Skocz do zawartości
Juras

Parametry wody podczas dojrzewania-czy coś robić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój zbiornik dziś ma dokładnie miesiąc od zalania.

Były okrzemki, ale już zeszły oraz niewielkie glony żółtawe, też już ich nie ma.

Parametry wody:

NH3 - 0 ppm

NO2 - 0 ppm

NO3- 0 ppm

PO4- 0,074  ppm

kH - 6,7

Ph - 7,9

Jakieś dwa tygodnie temu był wzrost NO2 i NO3, ale spadło do 0.

Akwarium zalewałem na soli AF Reef Salt i trochę na AF Probiotic Salt (kupiłem, bo ktoś sprzedawał w dobrej cenie).

Od początku mam DSB a od około 2 tyogdni glony spagetti.

Na start wrzuciłem dwie kostki mrożonki.

miałem po 2 litrów zywej wody od dwóch akwarystów, oraz garść piachu, który wrzuciłem do DSB.

Leje bakterie AF ProbioS  oraz Specjal blend, dodatkowe daje pożywkę dla bakterii  Bakteria Feder - ReefLowers.

Oświetlam od dwóch tygodni normalnie białe/niebieskie.

Chce w zbiorniku chodować korale miękkie oraz LPS, kilka rybek, kraby, ślimaki, krewetki i wężowidło, może jeżowca.

Martwi mnie trochę niskie kH i Ph - wydaje mi się, że powinno być wyższe. Podpić sodą oczyszczaną?

Wcześniej miałem kh 7,0 a Ph 8,0. pozniej spadło do kh 6,8 a ph 7,9 az do wartości, które podałem wyżej.

Aklimatyzowałem ostatnio krewetki i trochę wody ze zbuiornika głównego zabrałem i uzupełniłem nową solanką na soli probiotycznej.

Czy parametry wody są okej? Czy mam coś z nimi robić?

Edytowane przez Juras (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie bym sie nie martwil niskim KH i pH zwłaszcza, że jak rozumiem nie masz tam jeszcze korali.

Pamiętaj, że mimo zerowych azotanów co mogłoby sugerować zamkniecie cyklu azotowego, równowaga biologiczna w tak młodym zbiorniku jest bardzo słaba i łatwo można ja naruszyc. A to może spowodować powrót glonów i plag.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki. A co w przypadku kiedy znajdą się tam pierwsze korale? nic nie ruszać. Ale czy to ph i kh są akceptowalne czy zdecydowanie za niskie?

Chciałbym już jakieś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci się zmienia pH i KH w cyklu dobowym? Ogólnie jeśli KH i pH nie spadają poniżej podanych przez Ciebie wartości to nie ma problemu.

Niskie pH praktycznie zwasze da się poprawić lepszą wentylacja pomieszczenia w którym stoi akwarium.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że te parametry nie spadają w ciągu doby. W nocy włącza mi się światł ow refugium gdzie mam glony spagetii.

Mam przykrytego sumpa czy to może być przyczyna? Dziś podłączę wężyk do odpieniacza żeby zasysał świeże powietrze z pokoju nie z przykrytego sumpa.

Akwarium mam odkryte, teraz okono praktycznie otwarte całą dobe.

Jesli Ph się podwyższy to kh również?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Juras napisał:

Mam przykrytego sumpa czy to może być przyczyna? Dziś podłączę wężyk do odpieniacza żeby zasysał świeże powietrze z pokoju nie z przykrytego sumpa.

Akwarium mam odkryte, teraz okono praktycznie otwarte całą dobe.

To może być przyczyna, jak wyprowadzisz wężyk ph powinno się podnieść. A co do kh samo się nie podniesie, to załatwiasz podmianami a jak to nie wystarczy to balingiem. U mnie w akwarium z miękasami podmiany wystarczają, a w akwarium z spsami leje balinga.

c9066a9bda00964aeee6ca209106e0f3u1282a1125.png?upd=20160508113251

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wężyki mogę wyprowadzić, a co z sumpem? Zobaczyć czy będzie zmiana i wtedy zdecydować czy go otworzyć?

Podbić sodą wtedy jak PH się podniesie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Juras napisał:

W pewnym stopniu tak, ponieważ wspólnym mianownikiem pomiędzy pH i KH jest obecność CO2 w wodzie i dołączany lub odłączany proton H+.

Nie bedzie to jednak wyraźny skok.

2 minuty temu, Juras napisał:

Wężyki mogę wyprowadzić, a co z sumpem? Zobaczyć cz ybedzie zmiana i wtedy zdecydować czy go otworzyć?

Zwieksz długość oświetlania refugium np do 16 h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej.

A w zbiorniku głównym oświetlenie bez zmian? Mam tam tylko krewetki atlantyckie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś chciałbym umieścić szczepki:

-discosoma
-pseudogorgonia

-clavularia

Świecę teraz 12 h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj sprawdziłem Mg i jest 1440 a Ca 420. Nie za wysoki ten magnez?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki magnez niczemu nie szkodzi. Jest dobrze, bez obaw. Nawet 1500 przy takim wapniu jest dobry. Nie musisz go korygować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej. Dzięki za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.