CzaQ Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 Słuchajcie mam problem ze szkłem. Mam porysowaną jedną, prawą ściankę... i to tak porządnie. Akwarium zalane 21 kwietnia. Już jakiś czas temu zauważyłem kilka sporych rys, myślałem że to z powodu flippera jednak trochę sprawę zbagatelizowałem. Ciężko mi było uwierzyć, że to przez flipper ponieważ zawsze bardzo ostrożnie podchodziłem do szkła i raczej wykonywałem ruchy góra-dół a nie jeździłem po całej szybie. Dzisiaj zrobiłem większe rozeznanie z latarką w ręku i okazało się, że to wygląda poważniej. Dla pewności przeczyściłem szkło od zewnątrz i rzeczywiście rysy są od strony wewnętrznej. Zdziwiłem się jak długie są to odcinki tym bardziej że wszystkie inne szyby są idealne, bez nawet najmniejszej ryski. Akwarium zajmuje się sam więc wykluczam udział osób trzecich. Skałę też wkładałem stojąc od przedniej ścianki więc nie mam pojęcia skąd to się wzięło. Poniżej załączam kartkę, która przedstawia prawą ściankę z wszystkimi zauważonymi rysami (ścianka ma wymiary 60x60 więc rysowałem na kwadratowej karteczce. Jakieś pomysły? Porady co robić? Czy się obawiać? Dzisiaj zauważyłem także kropki/plamki na krawędziach szkła w miejscach sklejania ścianek. Zamieszczam zdjęcia. Czy to wada szkła czy normalna sprawa? Proszę pilnie o pomoc Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 Bąbelki powietrza w silikonie transparentnym są normalne. Tym się nie przejmuj. A te rysy wyglądają jak od czyscika... może kamyczek się dostał pod czyscik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 Ja kazałem zrobić wzmocnienia wzdłużne i spinkę bo było "niby" mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia pęcherzyków, ale i tak się pojawiły. Tu się nie martw. Rysa wygląda ewidentnie na czyścik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 rysy od zewnątrz sprawka np. dzieciaka , od wewnątrz - czyścik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzaQ Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 Godzinę temu, Nik@ napisał: Bąbelki powietrza w silikonie transparentnym są normalne. Tym się nie przejmuj. A te rysy wyglądają jak od czyscika... może kamyczek się dostał pod czyscik? Gdyby to były rysy od czyścika to teraz bym się bardzo cieszył czy w takich ilościach takie rysy mogą być w jakikolwiek sposób groźne? Bąbelki powietrza to raczej nie są, bardziej to wygląda jakby piasek w silikonie i jest tego na całej długości prawie każdej krawędzi Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 Mam takie same bąbelki i akwarium stoi jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzaQ Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 To mam nadzieję, że z moim też nic nie będzie, chociaż przyznam, że dzisiaj trochę się przestraszyłem, ponieważ dość rzadko czyszczę szyby a tu takie rysiska Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 13 Lipca 2018 Rysy od czyścika - albo piasek, albo kamyczek, albo malutki ślimaczek i rysa gotowa. Dlatego ja zawsze wolę po przecieraniu szyb wyjąć czyścik, przemyć i położyć w szafce niż trzymać w akwarium, jak to robi sporo osób, bo wtedy ślimaki lgną do czyścika i wystarczy chwila i już rysa gotowa. Co do pęcherzyków, silikony tak to do siebie mają małe pęcherzyki nie są wadą, ale puste duże przestrzenie już tak. Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 14 Lipca 2018 Wtrącę 3 grosze na temat tych pęcherzyków. Kleiłem parę zbiorników na własne potrzeby. Były to sumpy, akwaria i terraria. Jedne wychodziły lepiej drugie gorzej ale nigdy nie ciekły ani nie rozklejały się. Natomiast to co zauważyłem to te pęcherzyki powstają kiedy jest za mało silikonu. Akwarium klejone na szybko czyli smarujemy dociskamy i następna szyba to sposób na prawie pewne pęcherzyki. Kiedy wklejałem przegrody sumpa do sklejonego już zbiornika, wstrzykiwałem silikon między szyby i tam bąbelków nie ma. Do innego sumpa który był sklejany od podstaw wklejałem przegrody "w między czasie" i tam bąbelki się już pojawiały. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach