Marqo Zgłoś Napisano 18 Października 2018 Główny zbiornik stoi w salonie. Szczepkowe + sump w piwnicy. Pomyślałem aby wykorzystać spływ z głównego do zasilania szczepkowego aby oszczędzić trochę prądu. Chodzi wtedy tylko jedna pompa zamiast dwóch . Pytanie tylko gdzie wstawić jeszcze zawory aby wszystko było poprawnie. Chcę mieć w razie czego mieć możliwość rozdzielenia obiegów. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 18 Października 2018 (edytowane) Z akwa 1(głównego) linia-odpływ do akwa 2 i sumpa, zawór na wlocie do 2 no i za kominem 1do ustalenia poziomu wody w akwa1. W akwa odpływ do sumpa z zaworem do ustalenia wysokości wody w kominie 2. Rewizje niezależne do sumpa z akwa 1 i 2. Minus to zbieranie się syfu w zbiorniku 2. Edytowane 18 Października 2018 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 18 Października 2018 Rewizje są rozdzielone. Przy każdym zbiorniku jest zawór do regulacji poziomu. 2 zawory w sumpie służą do przełączania wody z komory podmiany do głównej części sumpa. Wtedy robimy podmiankę w komorze. Czyli dokładamy tylko zawór zaq trójnikiem przy wyjściu do 2 zbiornika ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 18 Października 2018 Z zbiornika 2 musisz mieć osobny odpływ do sumpa. A dla bezpieczeństwa jeszcze rewizja. Wieczorem jak będę miał chwilę to to rozrysuję... Teraz na komórce to ciężka sprawa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 18 Października 2018 Odplywy i rewizję mam osobne już zrobione dawno . Ostatnio pomyślałem że można skierować wodę z 1 do 2 na jednej pompie. Skupmy się na pierwszym rysunku.Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 18 Października 2018 Chwila jeszcze raz...W pierwszym poście piszesz, że chcesz wykorzystać spływ z głównego, wtedy masz grawitacyjnie zasilone szczepkarium, z możliwością pełnego odcięcia. Dodatkowo pompa obiegowa działa z mniejszym obciążeniem, a więc pewnie dłużej i pobiera mniej prądu, jak również sama nie musi być ekstra mocna. Minus jest taki jak pisałem wcześniej czyli zbieranie się syfu w szczepkarium (jednak to łatwo posprzątać). Jak i gdzie zawory masz na rysunku: Jeśli chcesz zasilać szczepkarium z powrotu czyli pompą to musisz zapewnić odpowiednio mocniejszą pompę i za rozgałęzieniem na każdej linii dać zawór dławiący. Szczepkarium podłączasz jak filtr przepływowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 19 Października 2018 (edytowane) Jeśli dobrze rozumiem rysunek @dadario to zawory chyba powinny zostać inaczej umieszczone poprawiłem na swoim rysunku. Woda pójdzie po najmniejszej lini oporu dlatego trzeba przydławić za rozgałęzieniem odnogę do sumpa. A w przypadku posiadania możliwości odcięcia dodać zawór w miejscu wykreślonego. Edytowane 19 Października 2018 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 19 Października 2018 @sith114 masz rację ale tylko w połowie. Zawór który całkowicie usunałeś musi być ponieważ on ustala wysokość wody w kominie, bez niego będzie głośno. Wykreślony również ponieważ ma być możliwość odcięcia całkowitego zbiornika. A co do dodanego przez Ciebie zaworu to masz rację, tam musi być a ja zapomniałem go tam umieścić. Dzięki za zwrócenie na to uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 19 Października 2018 Czyli teraz będzie ok ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 19 Października 2018 Tak jest dobrze, ale dla porządku to powiem, że nie musisz dublować zaworów przy komorze podmian, wystarczy wejść z spływem z szczepkarium do głównej rury z spływu nazwijmy to głównego, ważne aby poniżej trójnika i zaworu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 19 Października 2018 Wydaje mi się że ten układ jest zbyt skomplikowany..Według mnie powinno być tak. Pompa obiegowa podaje wodę z sumpa do zbiornika głównego. spływ podłączony do szczepkarium z zaworem regulującym ilość wody dopływającej do szczepkarium, spływ i rewizje zabezpieczająca przed przelaniem w szczepkarium i w zbiorniku głownym i to wszystko Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach