amldawid Zgłoś Napisano 10 Września 2018 hej koleżanki i koledzy Mam problem z zakupiona używana lampą ATI powermodule 10x80w, po przywiezieniu jej do domu i sprawdzeniu czy świeci zawiesiłem nad akwa i dosłownie po 2minutach wybiło bezpieczniki, okazało się że zepsuł się statecznik...Czekałem na nowy prawie 3tyg pan Łukasz z Acropory czekał na dostawę z niemiec...Przyszedł w końcu do mnie ten statecznik inny niz był w lampie bo firmy OSRAM i miał zupełne inne podłączenie niż mój fabryczny..Doszliśmy w końcu jak go podłączyć i po podłączeniu lampa zaświeciła dobrze ale dosłownie po chwili zepsuł się inny statecznik obok..Wysyłka na serwis czasowo i kosztowo może wyjść fortunę ponieważ pan Łukasz wysyła je do niemiec...Może ma ktoś z Was schemat do niej albo jakis pomysł jak sam ją ogarnąć, i co mogło sie stac ze tak lecą w niej stateczniki?? Z góry dzięki serdeczne za pomoc... Cytuj 160x80x60wys, sump 250l, odpieniacz Skimz Monzter na 2 pompacj, pompa obiegowa jebao marine aqua, jebao wave box wp-40,jecod RW-15 ,2xJVP-102,tunze 6105 turbele stream x2 + multikontroler, światło ATI Sunpower 8x54 i Diuna 10x54w 15000k, 3x pompy dozujące Johnlen, lampa UV,biopellets Twistman na 2 pompach ,dolewka tunze Osmolator 3155.000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 10 Września 2018 Jeśli prawidłowo są podłączone to po prostu złośliwość rzeczy martwych, padło i tyle podejrzewam, że dobierzesz jakiś statecznik na zamiennik daj fotkę to poszukamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 11 Września 2018 Napisz czy ta lampa jest ściemnialna to poszukam stateczników dla ciebie w necie. Mam 2 takie ściemnialne lampy nad swoim szkiełkiem i miałem problem z jednym statecznikiem - właśnie wywalił korki i przestał działać po kilku minutach od pierwszego włączenia lampy po zakupie używanej. Okazało się że w czasie transportu i ruszaniu lampą jeden kabelek z nadpaloną izolacją dotykał drugiego. Po zamontowaniu na nowo okablowania wszystko śmiga i nawet cudownie ten stary zwarty statecznik też się nie spalił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 11 Września 2018 Też stawiam na to, że w czasie transportu, gdzieś poluzowały się przewody i dochodzi do zwarcia. Małe prawdopodobieństwo aby spaliły się 2 balasty jeden po drugim. ATI montowało w swoich lampach bodajże stateczniki Wosloch Schwabbe - spisz model i znajdziesz takie bez problemy w PL - dużych hurtowniach elektrycznych. Najpierw jednak sprawdziłbym dokładnie okablowanie zy nic nie wypadło z zacisków.... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amldawid Zgłoś Napisano 11 Września 2018 tez obstawiam ze w transporcie cos gdzieś sie poluzowało i zwiera z obudową, zamówiłem wczoraj 2 statecznik vosloch schwabe, znalazłem na necie na zoolamp.pl https://www.zoolamp.pl/statecznik-elektroniczny-elxc-280.538 Macie pomysł jak sprawdzić okablowanie miedzy nimi by tego wszystkiego nie wyciagac, a w momencie podmiany stateczników by cos znowu nie dupło?? lampe mam normalną nieściemnialną. Cytuj 160x80x60wys, sump 250l, odpieniacz Skimz Monzter na 2 pompacj, pompa obiegowa jebao marine aqua, jebao wave box wp-40,jecod RW-15 ,2xJVP-102,tunze 6105 turbele stream x2 + multikontroler, światło ATI Sunpower 8x54 i Diuna 10x54w 15000k, 3x pompy dozujące Johnlen, lampa UV,biopellets Twistman na 2 pompach ,dolewka tunze Osmolator 3155.000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 11 Września 2018 To że lampa jest nie ściemnialna lżej będzie dla kieszeni przy zakupie balastów. Te ściemnialne kosztują bajońsko. Nie ma patentu na sprawdzenie instalacji bez przejrzenia każdego kabelka czy styku. Po prostu działaj sukcesywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amldawid Zgłoś Napisano 11 Września 2018 no tak mi sie wydaje ze będzie trzeba każdy kabelek przeglądnąć i wywalić całe bebechy ze środka, no cóż nie ma w niej przynajmniej komputerów , bajerów więc myslę że ogarnę... Cytuj 160x80x60wys, sump 250l, odpieniacz Skimz Monzter na 2 pompacj, pompa obiegowa jebao marine aqua, jebao wave box wp-40,jecod RW-15 ,2xJVP-102,tunze 6105 turbele stream x2 + multikontroler, światło ATI Sunpower 8x54 i Diuna 10x54w 15000k, 3x pompy dozujące Johnlen, lampa UV,biopellets Twistman na 2 pompach ,dolewka tunze Osmolator 3155.000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 11 Września 2018 Sprawdź czy nie masz przebicia na obudowę.Przy zepsutym stateczniku mi dawał prąd na obudowę stąd zwarcia i palenie się kolejnych stateczników.Wysłane z mojego BV9000Pro-F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amldawid Zgłoś Napisano 11 Września 2018 też mi sie wydaje ze jest gdzieś przebicie właśnie na obudowe...Alfik a jak sprawdzic to przebicie na obudowe, które przewody, które miejsca Cytuj 160x80x60wys, sump 250l, odpieniacz Skimz Monzter na 2 pompacj, pompa obiegowa jebao marine aqua, jebao wave box wp-40,jecod RW-15 ,2xJVP-102,tunze 6105 turbele stream x2 + multikontroler, światło ATI Sunpower 8x54 i Diuna 10x54w 15000k, 3x pompy dozujące Johnlen, lampa UV,biopellets Twistman na 2 pompach ,dolewka tunze Osmolator 3155.000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 11 Września 2018 Minus do obudowy miernika a plus do uziemienia może być kółek w gniazdku jak jest prąd to stąd padają stateczniki. Sprawdź również na stałym do 10 V bo tym sterowane są stateczniki. Mnie kopała woda bo mały prąd szedł na uziom.Wysłane z mojego BV9000Pro-F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amldawid Zgłoś Napisano 11 Września 2018 6 minut temu, Alfik1980 napisał: Minus do obudowy miernika a plus do uziemienia może być kółek w gniazdku jak jest prąd to stąd padają stateczniki. Sprawdź również na stałym do 10 V bo tym sterowane są stateczniki. Mnie kopała woda bo mały prąd szedł na uziom. Wysłane z mojego BV9000Pro-F przy użyciu Tapatalka kurde Tomek nie kumam, jakaś wersja łopatologiczna?? Cytuj 160x80x60wys, sump 250l, odpieniacz Skimz Monzter na 2 pompacj, pompa obiegowa jebao marine aqua, jebao wave box wp-40,jecod RW-15 ,2xJVP-102,tunze 6105 turbele stream x2 + multikontroler, światło ATI Sunpower 8x54 i Diuna 10x54w 15000k, 3x pompy dozujące Johnlen, lampa UV,biopellets Twistman na 2 pompach ,dolewka tunze Osmolator 3155.000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Września 2018 Gniazdko ma uziemienie ? Miernik i jeden koniec do uziemienia (np kaloryfer - tylko metal a nie lakier) a drugi do obudowy np. tak Jak sprawdzisz czy jest przebicie to odwróć wtyczkę w gniazdku i sprawdź drugi raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amldawid Zgłoś Napisano 11 Września 2018 tak mam ochronny na bolec w gniazdku i jeszcze podłączona różnicówkę, ja mam taki miernik wkretak to będę musiał załatwić sobie taki z biegunami..Silvia nie mam mozliwości podłączyc wtyczki odwrotnie Cytuj 160x80x60wys, sump 250l, odpieniacz Skimz Monzter na 2 pompacj, pompa obiegowa jebao marine aqua, jebao wave box wp-40,jecod RW-15 ,2xJVP-102,tunze 6105 turbele stream x2 + multikontroler, światło ATI Sunpower 8x54 i Diuna 10x54w 15000k, 3x pompy dozujące Johnlen, lampa UV,biopellets Twistman na 2 pompach ,dolewka tunze Osmolator 3155.000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Września 2018 1 minutę temu, amldawid napisał: Silvia nie mam mozliwości podłączyc wtyczki odwrotnie masz : przez przedłużacz lub "złodziejkę" bez bolca ps. "neonka" tez może pokazać przebicie - ale niskiego napięcia nie pokaże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 11 Września 2018 No właśnie u mnie prąd do 10 V walił po skórze, lekko łaskotało jak się rękę do baniaka wkładało a potem statecznik padł. Wymiana na nowy rozwiązała problem do dziś lampa świeci aż miło.Wysłane z mojego BV9000Pro-F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amldawid Zgłoś Napisano 11 Września 2018 Okej dzięki chłopaki jutro przyjadą stateczniki i będę walczył wieczorkiem, oby się udało. Cytuj 160x80x60wys, sump 250l, odpieniacz Skimz Monzter na 2 pompacj, pompa obiegowa jebao marine aqua, jebao wave box wp-40,jecod RW-15 ,2xJVP-102,tunze 6105 turbele stream x2 + multikontroler, światło ATI Sunpower 8x54 i Diuna 10x54w 15000k, 3x pompy dozujące Johnlen, lampa UV,biopellets Twistman na 2 pompach ,dolewka tunze Osmolator 3155.000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach