Skocz do zawartości
khazad93

Projekt akwarium i sumpa do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Powoli zbliżam się do zakończenia mojej drogi do powiększenia zbiornika. Zaprojektowałem akwarium z kominem 100x50x50 oraz sump o wymiarach 80x40x40. W sumpie licząc od lewej znajduje się komora dolewki, komora pompy, bubble stop i komora odpieniacza. Prosiłbym Was Forumowiczów o ocenę mojego projektu. Jest to mój pierwszy duży zbiornik z kominem i nie chciałbym popełnić jakiejś wtopy ;)

Pozdrawiam!

akwarium.jpg

sump.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium jak moje :)

Powrót będziesz miał z tyłu akwarium ?? bo widzę 2 otwory w kominie :)

Jaki odpieniacz przewidziany bo przy 26cm poziomu wody prawdopodobnie bedziesz musiał go podnosic nie lepiej dać niżej tą przegrodę

ReefMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, powrót zaplanowałem na wężu elastycznym z tyłu akwarium [emoji6] W kominie spływ 32 mm i rewizja 25. Mój obecny odpieniacz pracuje właśnie na 26 cm zanurzenia. Konstrukcja DIY, podobno spokojnie uciągnie 200l akwarium. Później zamierzam wymienić na Twistamana 150 albo Delteca APF 600 ale to dużo później jak akwarium zacznę obciążać po dojrzewaniu.

Edit: Myślisz że można zamawiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepust dolny daj mniejszy 3cm zamiast 5cm. Woda niepotrzebnie będzie tam zwalniać i sprzyjać gromadzeniu syfu. Spróbuj wykorzystać jedna ze środkowych przegród na siporax. Rozsuń trochę szybki na szerokość dwóch dużych siporax ów, na dole wklej po małym pasku szkła na którym oprzesz kratkę i ustawisz siporax. Przegrode zbiornika dolewki daj 1-2 cm niżej a nie do samej góry. W razie splotu niefortunnych zdarzeń i pojawieniu się dużej ilości wody w sumpie jej nadmiar przeleje się do dolewki a nie na podłogę.   

Doradzil bym też wklejenie ostatniej szyby przed pompą powrotu lekko pod skosem tak rzeźby woda po niej spływała do komory pompy. U mnie często robi się na tej ścianie lekki wodospad zamiast płynąć po szybie co generuje pęcherze powietrza które zasysa pompa i mam mikro bąble w zbiorniku do momentu przeczyszczenia krawędzi tej przegrody. 

Edytowane przez Darek85 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi :) Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy kupić akwarium, samemu dociąć szybki u szklarza i wkleić czy zamówić już u producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robiłem ścianki sam. Taniej wyszło ale było trochę zabawy. Sylikon akwarystyczny w dużej tubie kupisz w castoramie czy obi.

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie sumpa sobie pokleję sam. Majsterkować lubię a nawet jak klejenie nie wyjdzie zbyt estetycznie to i tak sump nie jest na widoku. Dzięki za podpowiedzi, po weekendzie zamawiam zbiornik ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.