mathom Zgłoś Napisano 3 Listopada 2018 Pytanie do starych wyjadaczy - czy zauważyliście związek no3 z kH? Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2018 Bakterie najlepiej pracują w określonym kH, nieraz o tym było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kareks Zgłoś Napisano 3 Listopada 2018 7 minut temu, Raffy14 napisał: Bakterie najlepiej pracują w określonym kH, nieraz o tym było A może ktoś rozwinąć więcej na ten temat, jakieś swoje obserwacje Cytuj 650l w obiegu prowadzone na paletkach plus NoPOx, odpieniacz SKIMZ SM201, obieg Jebao 8000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 3 Listopada 2018 (edytowane) Moje obserwacje są takie ze przy kh mniejszym niż 8 nie mogę zbić no3 poniżej 2. Przy podniesieniu do 8, no3 potrafi spaść z 5 na 0.5 w 24h (sytuacja z wczoraj). Gdyby to był pierwszy raz to bym nie pisal, wcześniej myślałem że to przypadek... Edytowane 3 Listopada 2018 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 3 Listopada 2018 11 minut temu, kareks napisał: A może ktoś rozwinąć więcej na ten temat, jakieś swoje obserwacje Zależy jakie leje się bakterie. Niektórzy producenci bakterii podają o ile należy zwiększyć dawkę bakterii w wyższym zasoleniu albo wyższym kh. Z mojego przykładu mogę powiedzieć że microbe lift special Blend przy zasoleniu 1,026sg i kh 7-7,5 mogę stosować wg ilości podanej na opakowaniu. Natomiast przy kh 7,5-8 dawkę musiałem zwiększyć o 50% żeby uzyskać ten sam efekt. No3 nie brałem nigdy pod uwagę bo to spadło zawsze u mnie liniowo pod warunkiem że nie było żadnych zachwiań w zbiorniku pod względem kh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach