pawellb Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2018 Zdecydowanie za długo karmisz korale światłem .10 do 11 godz. starczy. Kenssila podkreć w dół i daj na 70%. Kostki zaczni "myć " . Ja dla ryb płukam w ro a dla korali w wodzie z akwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2018 Hej...Jako ze kazde akwarium jest inne, napisze jak to ostatnio wyglada z moim. Zaniedbalem zbiornik w ostatnich miesiacach i zanim sie zorientowalem ze dawki z dozera zaczely sie nieproporcjonalnie rozjezdzac, bylo juz za pozno, troche zycia poszlo... Kiedys w pierwszych swoich zbiornikach z powodzeniem stosowalem wodke i mialem nad tym pelna kontrole, lecz w obecnym zbiorniku z jakiegos powodu wodka nie dzialala, wiec sprobowalem Red Sea NO3PO4-X i bylo super, znow utrzymywalem NO3 na poziomie 2,5, jednak musialem go lac coraz wiecej... W tym czasie przyszlo cyano, ktore zniklo po dobie po zastosowaniu Mycosidol i nie wrocilo... Wlasnie wtedy odszelem od mojej rutyny robienia cotygodniowych testow i tak doszlo do malej tragedi... Postanowilem wszystko naprawic i zaczelem znow robic testy a przedtem wyczyscilem dokladnie cale akwarium i sump, odsysajac z dna detrytus i podmieniajac 20% wody, zmienilem tez pompy cyrkulacyjne na jedna CP-25, ktora robi lepsza robote od trzech poprzednich nie zajmujac przy tym miejsca... Juz tak doprowadzone akwarium wygladalo schludnie i przejrzyscie jednak dwa parametry mi przeszkadzaly, niskie dKH oraz NO3 na poziomie 25, ktore nie malalo nawet po stosowaniu i progresywnym podwyzszaniu dawek produktu Red Sea a widzac ze zaczynam lac juz o wiele za duzo i przekraczajac sporo limit, pomyslalem ze przyczyna musi byc PO4 (Salifert, ktory nigdy jeszcze w mojej karierze nie zabarwil mi sie na choc leciutki niebieski)... Nie ufajac testowi na PO4 postanowilem podwyzszyc ten parametr a ze akurat mialem gdzies w szafce Matrix Carbon, dalem go do skarpety trzy lyzki bez zadnego plukania i wreszcie NO3 z 20-stu zeszlo na 2.5 (Mysle ze na takim poziomie chce go trzymac)... Leje tez KH, ktore w tej chwili jest 8.3 a chce dojsc do 9-ciu, gdyz zaobserwowalem ze przy niskim dKH zbyt radosnie rosna zielone glony (Oczywiscie przy takim dKH moge zapomniec o refugium)... Przy tym wszystkim, rownolegle zaczalem uzywac Bacto Reef Balls, ktorego zadaniem jest utrzymywanie akwarium w ryzach poziom NO3 i PO4 a ktory ma dosc przychylne opinie oraz jest bardzo latwy do zastosowania... Stosujac wodke, Red Sea NO3PO4-X czy Bacto woda robi sie klarowna,zdrowo wygladajaca i powoduje wzmozona prace odpieniaczan a ze zastosoawlem dwa ostanie w tym samym czasie, trudno jest powiedziec co zadzialalo, moze obydwa na raz... Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1973 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 Diękuję Wam wszystkim za zainteresowanie tematem. Mam jeszcze jedno pytanie, które być może wiąże się z wysokim NO3 a po za tym nie chcę zakładać nowego tematy. Chodzi mi o montipore capricornis fluo zieloną. Mam z nią drugie podejście i drugi raz jest z nią coś nie tak. Nie jest już tak bardzo zielona jak ją włożyłem do zbiornika i w niektórych miejscach robi się brązowa. Mam jeszcze dwie montipory talerzowe fioletowe i z nimi jest ok. Mają przyrosty i nic się z nimi nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vunpepic Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 Wysokie No3 wiec ma duzo papu i brazowieje. Jak zbijesz no3 to po czasie kolorek wroci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 51 minut temu, vunpepic napisał: Wysokie No3 wiec ma duzo papu i brazowieje. Jak zbijesz no3 to po czasie kolorek wroci. Nie do końca za dużo papu. Papu to w większości fosforany/fosfor. Bardziej bym twierdził, że za dużo gęb do wykarmienia i mocno przerabiają to na azotany z pomocą bakterii oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vunpepic Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) Mowisz o bakterioplanktonie jak mysle , ale jak niskie no3 to i mniej bakteri w systemie bo nie maja co jesc. U mnie przy zerowych fosforanach a wykrywalnych azotanach montipory talerzowe poszly w braz, niestety bardzo powoli wraca kolor Edytowane 5 Lipca 2018 przez vunpepic (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 U mnie monti stalowa też zbrazowiala a no3 mam na poziomie 0,5-1 natomiast fosforany 0,02. Aż wysłałem wodę na icp. Wyniki jakie otrzymałem nic mi nie dają bo wszystko co mogło mieć wpływ na kolor brązowy, mam wręcz książkowo. I bądź tu mądry, i o co kaman? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vunpepic Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 A lejesz jakas pozywke dla bakteri ? A moze swiatlo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 4 godziny temu, dla syna napisał: U mnie monti stalowa też zbrazowiala a no3 mam na poziomie 0,5-1 natomiast fosforany 0,02. Aż wysłałem wodę na icp. Wyniki jakie otrzymałem nic mi nie dają bo wszystko co mogło mieć wpływ na kolor brązowy, mam wręcz książkowo. I bądź tu mądry, i o co kaman? Brazowiala bo miałeś za duży stan jodu przez dłuższy czas:-) 0,12 to raz za dużo,wiąże się to z ciemniejacymi koralami,brazowieniem,oraz w niektórych przypadkach na wieczną rafe:-) to moje zdanie,a myśleć możesz jak chcesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 2 godziny temu, @Beti napisał: Brazowiala bo miałeś za duży stan jodu przez dłuższy czas:-) 0,12 to raz za dużo,wiąże się to z ciemniejacymi koralami,brazowieniem,oraz w niektórych przypadkach na wieczną rafe:-) to moje zdanie,a myśleć możesz jak chcesz Ale jod zwieksza wybarwienie koloru ciemnoniebieskiego i fioletowego. Przy 0,12 powinien już palić koralowce. No ale jak widać kazdy zbiornik jest inny. Kilka podmian muszę zrobić zeby zlecieć w okolice 0,1 a potem zostawię niech sam spada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) 10 godzin temu, dla syna napisał: Ale jod zwieksza wybarwienie koloru ciemnoniebieskiego i fioletowego. Przy 0,12 powinien już palić koralowce. No ale jak widać kazdy zbiornik jest inny. Kilka podmian muszę zrobić zeby zlecieć w okolice 0,1 a potem zostawię niech sam spada. Wklejam twoją rozmowę z innego postu : Raczej jest potrzeba, gdyż 0,12 jodu zwykle rozwala zbiornik. Ja mam go trochę wiecej i zaczynam się bać. O dziwo korale sps/lps żyją. Ale są zauważalne placki na łodygach. Efektem tego może być wysoki poziom jodu. czy dalej sądzisz że źle Ci napisałam,muszę spytać bo mi to nie daje spokoju,to że napisałam że korale brązowieją,ciemnieją czasem idą na wieczną rafę, napisałam ogólnie (oczywiście że nie dotyczy wszystkich SPS i LPS ale to chyba jesteśmy na takim poziomie wiedzy że nie muszę Ci tego pisać..początkujący nie jesteś a powracając do tego jodu,choć to nie w tym temacie ,zrób podmianki,ale na twój litraż to bym proponowała 5% a 2 x w tyg.zrobisz to bardzo stopniowo i delikatnie zwłaszcza że masz same patyczki SPS,powodząka Edytowane 6 Lipca 2018 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 53 minuty temu, @Beti napisał: Wklejam twoją rozmowę z innego postu : Raczej jest potrzeba, gdyż 0,12 jodu zwykle rozwala zbiornik. Ja mam go trochę wiecej i zaczynam się bać. O dziwo korale sps/lps żyją. Ale są zauważalne placki na łodygach. Efektem tego może być wysoki poziom jodu. czy dalej sądzisz że źle Ci napisałam,muszę spytać bo mi to nie daje spokoju,to że napisałam że korale brązowieją,ciemnieją czasem idą na wieczną rafę, napisałam ogólnie (oczywiście że nie dotyczy wszystkich SPS i LPS ale to chyba jesteśmy na takim poziomie wiedzy że nie muszę Ci tego pisać..początkujący nie jesteś a powracając do tego jodu,choć to nie w tym temacie ,zrób podmianki,ale na twój litraż to bym proponowała 5% a 2 x w tyg.zrobisz to bardzo stopniowo i delikatnie zwłaszcza że masz same patyczki SPS,powodząka Ale chodzi mi o kolor/wybarwienie. To ze mogą lecieć to normalne bo jod może je przypalić itp. a sam jestem ciekaw czemu monti poszła w brązy :-). A muszę sie pochwalić bo 3 lpsy też mam, nie tylko same patyki:-). Dzięki za dobre słowa. Muszę przyznać, że acana przez ten jod jest tak napompowana że dzisiaj połknęła w całości wylinkę z amboinessis bez najmniejszego kłopotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 58 minut temu, dla syna napisał: Ale chodzi mi o kolor/wybarwienie. To ze mogą lecieć to normalne bo jod może je przypalić itp. a sam jestem ciekaw czemu monti poszła w brązy :-). A muszę sie pochwalić bo 3 lpsy też mam, nie tylko same patyki:-). Dzięki za dobre słowa. Muszę przyznać, że acana przez ten jod jest tak napompowana że dzisiaj połknęła w całości wylinkę z amboinessis bez najmniejszego kłopotu. Cieszę się że się zrozumieliśmy:-)pozytywnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach