centka Zgłoś Napisano 2 Października 2018 (edytowane) witam, Akwarium posiadam od około 1,5 roku. Ca 410, mg 1290, kh 6,6, P,N testami Colombo nie wykrywalne . Od 6 miesięcy jadę na Red sea system po 0,5ml z każdej buteleczki (z wyjątkiem ballinga bo testy nie pokazywały ubytków)- większość korali to miękasy. Przy 0,6-0,7 ml wyskakiwało cyjano, a przy 0,3-0,4 glony przestawały rosnąć. Co tydzień podmianka 10 %, a w każdą niedzielę bakterie biogro po 10 ml Dzisiaj rano woda mleko... a z glonu caulepra rozpuściło się około 60-70 liści, przynajmniej tyle naliczyłem. Nie wiem co się stało, przez 6 miesięcy było wszystko OK. I co najgorsze moja euphilia która jest moim najstarszym koralowcem zaczęła gubić te białe kulki co ma na końcach macek. (na zdięciu ładnie to widać) Ktoś się spotkał z czymś podobnym ? https://zapodaj.net/ec47f48a389ac.jpg.html Edytowane 2 Października 2018 przez centka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 2 Października 2018 18 minut temu, centka napisał: , P,N testami Colombo nie wykrywalne . Nie masz azotanów i fosforanów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 2 Października 2018 (edytowane) No nic się nie zabarwia. Czyli wychodzi niby 0. Przed chwilką zrobiłem testami Salifterta- też nie ma żadnego zabarwienia. Aczkolwiek ja tym testom nie ufam. Zrobili by normalne testy jak te na ca i mg gdzie się miareczkuje, a nie wymyślili jakieś zmiany barwy... Jak robiłem Te ICP to Po4 wyszło 0,05.... Edytowane 2 Października 2018 przez centka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Woda mleko to pewnie zakwit bakteryjny. Parametry na zero bo bakterie wszystko chłoną. Może Kh spadło poniżej 6 i nie zauważyłeś tego. Glon się rozpuścil i oddał sporo do wody. Tak gdybam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Października 2018 "Mleko" to może być też skutek nagłego rozpuszczenia się glonów. Autor napisał, że 70% glonów poszło, więc to ich resztki mogły zanieczyscic wodę. Prawdopodobnie wyssaly z wody wszystko, co jest im potrzebne do życia i dlatego padly. W słodkich zbiornikach akwaria roslinne nawozi się. Hodowle fito też nawozi się. Nawóz zawiera zwykle mieszankę azotananów, fosforanow, dozuje się też żelazo. Pewnie braklo tego wszystkiego w wodzie, skoro wyniki testów pokazują brak azotananów i fosforanow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 3 Października 2018 ja zaobserwowałem odpadanie polipów u Euphylli przy nagłym skoku kH w dół wystarczy pół stopnia na raz i lecą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach