karol86 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 witam mam pytanie odnośnie tych parametrów a mianowicie no 3 mam na poziomie 25 mierzone salifertem, a po4 0.29 mierzone hanką. nie mam pewności czy mam dobre odczyty.ponieważ przy takich wynikach a w szczególności po4 spsy by to odczuwały . Jest wręcz przeciwnie acropory polipują i mają przyrosty. dodam że tak wysokie wyniki utrzymują się przez dłuższy czas. Niektóre acry nie miały przyrostów a teraz rosną. czy to możliwe? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 15 Września 2018 3 godziny temu, karol86 napisał: witam mam pytanie odnośnie tych parametrów a mianowicie no 3 mam na poziomie 25 mierzone salifertem, a po4 0.29 mierzone hanką. nie mam pewności czy mam dobre odczyty.ponieważ przy takich wynikach a w szczególności po4 spsy by to odczuwały . Jest wręcz przeciwnie acropory polipują i mają przyrosty. dodam że tak wysokie wyniki utrzymują się przez dłuższy czas. Niektóre acry nie miały przyrostów a teraz rosną. czy to możliwe? Możliwe jak najbardziej. Ale może się skończyć tym, że przy lekkim podknieciu w zbiorniku, po4 doprowadzi do szybkiej ich śmierci. To balansowanie na krawędzi, a lepiej temu przeciwdziałać za wczasu bo później może być już, za późno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 jaki polecacie "najlepszy" sposób na zbicie tych parametrów? stosowałem vsv ok miesiąca ale bez jakich kolwiek rezultatów. może bakterie +vsv? tylko jakie? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Hejka,U mnie najlepiej sprawdził się od Red Sea NO3-PO4 X.Chwilowo testuje kulki Fauna Maria Bacto Balls i jak narazie bez efektu,nawet gorzej PO4 podjechało do 0,5 a NO3 do 10. Salifert oba testy.Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Hejka,U mnie najlepiej sprawdził się od Red Sea NO3-PO4 X.Chwilowo testuje kulki Fauna Maria Bacto Balls i jak narazie bez efektu,nawet gorzej PO4 podjechało do 0,5 a NO3 do 10. Salifert oba testy.Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka Bakterie to nie no3po4x. Więc same nie zbiją wyników z kosmosu.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Opisz zbiornik. Pokaż fotki. Najlepiej jest zacząć od przyczyny. Czy te parametry miałeś od początku? Może coś dodałeś lub zmieniłeś w systemie. Przyczyn może być wiele. Ja poradzilem sobie kilkoma rozwiązaniami. Dokładne płukanie mrożonek, zmniejszenie porci suchego pokarmu , wklady od sichema oraz filtr glonowy-reaktor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Głodowanie ryb zmniejszając karmienie to nie rozwiązanie, żeby zbić no3 czy po4. Trzeba popracować nad filtracją albo oddać ryby i problem znika. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 dziś poszły 2 ryby. mają nowy dom może przyczyną to było. 13 ryb w tym 5 pokolcy dość dużych. może teraz będzie lepiej. ale przyjdą nowe ryby i problem się pojawi znowu Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 15 Września 2018 31 minut temu, karol86 napisał: dziś poszły 2 ryby. mają nowy dom może przyczyną to było. 13 ryb w tym 5 pokolcy dość dużych. może teraz będzie lepiej. ale przyjdą nowe ryby i problem się pojawi znowu Eeee,ryby rybami sztuki sztukami,ja też mam dużo ryb,ale chcąc je miec aż tyle trzeba do tego przygotować cały systemy ( dojrzałe akwarium,odpowiednia filtracyjna,oraz tak zwane wspomagacze których nawet używają znane firmy choćby AF ( nitra phosh minus) przykladowo oczywiście ,działa kiedyś nie byłam za nim ale obecnie działa mając zwiększoną obsadę rybną... i jestem zadowolona,oczywiście wcale mie musisz tego używać podaje przykład.Przy Lps to nie szalej znów na obłęd do proporcji wynikowej "0" To że obecnie niektóre korale są w stanie jeszcze idealnym nie oznacza że tak będzie,@dla syna Ci napisał na krawędzi i też tak twierdzę,może przyjść moment i będzie katastrofa,troche mam tych Lps i po 18 miesiącach zauważyłam jak żyją co potrzebują i jak z nimi rozmawiać*oczywiście przysłowiowo....staraj się utrzymav No3 5 a Po4 do 0,04 max,Kh 7.4-7.8 będzie wspaniale... Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 tylko jak to utrzymać? coś mi psuje wode. Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 15 Września 2018 1 minutę temu, karol86 napisał: tylko jak to utrzymać? coś mi psuje wode. Bo tak naprawdę nic za wiele nie napisałeś o zbiorniku,wróżką nie jestemnapisz cos wiecej... może ktoś Ci doradzi...dzis popularny jest temat No3 a Po4 tylko u każdego jest inny problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Przede wszystkim do systemu wszystko powinno się dodawać wszystko powoli. Wspomagacze itd są potrzebne jak nie wyrabia filtracja. Albo jest zachwiana. Ja nie mam sumpa, nje robię podmian, nie mam filtracji mechanicznej a po4 -0.03 icp i NO3 - 2 Colombo. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 15 Września 2018 7 minut temu, laszek napisał: Przede wszystkim do systemu wszystko powinno się dodawać wszystko powoli. Wspomagacze itd są potrzebne jak nie wyrabia filtracja. Albo jest zachwiana. Ja nie mam sumpa, nje robię podmian, nie mam filtracji mechanicznej a po4 -0.03 icp i NO3 - 2 Colombo. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka I tu się zgodzę,ale do tego trzeba caly system przygotować i nie o tak...trzeba czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 tylko ja mam akwarium 2 lata do wakacji wszystko było ok. no3 2-5 po4 0.02-0.09 ale po kolei akw zalane 03 2016 odpieniasz sebastek na pompie jebao 6000 akw 140x60x60 z dodatkowych rowa phos w filtrze , sera silikate minus kh 8 - 8-6 ph 7 nieumiem podnieść ca 400 zas 1.026 11 ryb, korale sps i lps kilka miękich Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 15 Września 2018 1 minutę temu, karol86 napisał: tylko ja mam akwarium 2 lata do wakacji wszystko było ok. no3 2-5 po4 0.02-0.09 ale po kolei akw zalane 03 2016 odpieniasz sebastek na pompie jebao 6000 akw 140x60x60 z dodatkowych rowa phos w filtrze , sera silikate minus kh 8 - 8-6 ph 7 nieumiem podnieść ca 400 zas 1.026 11 ryb, korale sps i lps kilka miękich @karol86 tym bardziej świetnie ze ma 2 lata,coś nim zachowało? Czy robiłeś coś co mogło tym zachwiać? Czym karmisz rybki? I jakie ilości... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 15 Września 2018 tylko ja mam akwarium 2 lata do wakacji wszystko było ok. no3 2-5 po4 0.02-0.09 ale po kolei akw zalane 03 2016 odpieniasz sebastek na pompie jebao 6000 akw 140x60x60 z dodatkowych rowa phos w filtrze , sera silikate minus kh 8 - 8-6 ph 7 nieumiem podnieść ca 400 zas 1.026 11 ryb, korale sps i lps kilka miękich Próbowałeś adsorber na co2? Wapno sodowane u mnie się sprawdza.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Czym mierzysz ph Przy takim odpieniacz i stałym kh na wskazanym poziomie to raczej niemożliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 co mogło zachwiać? w sumie to wszystko : przelanie odpieniacza , temperatura , przelanie wody ro . trochę tego było. ph mierzę salifertem. Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 15 Września 2018 2 minuty temu, karol86 napisał: co mogło zachwiać? w sumie to wszystko : przelanie odpieniacza , temperatura , przelanie wody ro . trochę tego było. ph mierzę salifertem. Eeee,znów szalejesznie raz mi przelał to nie to!temperatura zależy jaka???,co znaczy przelanie wody RO? to ile poszlo litrów?spadło zasolenie nagle?ile? Kurczaki ciężko od Ciebie to wyciągnąć...pisz wszystko.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Przelamie , skok temperatury mogło zmienić parametry na "chwilę ". Coś trzyma. Może coś zmieniłeś, dodałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Możesz zrobić większa podmiane i spróbować z vodka , proponuję 5 ml dziennie i zmierz po tygodniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 ciężko piszę bo był mecz. na szczęście wygrali nie wiem ile przelało na tyle że z dołu przyszli bo kapało. a tak na serio spadło do 1.022 temp max 27 C. Coś trzyma i rośnie bakterie dodawałem microble lift aquarium balancer + vsv odpieniacz na mokro i bez efektów 4 minuty temu, krzlew napisał: Możesz zrobić większa podmiane i spróbować z vodka , proponuję 5 ml dziennie i zmierz po tygodniu było 7 ml i przez miesiąc 0 efektów Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Vsv czy vodki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Vsv- 200 wódki 50 ocet 2 łyżki cukru jeśli dobrze pamiętam Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 15 Września 2018 4 minuty temu, karol86 napisał: Vsv- 200 wódki 50 ocet 2 łyżki cukru jeśli dobrze pamiętam Wartość podana w ml, natomiast słyszałem że chodzi o dwie łyżeczki a nie łyżki. To lepiej dopytać pogooglować bo przyznam że nie robiłem tej mikstury, a zamiast vsv stosuje nitraphos minus czyli polskie vsv z tajnymi dodatkami. I bakterie musowo dodawać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach