Skocz do zawartości
Shaman

Jakie wymiary sump ? Pilnie ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sorki, że pisze pilnie, ale w poniedziałek muszę podać wymiary

Podpowiedzcie jakie wymiary powinien mieć komin w akwarium 90/50/50 oraz czy taka średnica otworów jest dobra oraz jaką wtedy pompę dobrać - sump będzie w szafce 80cm niżej ??

:help1

1716141677_otworydosump.thumb.jpg.573042c606b53587a373dae6bb3200fd.jpg

Edytowane przez chwialek
nie piszemy dużymi literami ... 5pkt regulaminu forum. (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dla akwarium 70x60x50h mam komin o długości całkowitej grzebienia około 45cm średnice otworów jak u Ciebie, a pompa 3000l/h. No i jest to z sporym zapasem... Sump to 60x45x35. Ale tutaj moim zdaniem powinno się kierować zasadą czym więcej tym lepiej... 

Co do komina i odległości. Zrób tak aby zajął Ci jak najmniej miejsca. A odległość od ścian wynosiła około 5cm. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sump będzie 70 lub 65/30/35

2 minuty temu, dadario napisał:

Ja dla akwarium 70x60x50h mam komin o długości całkowitej grzebienia około 45cm średnice otworów jak u Ciebie, a pompa 3000l/h. No i jest to z sporym zapasem... Sump to 60x45x35. Ale tutaj moim zdaniem powinno się kierować zasadą czym więcej tym lepiej... 

Co do komina i odległości. Zrób tak aby zajął Ci jak najmniej miejsca. A odległość od ścian wynosiła około 5cm. 

Dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkuluj do pompy obiegowej, tutaj (link) masz kalkulator srednicy splywu i długosci zalecanej grzebienia. Moim zdaniem im sump większy, tym lepiej. Zalezy co planujesz w sumpie (dsb, refugium ...).  U mnie w planach pompa 7000 l/h, akwarium 150x60x50h, sump 140x45x50h, splyw i rewizja rury 40 mm, zasilanie 32 mm.

link:

http://reefcentral.com/calc/drain.php

I przy planowaniu otworów uwzględnij szerokość stelaża. Mnie to wszystko zaplanowal dostawca (akwa + stelaż). Jezeli to pomoze moge jutro pomierzyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim 100x50x40h mam komin 30x12cm tylko, że hydraulike mam 2x32 i 1x25 pompe Jebao DCP-5000 chodzi na połowie.

Grubsze rury większa cena rury,kolanka,śrubunki itp. a jak masz rewizję to po co dawać 45? Jakieś obawy?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, KaZek napisał:

Ja w swoim 100x50x40h mam komin 30x12cm tylko, że hydraulike mam 2x32 i 1x25 pompe Jebao DCP-5000 chodzi na połowie.

Grubsze rury większa cena rury,kolanka,śrubunki itp. a jak masz rewizję to po co dawać 45? Jakieś obawy?:D

Właśnie co do średnicy otworów to robię:

2 x 25mm - redukcja oraz powrót ( czyli otwór musi być 34-38mm )

1 x 32mm - spływ ( 45mm )

Sump wymiary tak jw pisałem a co w nim hmm... odpieniacz, filtracja typ siporax, oraz dolewka na ok 20-25l pompa myślę 3000-4000l/h

Myślę nad taki sposobem hydrauliki

478481895_projekthydromniejhydro).thumb.jpg.54161f1d9b09784623e7b5de631218ac.jpg

Ten może wygląda bardziej profesjonalnie ale czy lepszy ??? Na tym powyżej mniej kombinacji z rurami ;)

Akwarium03.thumb.jpg.d07a37bec80f5457e350d829ff422ccb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Shaman napisał:

Właśnie co do średnicy otworów to robię:

2 x 25mm - redukcja oraz powrót ( czyli otwór musi być 34-38mm )

1 x 32mm - spływ ( 45mm )

Sorry myślałem, że takiej średnicy rury chcesz dać:mellow:

Sump wymiary tak jw pisałem a co w nim hmm... odpieniacz, filtracja typ siporax, oraz dolewka na ok 20-25l pompa myślę 3000-4000l/h

Ja też miałem dolewkę ok.30 l i podzieliłem ją na pół z jednej strony dolewka a w drugiej miesza się solanka.Pompka i tak nie zbierała wszystkiego zawsze z 1 litr zostawał.

W sumie to mam 3 komory + dolewka+solanka.

W 1 miejsce na odpieniacz

W 2 złoża.U mnie jest skała i siporax i miejsce na jakieś absorbery. Miało być DSB+refugium miejsce zawsze jak coś jest nie będę musiał później kombinować

W 3 powrót.

Ten może wygląda bardziej profesjonalnie ale czy lepszy ??? Na tym powyżej mniej kombinacji z rurami ;)

Akwarium03.thumb.jpg.d07a37bec80f5457e350d829ff422ccb.jpg

Po mojemu to zrzut x2 ma iść do komory odpieniacza tak jak na tym 2-gim projekcie.No i powrót doradzali mi dać prosto w dół. Mówili, że jak dam tak zrzuty to będzie dzwięk jak w kiblu:unsure: ale czy tak faktycznie jest? Nie wiem u mnie nic nie zasysa:D

Sumpa mam 95x45x35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KaZek

Bardzo cenna uwaga co do tego dźwięki jak z kibla.. raczej w salonie nie chce go słyszeć  hahahaa

Taki szablon mi by pasował ....

1369531130_Projektsumpzhydraulik.thumb.jpg.cc29f379906c09a9191baaccc62b0757.jpg

Edytowane przez Shaman (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omnibusem nie jestem co mogę to pomogę:D

Odpieniacz ma być zanurzony na 34 cm? Masz już jakiś? Pierwsza komora u mnie jest na 24 cm wysoka pod odpieniacz.

Na przegrodach - trzecia szyba licząc z szybą akwarium musi być wyższa niż druga tak samo piąta żeby woda się górą nie przelewała

A pytanie takie mam o zawór na powrocie, potrzebny jest?

IMG_20180902_001943.jpg

A gdzie dolewka? Obok sumpa? 

Bierz jeszcze pod uwagę ilość wody w kominie co by sump to przyjął to musi mieć zapas

Edytowane przez KaZek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, KaZek napisał:

Na przegrodach - trzecia szyba licząc z szybą akwarium musi być wyższa niż druga tak samo piąta żeby woda się górą nie przelewała

A pytanie takie mam o zawór na powrocie, potrzebny jest?

IMG_20180902_001943.jpg

A gdzie dolewka? Obok sumpa? 

Bierz jeszcze pod uwagę ilość wody w kominie co by sump to przyjął to musi mieć zapas

Szyba nr2 nie musi być wyżej. Woda nie będzie się przelewać, ponieważ szybciej odpłynie do następnej komory... 

Co do ostatniego schematu. Moim zdaniem nie potrzeba tam tylu szyb, zbędne zakamarki bez szans na wyczyszczenie. Ja usunął bym szybę pierwszą za odpienaczem (wtedy poziom jego pracy ustalała by przegroda 32cm) oraz ostatnią przed pompą. A pomiędzy 32cm a tą środkową która nie dochodzi do dna zrobił bym taki odstęp aby można było wsypać tam jakieś medium typu siporax. Jedynie trzeba by ruszt na dole dorobić... 

Co do zaworów. Jeśli będziesz używał pompy sterowanej to na powrocie nie musi być zaworu, chyba że z tej pompy chcesz zasilić jeszcze jakieś filtry itp. 

Tak samo zawór nie jest potrzebny na rewizji(jako zabezpieczenie musi mieć swobodny spływ). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co proponujecie coś bardziej zbliżonego to tego projektu ?

66659424_mjsump.jpg.a9edaacbb94804cb63e2c72ec56a41cd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecyduj co chcesz. Schemat wcześniejszy, ten ładny jest ok, ja dla siebie przerobił bym go tak jak opisałem.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem troszkę i zrobię sobie sump bez komór.

kupie odpieniacz, i  komory  dopiero dostosuję do ich wielkość -  oprócz dolewki, którą chce zrobić tak na 20l - do moich potrzeb.

Wtedy będę wiedział jakim w rzeczywistości dysponuje miejsce. Bardziej zależy mi na fachowym opisie wysokości poszczególnych przegród. Ale to pytanie zadam po fakcie w momencie sklejania ;)

Na YT widzę że sump można na wiele różnych sposobów wykonać każdy swój sposób zachwala - to będzie mój pierwszy sump dlatego z tej mojej niewiedzy pytam , czy aż tak ważne są wysokości poszczególnych komór... Nie chciałbym aby przy chwilowym braku zasilania dostać powódź :((

Myślę nad tymi odpieniaczami :

1 Boyu DT 2520

2 Haqos PS 600

3 Bubble Magus C -3,5

Edytowane przez Shaman (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.