Juras Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Witam, Mój zbiornik dziś ma dokładnie miesiąc od zalania. Były okrzemki, ale już zeszły oraz niewielkie glony żółtawe, też już ich nie ma. Parametry wody: NH3 - 0 ppm NO2 - 0 ppm NO3- 0 ppm PO4- 0,074 ppm kH - 6,7 Ph - 7,9 Jakieś dwa tygodnie temu był wzrost NO2 i NO3, ale spadło do 0. Akwarium zalewałem na soli AF Reef Salt i trochę na AF Probiotic Salt (kupiłem, bo ktoś sprzedawał w dobrej cenie). Od początku mam DSB a od około 2 tyogdni glony spagetti. Na start wrzuciłem dwie kostki mrożonki. miałem po 2 litrów zywej wody od dwóch akwarystów, oraz garść piachu, który wrzuciłem do DSB. Leje bakterie AF ProbioS oraz Specjal blend, dodatkowe daje pożywkę dla bakterii Bakteria Feder - ReefLowers. Oświetlam od dwóch tygodni normalnie białe/niebieskie. Chce w zbiorniku chodować korale miękkie oraz LPS, kilka rybek, kraby, ślimaki, krewetki i wężowidło, może jeżowca. Martwi mnie trochę niskie kH i Ph - wydaje mi się, że powinno być wyższe. Podpić sodą oczyszczaną? Wcześniej miałem kh 7,0 a Ph 8,0. pozniej spadło do kh 6,8 a ph 7,9 az do wartości, które podałem wyżej. Aklimatyzowałem ostatnio krewetki i trochę wody ze zbuiornika głównego zabrałem i uzupełniłem nową solanką na soli probiotycznej. Czy parametry wody są okej? Czy mam coś z nimi robić? Edytowane 10 Lipca 2018 przez Juras (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 Na razie bym sie nie martwil niskim KH i pH zwłaszcza, że jak rozumiem nie masz tam jeszcze korali. Pamiętaj, że mimo zerowych azotanów co mogłoby sugerować zamkniecie cyklu azotowego, równowaga biologiczna w tak młodym zbiorniku jest bardzo słaba i łatwo można ja naruszyc. A to może spowodować powrót glonów i plag. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Oki. A co w przypadku kiedy znajdą się tam pierwsze korale? nic nie ruszać. Ale czy to ph i kh są akceptowalne czy zdecydowanie za niskie? Chciałbym już jakieś wrzucić. Edytowane 10 Lipca 2018 przez Juras (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 Jak Ci się zmienia pH i KH w cyklu dobowym? Ogólnie jeśli KH i pH nie spadają poniżej podanych przez Ciebie wartości to nie ma problemu. Niskie pH praktycznie zwasze da się poprawić lepszą wentylacja pomieszczenia w którym stoi akwarium. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Myślę, że te parametry nie spadają w ciągu doby. W nocy włącza mi się światł ow refugium gdzie mam glony spagetii. Mam przykrytego sumpa czy to może być przyczyna? Dziś podłączę wężyk do odpieniacza żeby zasysał świeże powietrze z pokoju nie z przykrytego sumpa. Akwarium mam odkryte, teraz okono praktycznie otwarte całą dobe. Jesli Ph się podwyższy to kh również? Edytowane 10 Lipca 2018 przez Juras (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kudłaty Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 9 minut temu, Juras napisał: Mam przykrytego sumpa czy to może być przyczyna? Dziś podłączę wężyk do odpieniacza żeby zasysał świeże powietrze z pokoju nie z przykrytego sumpa. Akwarium mam odkryte, teraz okono praktycznie otwarte całą dobe. Jesli Ph się podwyższy to kh również? To może być przyczyna, jak wyprowadzisz wężyk ph powinno się podnieść. A co do kh samo się nie podniesie, to załatwiasz podmianami a jak to nie wystarczy to balingiem. U mnie w akwarium z miękasami podmiany wystarczają, a w akwarium z spsami leje balinga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Wężyki mogę wyprowadzić, a co z sumpem? Zobaczyć czy będzie zmiana i wtedy zdecydować czy go otworzyć? Podbić sodą wtedy jak PH się podniesie? Edytowane 10 Lipca 2018 przez Juras (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 1 minutę temu, Juras napisał: Jesli Ph się podwyższy to kh również? W pewnym stopniu tak, ponieważ wspólnym mianownikiem pomiędzy pH i KH jest obecność CO2 w wodzie i dołączany lub odłączany proton H+. Nie bedzie to jednak wyraźny skok. 2 minuty temu, Juras napisał: Wężyki mogę wyprowadzić, a co z sumpem? Zobaczyć cz ybedzie zmiana i wtedy zdecydować czy go otworzyć? Zwieksz długość oświetlania refugium np do 16 h Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Okej. A w zbiorniku głównym oświetlenie bez zmian? Mam tam tylko krewetki atlantyckie. Edytowane 10 Lipca 2018 przez Juras (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 Nie wiem jakie miałeś, ale w pustym akwarium cyba nie ma sensu nic zmieniac Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Zgłoś Napisano 10 Lipca 2018 Dziś chciałbym umieścić szczepki: -discosoma -pseudogorgonia -clavularia Świecę teraz 12 h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Zgłoś Napisano 11 Lipca 2018 Wczoraj sprawdziłem Mg i jest 1440 a Ca 420. Nie za wysoki ten magnez? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 11 Lipca 2018 Taki magnez niczemu nie szkodzi. Jest dobrze, bez obaw. Nawet 1500 przy takim wapniu jest dobry. Nie musisz go korygować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras Zgłoś Napisano 11 Lipca 2018 Okej. Dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach