montymick Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 Ze względu na to, że zabrałem z 700l oświetlenie LED i zostały tam tylko 2x54T5 koralowce dostały mocnego focha. W nowym akwarium cykl azotowy wygląda, że się zamknął. Wybrałem ( według mnie ) mniejsze zło i zrobiłem przekładkę życia. Mam nadzieję, że dojrzewanie nie będzie zbyt uciążliwe - skała częściowo ożywiona, część skały z działającego solarium v2, i częściowo żywa woda od Norberta. Bakterie widać, że działają - odpieniek wyrzuca sporo syfu. Zregenerowana żywica FO36 od kilku dni w sumpie. Myślę nad wrzuceniem węgla i dodatkowym dozowaniem adsorbera PO4. Koralowce po przekładce nie wykazują jakiś niepokojących objawów, jedynie milka słabiej polipuje. Zresztą popatrzcie sami. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 Apropo jeża, to pamiętaj, że korale muszą być przyklejone. On u mnie potrafił przestawiać skały kilkukrotnie większe od niego. Trzymam kciuki, żeby szło wszystko do przodu. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 hehe szybko , powiem ci ze ja pare dni po twojej wizycie przełożyłem wszytko jeszcze coś zostało w v2 ? Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 13 minut temu, xEndriu napisał: hehe szybko , powiem ci ze ja pare dni po twojej wizycie przełożyłem wszytko jeszcze coś zostało w v2 ? W v2 zostały 4 anthiasy - co podnoszę skałę to w akwarium pusto - małpy włażą w skałę i nie ma jak ich złapać Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2018 ja też nie mogłem złapać chromisów , i hexateni , ale dałem sobie spokój bo nie chciałem mojego króla stresować hehe Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 10 Lutego 2019 co tam ? Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2019 Michał co słychać w Twoim baniaku? Dawno nic nie wrzucałeś. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 27 Listopada 2019 (edytowane) Kurczę, faktycznie zapomniałem o swoim topiku Nie będę zaśmiecał opowiadaniami jak to było źle a teraz jak jest fajnie Po prostu kilka nagich fotek: 2 foty w normalnym niebieskim: Kilka zwierzaków w zbliżeniu: Kilka zwierzaków w zbliżeniu: I w białym ze świetlówkami: Edytowane 27 Listopada 2019 przez montymick (wyświetl historię edycji) Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2019 Cześć Czas podsumować BF ( a właściwie czarne 2 i pół tygodnia ). Wydałem ......dużo...za dużo Ale czy zrobiłem źle???? Sami popatrzcie. Przepraszam za jakość zdjęć - zbliżenia zwykłym telefonem Część korali zamawiana wysyłkowo i niestety to nie to co transport od cioci Jadwigi - szczepki dotarły do mnie białe i dopiero powoli odzyskują kolorki No i aby ładnie dmuchało pozwoliłem sobie ( to już chyba pod choinkę nawet ) zakupić Gyre 350. Niestety popełniłem błąd i nie dałem sobie "wcisnąć" podwójnego zestawu - trzeba będzie dokupić drugą sztukę Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2019 Wiedziałem ,że jest za pięknie i za prosto. Rybcie chyba złapały ospę - na razie obsypana xanturum i hepcio. Może panikuję i tylko rybcie się zestresowały ale w ruch poszła UV-ka. Zamówiłem też czosnek i witaminy z AF ( mimo że póki co rybcie pięknie jedzą ). Czekam na rozwój sytuacji. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2019 Wszystko wskazuje na to , że w przypadku xanturum i hepcia spanikowałem. Dziś jesz duuuużo lepiej. Przy okazji chciałem popatrzeć na przyrosty na podstawie fotek oczywiście. Prawe zdjęcia z 17.10.2019, lewe z przed chwili Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2019 No i jestem GUPI. Odciek z reaktora 24x100ml. Ca 495 ( i spada ) natomiast kH z podbijanego do 8 spadło znowu do 6,4. Co jest nie tak? Znowu soda poszła w ruch ale nie tędy droga. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2019 Dziś rano zobaczyłem jak ślimak zwiedza fungię Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 9 Listopada 2020 Witam wszystkich. Nadszedł czas, że trzeba ze zbiornika wyeksmitować kilka osobników. Główny przyszły exlokator to brierium, które rozlazło się po dnie zbionika i zaczyna włazić na skały Przy okazji wylatują miękkie ( oprócz zoa ) czyli dwa rodzaje Caplnelli, niebieskie i zielone Rhodactis, kilka kolonii palythoa. Do przerzedzenia Pseudogorgonia. No i "czerwony diabeł" ukwiał. przegiął pałę, tzn. stopę , jak po jednej wędrówce na drugi bok akwarium posłał na wieczną rafę z 6 akropor, styloporę i jakieś monti chyba też. Będzie się działo - cała skała do wyjęcia z czego część do wymiany ( ta obrośnięta briaerium). Szpachelkowanie dna uważając aby nie uszkodzić montipor. Ciągle waham się do zmiany ułożenia skały ( sugestia mojego jutrzejszego pomagiera Norbi2222 Generalnie robimy miejsce pod SPS - w szczególności akropory, których kilka doszło Dla potomności kilka fotek stanu aktualnego. