kubaluka Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2018 (edytowane) Witam. Co może być przyczyną pojawiania się co chwilę cyjano? Z glonami zielonymi też się męczę i nie mogę sobie poradzić. Parametry; KH 6,7 CA 400 Mg 1250 Po4 0 No3 5 Zasolenie 1023. Wiem że PO4 powinno być wyższe, zwiekszylem karmienie może trochę skoczy.Podmiane robię co dwa tyg 10 litrów wody. I dolewam też co dwa tyg Special Blend. W koszykach Chemi-pure, siporax i wegiel. Czy jest sens wyciągnąć ChemiPura żeby PO4 wzrosło? Dolewam też preparat na podniesienie jodu bo xenia strasznie zmarniala i nawet nie pulsuje. Edytowane 18 Czerwca 2018 przez kubaluka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endi007 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Za znawce się absolutnie nie uważam ale jak dla mnie KH za nisko. Przynajmniej podniósł bym w okolice 8. Ile czasu od zalania stoi zbiornik? Po drugie jak odpieniacz? Polecam bakterie Biogro: https://erybka.pl/product-pol-2961-Reef-Interest-Zestaw-bakterii-Biogro-3x500-ml.html szczególnie trzecią buteleczkę -> mi pomogło rozwiązać problem z cyjano. Pomocna może być również poniższa tabelka jeśli chodzi o stosunek No3 do Po4 Edytowane 19 Czerwca 2018 przez endi007 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2018 KH też bym podniósł, bo niektóre szczepy baterii nie rozwijają się w KH poniżej 7 i powyżej 8 z groszami. Te od AquaForest mają chyba wręcz zalecane KH w zakresie 7-8. Special Blenda te lałbym bardziej regularnie na Twoim miejscu. Ja dolewam codziennie, dzieląc dawkę. Poza tym zerowe fosforany i niskie azotany wcale nie gwarantują, że zniknie cyjano. Nawet idelany współczynnik Redfielda czasem nie pomaga, bo cyjano część nutrientów wyciągają z wody, więc wyniki testów mogą być zaburzone. Szukaj przyczyn w przekarmianiu, przerybieniu, złej jakości światła (niewymieniane świetlówki, bezpośrednie padanie promieni słońca), gwałtownych skokach parametrów (czytałem gdzieś, że środki na podbicie KH mogą wywoływać cyjano - węglany + nutrienty), złym natlenieniu wody. Często jest tak, że jak cyjano już się zadomowi, to pomaga tylko chemia. Ja walczyłem przez pół roku, potem nie wytrzymałem i wrzuciłem Mycosidol Colombo. Tydzień i święty spokój z cyjano aż do lata, jak słońce zaczęło świecić bezpośrednio na zbiornik. Ostatnio ciut mi znowu wyrzuciło, ale już nie taką plagą, jak poprzednim razem. Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2018 Ja byłem (mam nadzieję) całkiem niedawno w podobnej sytuacji, po dwóch tygodniach mogę powiedzieć, że cyjano nie wraca, a zielonego z szyb ubywa. Zrobiłem zaciemnienie 48h później skróciłem czas świecenia z 12h na 6 h i świece 6 świetlówkami zamiast 8. Czekam jeszcze 2 tygodnie i będę wydłużał czas świecenia stopniowo. Zmieniłem również bakterie na zeobak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2018 Zastosuj Colombo Mycosidol daj od razu trochę większą dawkę i bakterie Biogro. Walczyłem z pół roku, po tym zestawie w 2 tygodnie nie było nic i mam na razie spokój kilka miesięcy. no i przed dodaniem preparatu odessać co można. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomaszPati Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2018 A ja proponuje dobre bakterie najlepiej priobiotyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaluka Zgłoś Napisano 21 Czerwca 2018 A te Special Blend nie są dobre? Dziękuję wszystkim za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mgubala Zgłoś Napisano 1 Stycznia 2019 I jak ? Co pomogło w walce z plaga ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach