alexw200 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Moja pęsetka jest ospała i wyskoczyła mu taka dziwna plama ciemna. Wczoraj nie było dziś jest, jak myślicie co to? Doktorek to skubie, pokrywa się ta plama trochę śluzem. Je normalnie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 10 Czerwca 2018 przez alexw200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sevi74 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 Może doktorek da sobie z tym radę skoro to skubie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 Ryba się kończy, 24-48h i po niej. Stawiam na 24. Jest wychudzona, jakaś infekcja ją złapała i już teraz nic się nie zrobi. Jaka infekcja to mniejsze znaczenie, ale ten chelmon jest zapadnięty i już za późno na pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 Ja bym spróbowała artemiss czy innego bezpiecznego środka na infekcje skóry. Póki ryba przyjmuje pokarm jest jakas nadzieja. I witaminy do pokarmu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 Ja bym spróbowała artemiss czy innego bezpiecznego środka na infekcje skóry. Póki ryba przyjmuje pokarm jest jakas nadzieja. I witaminy do pokarmu. Siedzi już w kwarantannie, uv świeci, papu z czonkiem i witaminami, i ichtio do wody poszło. Zobaczymy może mu się uda.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 9 minut temu, alexw200 napisał: Siedzi już w kwarantannie, uv świeci, papu z czonkiem i witaminami, i ichtio do wody poszło. Zobaczymy może mu się uda. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ichtio czyli co? Nie potrafię skojarzyć. Dobrze, że próbujesz ratować rybkę i super ze masz kwarantannę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 Ichtio czyli co? Nie potrafię skojarzyć. Dobrze, że próbujesz ratować rybkę i super ze masz kwarantannę. Ichtio od tropicala, teoretycznie dla słodkowodnych ale w solniczce też mi skórę ratowałWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 Ichtio na kulorzeska? W opisie jest, że to na ospę, a to nie jest ospa. Raczej wygląda na jakis grzyb czy bakterię. Czy ten preparat stosowales wcześniej w akwarium glownym czy tylko w kwarantannowym zbiorniku? Pytam, bo walczę od ponad miesiąca z czymś ospopodobnym i nie pomogło uv, ozonator, polyp lab, herbtana ani leki od weterynarza. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że mojej mlodziutkiej pobitej babeczce leucotaenia, której gnił ogon (robił się biały, odpadał po kawalku) pomógł artemiss. Leżała w kotniku bez ruchu i zdychala. Próbowałam też kilka razy na ten ogonek kapnąc strzykawką kroplę roztworu jodu (wodny roztwór jodu za 10 zł z apteki), więc nie mam pewności, co bardziej pomogło. Gdyby chelmon dał się złapać w dłoń, to sprobowalabym mu na te ranę kapnąc jodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 7 minut temu, Nik@ napisał: Ichtio na kulorzeska? W opisie jest, że to na ospę, a to nie jest ospa. Raczej wygląda na jakis grzyb czy bakterię. Czy ten preparat stosowales wcześniej w akwarium glownym czy tylko w kwarantannowym zbiorniku? Pytam, bo walczę od ponad miesiąca z czymś ospopodobnym i nie pomogło uv, ozonator, polyp lab, herbtana ani leki od weterynarza. Tak, na kulorzęska. Ma kilka białych kropeczek, wcześniej białobrody się opsypał, idąc tym tropem podpada ospa, a to ciemne może się o coś skaleczył. Zaszkodzić mu ta kuracja nie zaszkodzi a może pomóc. W głównym nigdy nic nie leczę, nie ryzykuję. W głównym tylko uv, czosnek i witaminy, lekarstwa tylko w kwarantannie - mam 2 baniaki, narazie jeden zajęty, zobaczymy czy to coś da. Jak wyzdrowieje to będę happy Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 7 minut temu, alexw200 napisał: Tak, na kulorzęska. Ma kilka białych kropeczek, wcześniej białobrody się opsypał, idąc tym tropem podpada ospa, a to ciemne może się o coś skaleczył. Zaszkodzić mu ta kuracja nie zaszkodzi a może pomóc. W głównym nigdy nic nie leczę, nie ryzykuję. W głównym tylko uv, czosnek i witaminy, lekarstwa tylko w kwarantannie - mam 2 baniaki, narazie jeden zajęty, zobaczymy czy to coś da. Jak wyzdrowieje to będę happy Trzymam kciuki. Jeśli do jutra się pogorszy to spróbowalabym artemiss i jodu. Dziwnie to wygląda, kolorem przypomina... sinice czyli cyjanobakterie. Tyle, że dotąd nie słyszałam, żeby cyjanobakterie wdały się w ranę u ryby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 Pływa sobie normalnie czy się chowa? Taki chudy od choroby czy z innego powodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 Pływa sobie normalnie czy się chowa? Taki chudy od choroby czy z innego powodu? Zawsze był smukły, pływa normalnie tylko trochę ospały jest. Wczoraj nie miał tej ranki, dziś cały dzień mnie nie było i jak wróciłem to tak wyglądałWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Trzymam kciuki. Jeśli do jutra się pogorszy to spróbowalabym artemiss i jodu. Dziwnie to wygląda, kolorem przypomina... sinice czyli cyjanobakterie. Tyle, że dotąd nie słyszałam, żeby cyjanobakterie wdały się w ranę u ryby. Dzięki Nika, będę obserwował. Zobaczymy jak noc przetrzyma.