Skocz do zawartości
MaciejK

Media filtracyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie jest najlepsze, najbardziej wydajne medium filtracyjne?

Skała, ceramika, siporax, produkty marine pure czy moze cos innego?

Jaka ilość jest bezpueczna dla akwaruum, czy im wiecej to faktycznie lepiej?

Czy na przykład jak wsadze 10 blocków MarinePure do sumpa to bedzie lepsze niz cały sump żywej skały, itd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myśle że żywa skała jako filtracja jest ok ale gdyby nie dobre media filtracyjne które rozwijały się w akwarystyce latami dzisiaj nie było by takiego poziomu akwarystyki jak mamy.Ja używam np. kostki Maxspect dwie na 250l oraz All in one Biopellets Xl Ok 400ml i widzę pozytywne efekty.No i łatwość dbania o te media jest Ok.Oczywiscie mam tez Ok 20kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak , z mojego skromnego doświadczenia . Miałem dobrą skałe ok 25% objętości zbiornika , zero problemów . Skałe co jakiś czas przedmuchiwałem . Potem miałem mało skały i sera siporax i też było dobrze . Co jakiś czas wyciągałem go ze zbiornika i lekko płukałem w wodzie z podmian , a komorę w sumpie czyściłem i odmulałem . Teraz miałem naprawdę dużo skały i No3 spadło dość szybko do zera . Ale powstał problem z cyrkulacją za skałą , wiec ponad połowę skały wyciągnełem , a w jej miejsce dałem do komory w sumpie Maxspect biosphere . No3 skoczyło do 10 na teście salifetra . Ale po kilku dniach zaczęło spadać . Jedyne co mnie zdziwiło , to jak wczoraj ruszyłem ceramikę w sumpie , to odpieniacz się zagotował . A syfu w akwarium i w sumpie nie było widać . Lecz coś musiało się stać , że cały dzień przelewał mimo wyciągnięcia rury do ustawienia poziomu w odpieńku . Wcześniej nie miałem takiego przypadku . Wiec polecam skałe i ceramikę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o złożu AF Life Bio Fil??

Czy jest lepsze niż inne złoża?? 1000ml faktycznie wystarczy na 400l czy lepiej więcej.

Można je przedawkować?

Szukam najbardziej efektywnego złoża filtracyjnego które będzie zarówno zabierało jak najmniej miejsca, dzięki temu będzie można go więcej wsadzić do sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I bardzo możliwe, że tak będzie - po to własnie wymyślają te "złoża" by osiagac wyniki porównywalne z naturalną skałą i zajmować mniej (lub dużo mniej) miejsca. 

Uważam natomiast na dłuższy okres czasu to rozwiązanie za nieekonomiczne; sztuczne siporaxo-kulko-bio cos tam POWINNO być wymienione bo się po prostu zapycha i jego wydajność spadnie. Wypowiadam się na podstawie swojego przypadku z wykorzystaniem siporax-u. 

Edytowane przez Arturro (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko żywa skała jest mało ekonomiczna pod względem miejsca w sumpie.

Nie da się wypełnić skałą 90% miejsca w sumpie tak jak ma to miejsce przy "sztucznych mediach"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

da się ale trzeba ją "po swojemu uformować" ... (tylko komu by się chciało)

"sporaxy" po prostu pakujesz w koszyki, płuczesz co jakiś czas i jest OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. A co myślicie o Marnepure ? Mam mało miejsca w sumpie i zastanawiam się

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.