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) Akcja zakończona pełnym sukcesem. Dzięki pomocy kolegi ( dzięki Norbert ) prawie udało się uchronić mnie przed gromowładnym wzrokiem ukochanej żony A było tak,.... Ściągnięcie wody do akwa 250l - przełożenie skał obrośniętych koralami ( tymi chcianymi ) do 250l, przełożenie całej reszty skały do przygotowanej solanki z odrobiną wody z podmian - przekładka ryb do 250l. Odzysk niezmulonej reszty wody do beczki 200l - reszta wody w kibel. Teraz szpachelka w dłoń i usuwamy "ukochane" braerium z dna akwa - szybko poszło. Cała zabawa się zaczęła gdy trzeba było usunąć aiptazję z komina. Zalanie ciepłą wodą z octem tylko częściowo załatwiło sprawę. Konieczny był demontaż wszystkich rur w kominie i szorowanie szpachelką. Potem przerobiliśmy instalację spustu wody z komina tak aby woda nie lała się do sumpa tylko do podstawionego wiadra. Kilkukrotne płukanie gorącą wodą a na koniec solanką. Ufff Grubo ponad godzina zabawy. Potem zaczęłą się zabawa. Układanie skały. Kilka wersji i w końcu rada starszych (ja i Norbi) stwierdziła, że tak jest optymalnie. I jakoś w tym czasie wróciła żona z pracy - wyjątkowo wcześniej Na podłodze z cm wody, beczki i akwaria na podłodze, wiadra z solanką na podłodze - generalnie roz......dol Wlewamy wodę do akwarium - najpierw cała woda, którą udało się odzyskać, potem świeża solanka. Przekładka koralowców, na razie po prostu na dno zbiornika, aby szybko. Przekładka ryb. GOTOWE !!! Zostało jeszcze sprzątanie - raptem 3 godzinki Edytowane 29 Listopada 2020 przez montymick (wyświetl historię edycji) Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 29 Listopada 2020 I oby tym razem bez niechcianych korali Dobra robota. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) Niechcianych póki co brak Ale dojechało kilka nowych od "cioci Jadwigi". I w końcu udała się walka z parametrami wody. Początkowe wysokie PO4 to syf, którego ciężko było odsysać z braerium oraz z kęp palythoa. Potem zacząłem usuwać braerium z miejsc gdzie udało mi się sięgnąć ręką i już się parametry poprawiły. Cud nadszedł po całkowitej exmisji oraz dawkowaniu "śmierdziuchów" naprzemiennie z Prodigest wspomagane VSV Edytowane 29 Listopada 2020 przez montymick (wyświetl historię edycji) Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2020 Nutrienty zaczynają przypominać parametry w akwarium SPS-owym. Jeszcze ogarnięcie stabilności Kh i Ca, i będzie git. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 29 Listopada 2020 37 minut temu, norbi2222 napisał: Nutrienty zaczynają przypominać parametry w akwarium SPS-owym. Jeszcze ogarnięcie stabilności Kh i Ca, i będzie git. Taaa. "Masa koralowa" się rozhulała. Wczorak Kh 7.3 - odpaliłem reaktor na delikatne kroplenie. Dziś Kh - 6.8 Ratunku Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2020 22 minuty temu, montymick napisał: Taaa. "Masa koralowa" się rozhulała. Wczorak Kh 7.3 - odpaliłem reaktor na delikatne kroplenie. Dziś Kh - 6.8 Ratunku Wszystko zmierza w dobrym kierunku. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzesiejko Zgłoś Napisano 30 Listopada 2020 Witam. Co to za aplikacja na telefon? Samorobka czy można ją skąs pobrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 30 Listopada 2020 6 godzin temu, Grzesiejko napisał: Witam. Co to za aplikacja na telefon? Samorobka czy można ją skąs pobrać? Aquarium Note Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzesiejko Zgłoś Napisano 30 Listopada 2020 Dziękuję bardzo za informację. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2020 Chyba wszystko zaczyna się kręcić. Pararametry KH i Ca stabilne, choć wapń jeszcze trochę za wysokie. Musiałem kupić nowy zaworek do CO2 bo stary kiedyś zassał wodę z reaktora i nie zamykał się całkowicie. Miałem skok PO4 do 0.2 i zaczęło pojawiać się drobne cyjano na skale. Wyzerowało mi się NO3 Po dozowaniu azotanów, fosforany w dobę spadły do 0.1. Dziś robię kolejny pomiar zobaczymy jak będzie. Dodatkowo za namową Norbi2222 dokarmiłem SPS'y ( choć na razie nie planowałem nic dozować ) sporą dawką amino, af build oraz af energy. Dalej po trochę leję VSV aby bakterie przerabiały dolewane NO3 i dawały sobą papu SPS'om. Akropory, szczególnie te wyżej rosnące, bardzo się ucieszyły i nabrały kolorków, a robiły się już zbyt jasne pastele. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2020 26 minut temu, montymick napisał: a robiły się już zbyt jasne pastele Pastele to to co lubią najbardziej "tygryski" jak szybko ściemniały to też nie za dobra reakcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach