetnie, chyba że jakiś Leszek ominie całą elektronikę o otworzy zaworek ręcznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Proszę o informację jak mam walczyć z taką infekcją?? Jak się zachować ?

Proszę również o ocenę czy te na zdjęciach tu : https://www.dropbox.com/sh/42wmry90bo62496/AAANToKQaFibl8JzHagNm55Ya?dl=0

to już mają iść w śmietnik i wyciągać to ze zbiornika czy jakoś walczyć o nie?? 

Co konkretnie zrobić bo mam misję wewnętrzną uratowania tego co się da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.