Skocz do zawartości
Hoom

Ledowe oświetlenie

Rekomendowane odpowiedzi

witam , planuje zakup oświetlenia do akwarium 120x60x70. 70 cm wysokość . Zastanawiałem sie pomiędzy dwoma lampami ati Powermodule 2018 4x 39w t5, 2x 75w led Hybrid druga to kessil 360we.  Proszę o pomoc w wyborze lub może mi ktoś doradzi coś innego w cenie do 5000zl . Dzięki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe pytanie co chcesz trzymać w akwarium :)?

Z tych dwóch to zdecydowanie pierwsza. Wszystko będzie rosło :)

250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25

Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225

Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 5 tysi ja bym zakupił recurve R6 maxpect. Jestem zwolennikiem ledów, ale ta lampa naprawdę robi robotę. Niestety na mój wymiar nie ma dostępnej takoej lampy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce kupić lampe pod która będę mógł trzymać wszystko . Szykuje akwarium pod twarde korale , choć na początek przeżucę miękkie ze starego . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxspect curve r6 kosztuje 5399 ale dają 10% zniżki na nie. Led lepiej penetruje większe głębokości a w przypadku 70cm będzie dobrze działać. Kiedy zobaczyłem zbiornik z tą lampą to doswietlenie było porównywalne jak na t5 z tą przewagą dla tej lampy że boki korali były lepiej doświetlone. Wiem że zaraz będą opinie że led to kiepski wybór, ale moje zdanie dla led jest inne. Ja mam niestety tylko r5 rsx, ale po zainstalowaniu tej lampy korale ruszyły z kopyta. A to lampa o dwie klasy niższa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Hoom napisał:

Chce kupić lampe pod która będę mógł trzymać wszystko . Szykuje akwarium pod twarde korale , choć na początek przeżucę miękkie ze starego . 

To zdecydowanie pierwsza lub kup po prostu ATI 8x54 (na 120cm 54w nie 39w) u góry dasz twardziele a na dole lps i miekasy i będzie git ;) lampa tańsza będziesz miał na wymiane świetlówek i dobierzesz barwę jaką zechcesz a korale będą przeszczęśliwe :)

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem o tej lampie maxpect recurve r6 i nie wychodzi ona dużo drożej od ati t5 . A w obsłudze jest chyba dużo bardziej wygodna i ma bardzo dobre opinie . A zawsze mniejsze zużycie energi a korale tez powinny być szczęśliwe :) . Chyba sie na nią zdecyduje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Hoom napisał:

Czytałem o tej lampie maxpect recurve r6 i nie wychodzi ona dużo drożej od ati t5 . A w obsłudze jest chyba dużo bardziej wygodna i ma bardzo dobre opinie . A zawsze mniejsze zużycie energi a korale tez powinny być szczęśliwe :) . Chyba sie na nią zdecyduje 

Najtańsza maxspet to 3200pln za 160watt a ATI SUNPOWER 8x54 (432W) nowa ok 2000pln, na targowisku masz dobre używki koło 1000pln ;) 

160W w Ledach vs 432W T5 to nie jest to samo :)

plus wymiary, przecież Maxspet nie doświetli całego zbiornika nawet, zobacz rozmieszczenie tych modułów itd. Podsumowując, korale nie nie będą tak samo szczęśliwe

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, grzegorz.k napisał:

Najtańsza maxspet to 3200pln za 160watt a ATI SUNPOWER 8x54 (432W) nowa ok 2000pln, na targowisku masz dobre używki koło 1000pln ;) 

160W w Ledach vs 432W T5 to nie jest to samo :)

plus wymiary, przecież Maxspet nie doświetli całego zbiornika nawet, zobacz rozmieszczenie tych modułów itd. Podsumowując, korale nie nie będą tak samo szczęśliwe

Ja w tym przypadku pisałem o 320w która jest za 5399 lecz niektóre sklepy dają 10% rabatu. Wtedy lampa wychodzi poniżej 5000 zł. Ona wg producenta jest przewidziana do zbiorników 120-150cm. Myślę że będzie duży zapas mocy światła z tej lampy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, dla syna napisał:

Ja w tym przypadku pisałem o 320w która jest za 5399 lecz niektóre sklepy dają 10% rabatu. Wtedy lampa wychodzi poniżej 5000 zł. Ona wg producenta jest przewidziana do zbiorników 120-150cm. Myślę że będzie duży zapas mocy światła z tej lampy. 

No w tym przypadku ok ale to cena 2,5x wyższa od nowego Sunpowera.

Co do jakości tego światła vs T5 i jak korale rosną i się wybarwiają to jest dużo wątków na ten temat, można poczytać ;) 

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podam cenę w funtach bo u mnie tylko taka jest :) 1040£ 320w vs ati 450£ z tym ze ati bez świetlówek wiec cena wzrośnie . Muszę doliczyć dotego cenę energi powiecmy za dwa lata i cenę wymiany świetlówek co kilka miesięcy . Wiec cena podobna . Pytanie tylko czy 320w doświetli 70cm , jezeli nie to wyjścia niema zostaną tylko świetlówki . 

Ps. Ati hybryda t5 54w to koszt około 1400£ , wiec odpada 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Hoom napisał:

Ja podam cenę w funtach bo u mnie tylko taka jest :) 1040£ 320w vs ati 450£ z tym ze ati bez świetlówek wiec cena wzrośnie . Muszę doliczyć dotego cenę energi powiecmy za dwa lata i cenę wymiany świetlówek co kilka miesięcy . Wiec cena podobna . Pytanie tylko czy 320w doświetli 70cm , jezeli nie to wyjścia niema zostaną tylko świetlówki . 

Ps. Ati hybryda t5 54w to koszt około 1400£ , wiec odpada 

Na tej energii to dużo nie zyskasz ale fakt wymiana i zakup świetlówek to jest koszt, pewnie w 2lata Ci się zrekompensuje lampa LEDowa, no i bajery wschody zachody itd. ale to gadżet tylko dla użytkownika bo zapewne wiesz że spektrum światła i rozproszenie z LED jest o wiele uboższe od T5.

Mam zbiornik 70cm wysokości i jadę na T5 więc doświetlisz i jedną i drugą lampą, po prostu niżej ustawiasz LPSy i mniej wymagające SPSy (np. montipory) a akry dajesz wyżej :)

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do swojej ledowej lampy dodałem 2 x t5 ati blue plus i jestem zachwycony, a korale jeszcze bardziej . Sam led jednak nie daje rady . 

B02B20FC-018C-4A74-8321-33017306F3F3.jpeg

8b6ea421320dd9fcf9d516e867b9abe7u1767a1598

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie używałem świetlówek w swoim akwarium mam ledy . Wyczytałem ze przy świetlówkach jest problem ze ściemnianiem . Ja ostatnio miałem problem z glonami , zredukowalem poprostu światło o 30% i po dwóch tygodniach znikły . Jak z tym radzić sobie przy swietlowkach . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma rosnąć wszystko i akwarium ma wyglądać ładnie to najprawdopodobniej najlepsza będzie hybryda. Ja osobiście jestem zwolennikiem LED i nigdy nie miałem nad morskim T5, ale tak mi chodzi po głowie, żeby dołożyć do LED T5 i zobaczyć jak to będzie. Ale Maxspect Recurve jest warta przemyślenia, według mnie. Na filmie widać, że dość ładnie korale pod nią wyglądają,są wybarwione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.10.2018 o 09:21, dla syna napisał:

Do 5 tysi ja bym zakupił recurve R6 maxpect. Jestem zwolennikiem ledów, ale ta lampa naprawdę robi robotę. Niestety na mój wymiar nie ma dostępnej takoej lampy. 

Dzięki decyzja podjęta i lampa zamówiona . Będzie u mnie za tydzień 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Hoom napisał:

Dzięki decyzja podjęta i lampa zamówiona . Będzie u mnie za tydzień 

Maxpect curve 320watt? Czy inna? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak 320w . Pasuje mi idealnie długość . Jeszcze tylko muszę kupić elektrody pH i redox  aqua medic i startuje nowe akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to życzę powodzenia. Czekam na relację :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, dla syna napisał:

No to życzę powodzenia. Czekam na relację :-) 

Dzięki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aa zapomniałem dopisać. Dużo ułatwia obsluge icv6 do tej lampy. Ale to tylko na poczatku, bo jak miałbyś od kogoś ściągnąć sprawdzony schemat oswietlenia to można go wpisać z kółka dostępnego w lampie. I w zasadzie na tym kończy się konfiguracja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.