maciej01 Report post Posted November 11, 2018 15 godzin temu, miech napisał: Nie będe ściemniał od czwartku 08.11.2018 w akwarium 4 ślimaki Tectus, krewetka czyszcząca, krewetka Debelius, Rozgwiazda piaskowa, Rurówka nie wiem jaka, 1 brzydal Acreichthys tomentosus. Jak dla mnie wszystko za szybko. Po co te krewetki czyszczące na starcie, czym rozgwiazda piaskowa ma się żywić w tak młodym akwarium? Quote Share this post Link to post Share on other sites
miech Report post Posted November 11, 2018 Godzinę temu, maciej01 napisał: Jak dla mnie wszystko za szybko. Po co te krewetki czyszczące na starcie, czym rozgwiazda piaskowa ma się żywić w tak młodym akwarium? Tak za, wcześnie zgadzam się i wiem to, ale krewetka dziś przeszła wylinkę co świadczy o tym że rośnie a czyszczą chyba skały, brzydal też plywa, pobiera pokarm itp. Rozgwiazda to zakupy żony byłem przed faktem dokonanym Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawellb Report post Posted November 11, 2018 Pipetą mrożonki zaaplikuj do piasku. Rozgwiazda będzie miała co jeść. Te krewetki czyszczą ryby. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted November 11, 2018 Tak jak kolega wyżej napisał, to są krewetki czyszczące, czyszczą ryby z pasożytów. To normalne, że krewetka przeszła wylinkę, tak się często zdarza jak trafi do nowego akwarium. Quote Share this post Link to post Share on other sites
miech Report post Posted November 11, 2018 No ok wiem że czyszczą ryby, ale myślałem, że ze skały też tam coś wydrapią dokarmiam je pałkami mrożonek to tsk minimalnie podaje Przy okazji rurówki pobierają pokarm z toni wodnej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted November 12, 2018 Tak rurówki pobierają pokarm z toni wodnej, mikroplankton. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hoom Report post Posted November 12, 2018 Nie szkoda ci tych zwierząt co wpuściłeś . Quote Share this post Link to post Share on other sites
dla syna Report post Posted November 12, 2018 W dniu 11.11.2018 o 16:17, pawellb napisał: Pipetą mrożonki zaaplikuj do piasku. Rozgwiazda będzie miała co jeść. Te krewetki czyszczą ryby. To niewiele da. U mnie chudła i tak. Jedynie co to spowoduje to wzrost po4 po krótkim czasie. Dopiero w późniejszym etapie rozgwiazda zaczęła przybierać na masie jakby bardziej odchody jej pasowały niż jedzenie w piachu czy gnijąca żywność. Quote Share this post Link to post Share on other sites
miech Report post Posted May 11, 2019 Akwarium przeszło parę zmian: panel został zdemontowany a w jego miejsce pojawił się sump o wymiarach 80x40x45, w sumpie pierwsza komora to odpieniacz, matrix, grys koralowy, biobale i ceramika (będą zastąpione siporaxem lub matrixem), grzałka i lampa UV uruchamiana podczas wpuszczania nowych zwierząt lub korali druga komora to żywa skała, szkielety koralowców twardych, refugium oświetlane naświetlaczem led 10W, 2 bloczki maxspect nano tech block, trzecia komora to pompa obiegowa Jecod FA-4000 (grzebień nie wyrabia przy mocniejszej :/ ) i purigen x 3szt, pływaki z automatycznej dolewki komin zewnętrzny spływ + rewizja oświetlenie to w kolejności od tyłu: sylvania coralstar 54W giesemann pure actinic 24W x 2szt jedna obok drugiej (niedługo wymiana na 1 54W) giesemann actinic blue 54W giesemann aquablue 54W Cyrkulacja to Jebao/Jecod RW-8 + Jebao/Jecod SW-8 (pracują synchronicznie na pełnej mocy w trybie W1) Akwarium posiada pokrywę tak więc nie jest otwarte jak większość morskich a i tak woda paruje, w cieplejsze dni pokrywę odsłaniam na dłuższy czas Obsada to: Centropyga bicolor Parka błazenków Borsuk Pteropogon samiec Salarias fasciatus Dascyllus melanurus Pseudocheilinus hexataenia Halichoeres chloropterus Brzydal Rozgwiazda piaskowa 10 ślimaków babylonia ślimaki trochus i tectus oraz jakieś których nazw nie znam Krab pustelnik Lysmata amboinensis Lysmata debelius Około 20szt rhodactis 3x Sarcopython Discosomy Moltipora talerzowa Clavularia Anthelia Lobophytum Sinularia, Pavona cactus nie rośnie nic Jakieś ricordea Torchę Capnelli Euphyllia chyba glabrescens (ta to wcale jest marna) Sól jakiej teraz używam to: Blue Treasure SPS Sea Salt Parametry wody z dnia 03.05.2019 godzina 11:00 Ph: 8-8.15 No2: 0 NH3: 0 NO3: 2-10 PO4: 0,03 w dniu 24.03 mierzone hanką 0.15 KH/ALK: dKH 9.6 mql 3.53 Zasolenie mierzone reflaktometrem ATC 1025 temperatura 25C Wszystkie testy to salifert Dziennie dolewam wódkę w ilości 5ml, dziennie 5 kropli Aquaforest fluorine karmienie korali 3x w tygodniu jbl korall fluid (kropie bezpośrednio do akwarium) oraz czerwony plankton i ikra homara co jakiś czas Dodatkowo karmię artemia, mysis, kiełż, około 2 do 3 kostek dziennie, spirulina w płatkach, Algi morskie z Kauflandu Zdjęcia dodam w niedziele Quote Share this post Link to post Share on other sites