calisto60 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 Witam, mam na imię Alina i chcę założyć swoje pierwsze morskie akwarium. Dysponuje zbiornikiem 112l ewentualnie mogę zakupić większy 200l. Nie ukrywam, że merytorycznie jestem słaba w tej tematyce, ale dużo czytam. Nie chciałabym się wpakować w inwestycję, która nie przyniesie zamierzonego efektu i tak jak niektórzy zlikwidować akwarium po kilku miesiącach. Zastanawiałam się nad zbiornikiem 112 litrów, ale bez sumpa, czy dam radę w ten sposób utrzymać piękne akwarium, lub nad 200l z wydzielonym panelem filtracyjnym w grę w chodzi też zakup używanego zbiornika. z sumpem. Podaję link do aukcji z akwarium i jego wyposażeniem i czekam na opinię https://www.olx.pl/oferta/akwarium-morskie-z-sumpem-i-oswietleniem-CID103-IDuYYah.html , https://www.olx.pl/oferta/akwarium-morskie-aqua-medic-320l-z-calym-zyciem-pilnie-CID103-IDp3E6x.html , https://www.olx.pl/oferta/pilnie-sprzedam-akwarium-morskie-125l-CID103-IDuCS2l.html. Wolałabym zacząć sama wszystko od podstaw (satysfakcja), a nie kupić z gotowym życiem, jednak taka ewentualność też rozważam. Wiem, że na wszystko potrzeba czasu, dlatego chcę się skupić na razie na sprzęcie i zbiorniku, na życie przyjdzie czas, (myślę o kilku rybkach i miękkich koralowcach). Z tego co zdążyłam już doczytać to wiem, że potrzebuję: akwarium, odpieniacza, pompy obiegowej, cyrkulatora, oświetlenia, grzałki, termometr,u hydrometru, soli, żywej skały, piasku, filtru RO, testów i dużo czasu i cierpliwości. Nie wiem czy czegoś nie pominęłam. Zastanawia mnie jeszcze takie urządzenie reaktor glonowy, oraz element chłodzący? Proszę cenne wskazówki. Dziękuję z góry za podzielenie się wiedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 14 minut temu, calisto60 napisał: Nie chciałabym się wpakować w inwestycję, która nie przyniesie zamierzonego efektu i tak jak niektórzy zlikwidować akwarium po kilku miesiącach. Ciężko to przewidzieć 14 minut temu, calisto60 napisał: Zastanawiałam się nad zbiornikiem 112 litrów, ale bez sumpa, czy dam radę w ten sposób utrzymać piękne akwarium, lub nad 200l z wydzielonym panelem filtracyjnym w grę w chodzi też zakup używanego zbiornika. z sumpem. jak masz gdzie to stawiaj z sumpem, głównie chodzi o wygodę, na którą zaczniesz poźniej bardziej zwracać uwagę 16 minut temu, calisto60 napisał: czekam na opinię https://www.olx.pl/oferta/akwarium-morskie-z-sumpem-i-oswietleniem-CID103-IDuYYah.html , https://www.olx.pl/oferta/akwarium-morskie-aqua-medic-320l-z-calym-zyciem-pilnie-CID103-IDp3E6x.html , https://www.olx.pl/oferta/pilnie-sprzedam-akwarium-morskie-125l-CID103-IDuCS2l.html. Pierwszy link słabe rozmiary akwarium zakładam 100x50x40 zakładam po zdjęciu że 40 to głębokość i to jest słabe, w morski przy tych wymiarach głębokość minimum 50 i w górę Drugi link nie ma podanych wymiarów ale przez panel (co mi się osobiście nie podoba ) też jest mała głębia, poza tym przenoszenie całości z życiem to straszna męczarnia trzeci link nawet nie brał bym pod uwagę, reasumując popatrz na forumowej giełdzie i po kompletuj, osobiści uważam że zacznij od ustalenia jakie wymiary Ci się podobają (bo to podstawa jak ktorys z wymiarów bedzie dla Ciebie kompromisem, albo kupisz okazyjnie nie do końca takie jak chciałaś, będziesz potem żałować) i na jak duże akwarium możesz sobie pozwolić, wtedy będzie można coś konkretnego doradzić, sprzet dobierzesz jak bedziesz miala już decyzję co do akwarium i czy sump czy panel czy bez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
calisto60 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 6 godzin temu, Paragon napisał: reasumując popatrz na forumowej giełdzie i po kompletuj, osobiści uważam że zacznij od ustalenia jakie wymiary Ci się podobają (bo to podstawa jak ktorys z wymiarów bedzie dla Ciebie kompromisem, albo kupisz okazyjnie nie do końca takie jak chciałaś, będziesz potem żałować) i na jak duże akwarium możesz sobie pozwolić, wtedy będzie można coś konkretnego doradzić, sprzet dobierzesz jak bedziesz miala już decyzję co do akwarium i czy sump czy panel czy bez Wybrałam akwarium diversa. Proszę o pomoc przy sprzęcie. Specyfikacja akwarium Długość : 150 cm Szerokość : 50 cm Wysokość : 50 cm Objętość : 300 l Grubość szyb : 8 mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 26 minut temu, calisto60 napisał: Wybrałam akwarium diversa. Proszę o pomoc przy sprzęcie. Specyfikacja akwarium Długość : 150 cm Szerokość : 50 cm Wysokość : 50 cm Objętość : 300 l Grubość szyb : 8 mm Trochę cienkie szkło jak na 150 cm długości. A objętość to 375l. Napewno dane są wlasciwe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) 56 minut temu, calisto60 napisał: Wybrałam akwarium diversa. Proszę o pomoc przy sprzęcie. Specyfikacja akwarium Długość : 150 cm Szerokość : 50 cm Wysokość : 50 cm Objętość : 300 l Grubość szyb : 8 mm Przy tej długość to slaby wybór jak 150 to polecam 70cm wysokość i co najmniej 60 głębokość, wymiar 150x50x50 to taki słodkowodny tasiemiec, pamiętaj ze 50cm głebokosci wygląda inaczej w słodkowodnym a inaczej w morskim poza tym 150x50x50 to 375l dodatkowo takie akwarium to raczej już szkło 10mm, jak szyba 10 to można zastanowić się nad wykonaniem z OW Edytowane 5 Lipca 2018 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 1 godzinę temu, calisto60 napisał: Wybrałam akwarium diversa. Proszę o pomoc przy sprzęcie. Specyfikacja akwarium Długość : 150 cm Szerokość : 50 cm Wysokość : 50 cm Objętość : 300 l Grubość szyb : 8 mm To akwarium bez sumpa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
calisto60 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 8 godzin temu, dla syna napisał: Trochę cienkie szkło jak na 150 cm długości. A objętość to 375l. Napewno dane są wlasciwe? Rzeczywiście błąd w opisie na stronie powinno być 120 cm długości, reszta się zgadza. Spróbuję jeszcze poszukać czegoś głębszego. 7 godzin temu, Pawel_Q napisał: To akwarium bez sumpa? Myślałam żeby zrobić bez, ze względu na miejsce, ale jak pokombinuje to może zorganizuje trochę miejsca w szafce. Jaki powinien być duzy sump przy 300 l ? Sprobuje jeszcze znaleźć jakiś wyższy zbiornik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, calisto60 napisał: Myślałam żeby zrobić bez, ze względu na miejsce, ale jak pokombinuje to może zorganizuje trochę miejsca w szafce. Jaki powinien być duzy sump przy 300 l ? Sprobuje jeszcze znaleźć jakiś wyższy zbiornik. Taki żebyś pomieściła wszystkie media filtracyjne jakie sobie zaplanujesz. Nie wiem jaki rodzaj filtracji planujesz. Miałem 240l bez sumpa i nie miałem, żadnych problemów z fosforanami i azotanami. Da się i bez, ale odpieniacz oraz filtr były w akwarium. Na targowisku masz zdjęcie jak to wyglądało tuż przed likwidacją, a właściwie w jej trakcie. Trochę już zarośnięte glonem wapiennym, ale przez ostatni czas nie czyściłem właśnie z uwagi na planowaną zmianę akwarium. Edytowane 6 Lipca 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 Proponuję szybę 10-12mm. Co do sumpa to musi ci wejść swobodnie odpieniacz i musi być łatwo wyjmowalny, to samo pompa obiegowa + ewentualne miejsce na media filtracyjne lub refugium.Zbiornik na dolewką proponuję zrobić osobnym akwarium. Wielkość i wysokość sumpa ogranicza wielkość szafki i wygoda, oraz zbiornik na dolewkę. W dodatku sump musi przyjąć wodę jaka spadnie z akwarium po wyłączeniu prądu. Musisz pamiętać że wylot powrotu zasysa wodę po wyłączeniu prądu, aż się zapowietrzy. Więc proponuję obliczyć objętość wody jaka spadnie( długość akwarium X szerokość X wysokość mierzona od górnego poziomu na jakim będzie zawsze powierzchnia wodo w akwarium do wylotu powrotu) i dodać do objętości sumpa(liczysz na jakim poziomie będzie utzymywana wysokość słupa wody w sumpie. Zwykle ustala go najwyższa przegroda). Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach