karol86 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Były łyżeczki. Tak czy inaczej nie dawały efektów. Może złe bakterie,sam niewiem . Muszę jakoś zmienić sposób filtracji,coś dodać. Co koledzy i koleżanki używacie? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Spróbuj tak jak napisałem 5 ml czystej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Ja używam nitraphos minus oraz bakterie microbe lift special Blend i raz na tydzień bio mate kz po 1 kropli na 100l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Z wóda super działają bakterie TM synbiotic .Bacto Bals FM też mega produkt ale z tego co wiem nie u wszystkich działa .Spróbuj tylko nie wszystko naraz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 15 Września 2018 Działa działa,ale trzeba czasu,na poczatku wydaje się bez efektu,ale czas pokaże że działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 9 minut temu, @Beti napisał: Działa działa,ale trzeba czasu,na poczatku wydaje się bez efektu,ale czas pokaże że działa... Co konkretnie działa? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rymar666 Zgłoś Napisano 15 Września 2018 (edytowane) U mnie ruszyło dopiero po nitraphos i zmianie bakterii ze special blend na stability seachem. Miałem bardzo długo no3 50 i po4 1, wóda nie dawała rady, chociaż było pełno glutów. Teraz po 3 tygodniach nagle spadło o połowę jedno i drugie. No i odpieniacz na mokro... Edytowane 15 Września 2018 przez rymar666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 15 Września 2018 9 minut temu, rymar666 napisał: nitraphos i zmianie bakterii ze special blend Potwierdzam,dawka niesamowita,daje radę No3 i Po4 na zachwycający poziomie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 16 Września 2018 To mi trochę zamieszaliście . Sam nie wiem na co się przestawić. Bakto bals wydają się najmniej kłopotliwe w stosowaniu . Nitraphos z Af mówicie że skuteczne.a czy nitraphos potrzebują jakiejś pożywki wódki,czy vsv-? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRYSTIAN.9 Zgłoś Napisano 16 Września 2018 NitraPhos od AF nie potrzebuje żadnej pożywki. Wystarczy sam produkt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 16 Września 2018 52 minuty temu, karol86 napisał: To mi trochę zamieszaliście . Sam nie wiem na co się przestawić. Bakto bals wydają się najmniej kłopotliwe w stosowaniu . Nitraphos z Af mówicie że skuteczne.a czy nitraphos potrzebują jakiejś pożywki wódki,czy vsv-? Nitraphos minus to jest gotowe vsv. Do tego bakterie special Blend i odpieniacz na mokro. Nic wiecej nie czaruj :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 16 Września 2018 A można mieszać nitraphos z baktoballs ? Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 16 Września 2018 A można mieszać nitraphos z baktoballs ? Nitraphos to preparat na zbicie NO3, a bacto balls to bakterie. Można łączyć śmiało.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 16 Września 2018 (edytowane) To kupię baktoballs i nitraphos.dodam po tyg. I zobaczymy czy będzie poprawa. Dodaje zdj acropor na dowód że przy tak wysokich parametrach są przyrosty Edytowane 16 Września 2018 przez karol86 (wyświetl historię edycji) Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 16 Września 2018 (edytowane) 18 minut temu, karol86 napisał: To kupię baktoballs i nitraphos.dodam po tyg. I zobaczymy czy będzie poprawa. Dodaje zdj acropor na dowód że przy tak wysokich parametrach są przyrosty @karol86 nie,nie będzie efektu po tyg.co najmniej 2-3tyg i stopniowo dozować,ale działa;-) Ps.Nitra Phos Minus też działa na Po4 więc spadnie Ci wszystko,pozd Edit bakterie bez zmian Edytowane 16 Września 2018 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Września 2018 proponuje takie preparaty MICROBE LIFT- Nite-Out II Tropic Marin® ELIMI-NP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rymar666 Zgłoś Napisano 16 Września 2018 Krotko mówiąc usuwać jak najwięcej białek i innego syfu, lać bakterie i pożywkę dla nich. Co jakiś czas pobaw się falownikami żeby śmieci z dna usuwać i czyść sumpa. I jeszcze - bakterii lej więcej niż w instrukcji - w słonej wodzie wolniej się namnażają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 16 Września 2018 Hiacyntus wygląda ładnie , masz takie krzaki i pytasz o rady w tak prostej sprawie. Dzisiaj już nie ma problemów w utrzymaniu w ryzach N i P i to bez adsorbentów.Problem w tym że podpowiadają Ci ludzie co możliwe że wiedza połowę z tego co ty . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rymar666 Zgłoś Napisano 16 Września 2018 Bo człowiek uczy się całe życie i głupi umiera. Z gąszczu porad każdy może coś wybrać bądź nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 17 Września 2018 7 godzin temu, krzlew napisał: Hiacyntus wygląda ładnie , masz takie krzaki i pytasz o rady w tak prostej sprawie. Dzisiaj już nie ma problemów w utrzymaniu w ryzach N i P i to bez adsorbentów.Problem w tym że podpowiadają Ci ludzie co możliwe że wiedza połowę z tego co ty . Właśnie problem w tym że prze takich wysokich po4i no3 wszystkie acry i cała reszta powinny odchodzić. A mają przyrosty w oczach 6 godzin temu, rymar666 napisał: Bo człowiek uczy się całe życie i głupi umiera. Z gąszczu porad każdy może coś wybrać bądź nie... Dokładnie Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 17 Września 2018 System zaczął niewyrabiać ,parametry pomału szybowały do góry ,nie było skoku korale się przyzwyczaiły .Korale inaczej reagują na takie parametry w świeżym zbiorniku i w ustabilizowanym . Gdybyś włożył teraz cos swierzo z frachtu albo z zbiornika typu ULNS pewnie by poleciało .Nie łącz z sobą wielu produktów wybierz jeden ,wszystkie działają na tej samej zasadzie .Tylko w jednym systemie zatrybi lepiej to w drugim co innego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gato Zgłoś Napisano 18 Września 2018 U siebie walczyłem długo z parametrami tj. Ponad rok. No3 było grubo ponad 50, a PO4 utrzymywało sie w granicach 0.70. Wszystko rosło, polipowało ale musiałem uwazać z karmieniem. Pomocne w tej kwesti okazało się robienie podmian wody co 2 tyg. Używanie zestawu BioGro Reef Interest, który poradzi sobie z NO3, rozłoży resztki i "wybalansuje?" wode oraz zastosowanie w filtrze przepływowym titanium orca bio cubs i phospahte bio cubs również z orca, według zaleceń producenta, a nie marnego, sklepowego tłumaczenia... Po użyciu orca cubs to juz była kwestia tygodni jak nutrieny zaczeły się obniżać. Teraz będę zbierał pierwsze plony szczepek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach