12dot12 Zgłoś Napisano 13 Września 2018 Jak w temacie - mam tę sól, podmianki robię co tydzień i byłoby pięknie, gdyby nie to, że w przeciągu kilku miesięcy (no, pół roku) zasolenie stopniowo mi wzrosło z 1,023 do 1,025. Na paczce jest napisane tylko tyle, że 6,7 kg wystarczy do otrzymania 190 l wody o "idealnych parametrach". Idealne parametry?... - ja bym chciała mieć tak 1,023 - max 1,024 (ryby, miękasy, proste LPS). I teraz pytanie praktyczne, do ludzi używających tej soli: * ile g Blue Treasure wsypać na 1 litr wody, żeby uzyskać 1,023 zasolenia? Mi kiedyś wyszło, że na 15 l wody trzeba wsypać 526 g soli. Jednak to chyba za dużo, jak się okazało. Ktoś ma doświadczenie z tą solą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 13 Września 2018 Sypie 35g na litr i zero problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 13 Września 2018 Hmm, czyli tyle co ja. Muszę przeanalizować, czy czegoś innego nie schrzaniłam, że podskoczyło. A jakie masz zasolenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 13 Września 2018 3 godziny temu, 12dot12 napisał: Hmm, czyli tyle co ja. Muszę przeanalizować, czy czegoś innego nie schrzaniłam, że podskoczyło. A jakie masz zasolenie? Jeszcze zależy czym mierzysz zasolenie? Może warto skalibrować? Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 13 Września 2018 Mam refraktometr; kalibrowałam w RODI, jakoś zeszłej jesieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 13 Września 2018 Kalibracja w rodi to mało dokładna regulacja. Dodatkowo warto ją powtarzać częściej. Zacznij od tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 13 Września 2018 OK, a płyn do kalibracji Saliferta będzie dobry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 14 Września 2018 9 godzin temu, 12dot12 napisał: OK, a płyn do kalibracji Saliferta będzie dobry? każdy płyn kalibracyjny będzie dobry, ale jak masz testy aquaforest to możesz użyć tez tego płynu co dołączają do sprawdzenia testów PS ja na oko sól do podmian sype i jakos zasolenie stałe mam , tj.do pojemnika a potem do wiadra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach