Skocz do zawartości
CzaQ

Natura poza kontrolą x4

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Po kilkumiesięcznej przerwie wracam do was z kilkoma pytaniami. Niestety przez dłuższy okres ze względu na dużą ilość nieciekawych niespodzianek w życiu muszę się przyznać, że mój plan z rafą dość wyszedł poza kontrolę. Zbiornik ma prawie 6 miesięcy a bardzo mało się w nim z zewnątrz pojawiło. Za to natura przyniosła trochę niewiadomych dlatego też proszę was o pomoc w identyfikacji oraz radę czy coś robić z takimi przypadkami bądź nie. Ostatnio kończę kurację po walce z Bryopsis, możliwe że to będzie miało wpływ na werdykt.

Kilka problemów:

1) Kolor skały - bardzo się zmienił od jakiegoś czasu. Jasne, że z czasem skała dojrzewa, ale po zgaszeniu światła kolor jest mocno zielony lub nawet miejscami czarny. W niektórym miejscu też są małe ale gęste plamy czarnego koloru, jakaś narośl.

2) O ile Flucofast poradził sobie z wszelkiego rodzaju glonami włosowatymi i Bryopsis to pojawiło się sporo małych, zielonych pojedynczych kępek przypominających mech, można je prosto odczepić od skały nawet pipetą

3) Wydaje mi się, że to jakiś rodzaj gąbek, są takie "puszyste". Mam ich całą masę, porośnięty komin, cały sump, skałę. Czy nie przeszkadzają one Clavularii?

4) Podobnie mam ogromny wysyp białych małych okrągłych "muszelek" na całej tylnej ścianie zbiornika, jest ich tysiące także w sumpie, na skale. Czy to rodzaj rurówek?

Pewnie niektóre z tych przypadków są ogólnie pożyteczne tylko czy taka ich ogromna ich ilość nie będzie problematyczna?

Też wysypało mi trochę valonii, ale akurat z tym wiem jak walczyć ;)

Z góry dziękuję za pomoc

IMG_20181008_130355.jpg

IMG_20181008_130459.jpg

IMG_20181008_130517.jpg

IMG_20181008_130341.jpg

Edytowane przez CzaQ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
3 godziny temu, CzaQ napisał:

3) Wydaje mi się, że to jakiś rodzaj gąbek, są takie "puszyste". Mam ich całą masę, porośnięty komin, cały sump, skałę. Czy nie przeszkadzają one Clavularii?

4) Podobnie mam ogromny wysyp białych małych okrągłych "muszelek" na całej tylnej ścianie zbiornika, jest ich tysiące także w sumpie, na skale. Czy to rodzaj rurówek?

gąbki sycon

tak - norma w zacienionych miejscach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) w cale nie ma tragedii Sycony są dość pożyteczne klarują wodę filtrując ją, lubią cień 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Wydaje mi się, że efekt takiej ilości gąbek i rurówek jest widoczny, ponieważ odpieniacz jest wyłączony od 3 tygodni a NO3 i PO4 prawie niewykrywalne.

@silvia Czy te gąbki będą przeszkadzać clavularii i favites w rozroście? Mam ich całkiem sporo w ich pobliżu

Co myślicie o kolorze skały? Ten czarno-ciemnozielony kolor nie jest niczym złym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś skały będą miały inny kolor, ten czarno-ciemnozielony kolor z czasem powinien zniknąć. U Ciebie dojrzewanie coś długo trwa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.