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 (edytowane) A ma małe guzki pod skórą? Czy ta nie jest jakaś pleśniawka przypadkiem. On nie jest smukły on głoduje. Edytowane 10 Czerwca 2018 przez michalfa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2018 A ma małe guzki pod skórą? Czy ta nie jest jakaś pleśniawka przypadkiem. On nie jest smukły on głoduje. Nie ma guzków, ogólnie jest czyściutki. A je normalnie z innymi rybciami, 2-3 posiłki dziennie plus ze skałek wyjada.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ichtio czyli co? Nie potrafię skojarzyć. Dobrze, że próbujesz ratować rybkę i super ze masz kwarantannę. @Nik@ teraz doczytałem, bez kwarantanny trochę słabo, ja starej daty jestem, bez tego nie odpalam głównego baniaka, zawsze miałem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 I jak sytuacja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 I jak sytuacja? [emoji4] Niestety odszedł na wieczną rafę, dziś miał już 4-5 takich brązowych plam i cały był pokryty śluzem [emoji22][emoji22][emoji22]Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RobertL Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 A jak inne rybcie ? Nie załapały czegoś podobnego ? Ciekawe co to były że rybcia śpi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 Niestety odszedł na wieczną rafę, dziś miał już 4-5 takich brązowych plam i cały był pokryty śluzem [emoji22][emoji22][emoji22]Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkUronema marinum. Ciężkie do wyleczenia. Z reguły bez szans. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 A jak inne rybcie ? Nie załapały czegoś podobnego ? Ciekawe co to były że rybcia śpi ... Narazie nie widać nic podobnego. Na wszelki wypadek odpaliłem uv.Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkUronema marinum. Ciężkie do wyleczenia. Z reguły bez szans. [emoji20]Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Faktycznie wygląda bardzo podobnie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 @Raffy14chapeau bas za diagnozę. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 [mention=10843]Raffy14[/mention]chapeau bas za diagnozę. FaktWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RobertL Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 Niby nie mam rybek , nie moja rybka ale jakoś tak smutno rzeczywiście ciężka sprawa z tym badziewiem , ciężkie w leczeniu bynajmnie na reef2reef pisza Co mogło być powodem ? Sam z siebie nie złapał chyba ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2018 Choroba, nie choroba ale wychudzona ryba to... wrota dla rozmaitych infekcji. Często bez konsekwencji dla całej obsady, niestety chelmon jest baaaardzo delikatny... jego trzeba naprawdę karmić, dbać i zadbać o to, żeby miał dużo robaczków w skale i ...brak konkurencji. Pokolce, mandaryny, wargatki jemu dobrze nie robią. Dotyczy to ryby jedzącej mrożonki, bo o niejedzącej to nie ma co pisać Niestety, w morskim trzeba też zwracać na to uwagę, czy wszystkie ryby dojadają itp. @alexw200, nie chcę Cię martwić... ale idol dobrze nie wygląda! Ma wyrażnie zaznaczone linie boczne, i jakieś dziwne plamki... Zatrzymałem to na klipie filmiku z chelmonem. Futruj go póki możesz, zobacz w googlu jak wyglądają idole (zwłaszcza te wolno żyjące), będziesz wiedział o czym mówię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 Choroba, nie choroba ale wychudzona ryba to... wrota dla rozmaitych infekcji. Często bez konsekwencji dla całej obsady, niestety chelmon jest baaaardzo delikatny... jego trzeba naprawdę karmić, dbać i zadbać o to, żeby miał dużo robaczków w skale i ...brak konkurencji. Pokolce, mandaryny, wargatki jemu dobrze nie robią. Dotyczy to ryby jedzącej mrożonki, bo o niejedzącej to nie ma co pisać [emoji20] Niestety, w morskim trzeba też zwracać na to uwagę, czy wszystkie ryby dojadają itp. [mention=6927]alexw200[/mention], nie chcę Cię martwić... ale idol dobrze nie wygląda! Ma wyrażnie zaznaczone linie boczne, i jakieś dziwne plamki... Zatrzymałem to na klipie filmiku z chelmonem. Futruj go póki możesz, zobacz w googlu jak wyglądają idole (zwłaszcza te wolno żyjące), będziesz wiedział o czym mówię [emoji4] Raffy wiem jak idolek powinien wyglądać, staram się go podkarmić, je normalnie, mrożonki i suche, jest u mnie od półtora tygodnia.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2018 Wincyj karm!!! btw. pikna ryba, choruje Niech nori mu wisi non stop, będzie lux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach