pabloz Report post Posted October 11, 2018 Na szybie widać takie czarnawe przecineczki. Czy to larwy wirków czy może rurówek, dłgość jakieś ćwierć milimetra, kształ i poruszanie się glistowate, żyeią się chyba glonami jednokomórkowymi, sporo tego na szybie jak jej nie czyszczę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wieczny Report post Posted October 11, 2018 Ciężko powiedzieć bo nic nie widać, postaraj się o lepsze zdjęcie, rurówki na szybie wyglądają jak glizda z pióropuszem. Quote Pozdrawiam. Tomek Share this post Link to post Share on other sites
CNA Report post Posted October 12, 2018 spirobis, taka rurówka Quote Share this post Link to post Share on other sites
pabloz Report post Posted October 12, 2018 na telefonie to zdjecie pokazuje je dokladnie tak jak widac na szybie, sproboje dzis makro jakies zrobic Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted October 12, 2018 15 godzin temu, CNA napisał: spirobis, taka rurówka Spirobis nie wyglądają jak przecinki, nie poruszają się jak glista bo to są osiadłe robaki i nie są czarnawe. Spójrz na pierwszy post z opisem. 1 godzinę temu, pabloz napisał: na telefonie to zdjecie pokazuje je dokladnie tak jak widac na szybie, sproboje dzis makro jakies zrobic Daj lepsze zdjęcie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pabloz Report post Posted October 12, 2018 tutaj jest filmik lepszej fotki telefonem nie zrobie ale na filmiku widac w środku kadry mikro robaczka pełzajacego po szybie moze to larwa rurowki a moze larwa wirka? Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted October 12, 2018 Może to oczliki? Bo przy takim niebieskim świetle to trudno dokładnie określić kolory. Porównaj Quote Share this post Link to post Share on other sites
pabloz Report post Posted October 13, 2018 nie to na pewno nie oczliki, patrzac na sposob poruszania to myślę że albo larwy rurówek albo larwy wirków Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted October 13, 2018 A nie dasz rady zrobić zdjęcia makro? Wtedy by było łatwiej z identyfikacją, a tak to można tylko domniemywać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pabloz Report post Posted October 13, 2018 już jest makro z ajfona 7, to coś ma na oko 0,3 mm dlugosci, szyba ma 12mm pozostaje mikroskop z amazona w takim razie Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted October 13, 2018 To może poszukaj na tej stronie https://pl.reeflex.net i może coś dopasujesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nik@ Report post Posted October 13, 2018 Ciężka sprawa bo słabo widać, ale dla mnie ten na środku kadru na filmie to może być widłonóg. Oczlik jest wiekszy, okolo 1-1.5mm, bardziej okrągły, mam je też i to na pewno nie oczlik. Hoduje też widlonogi i najbardziej mi ten roboczek pasuje do widlonoga. Widlonogi poruszają się w charakterystyczny sposób, są dość ruchliwe, biegają, skaczą, pływają często nagle zmieniając kierunek poruszania się. https://goo.gl/images/zgqJfM Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted October 13, 2018 Oczliki to też widłonogi Oczlik Cyclops O. F. Müller, 1776 Cyclops sp. Systematyka Domena eukarionty Królestwo zwierzęta Typ stawonogi Podtyp skorupiaki Gromada Maxillopoda Podgromada widłonogi Rząd oczlikowce Rodzina Cyclopidae Rodzaj oczlik Quote Share this post Link to post Share on other sites
pabloz Report post Posted October 13, 2018 to jest cos glizdowatego/płazińcowatego w budowie i poruszaniu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nik@ Report post Posted October 13, 2018 4 minuty temu, maciej01 napisał: Oczliki to też widłonogi Oczlik Cyclops O. F. Müller, 1776 Cyclops sp. Systematyka Domena eukarionty Królestwo zwierzęta Typ stawonogi Podtyp skorupiaki Gromada Maxillopoda Podgromada widłonogi Rząd oczlikowce Rodzina Cyclopidae Rodzaj oczlik Masz rację, muszę się doszkolic z robaczkow ja hoduje widlonogi tigriopus i te miałam na myśli. Muszę jeszcze się bacznie przyjrzeć swoim oczlikom, czy prawidłowo je rozpoznałam. 16 minut temu, pabloz napisał: to jest cos glizdowatego/płazińcowatego w budowie i poruszaniu Z takich plazincowatych to kojarzy mi się tylko amphiscolops, ale te mają charakterystyczny kształt strzałki. A z "glizdowatych" to jakiś wieloszczet, ale te z kolei są dość długie. Słabo widać na filmie, ledwo można dostrzec, że cokolwiek się porusza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pabloz Report post Posted October 22, 2018 O właśnie to są te flatwormy. Tylko jeszcze mikruski takie. Quote Share this post Link to post Share on other sites