SQNS Zgłoś Napisano 4 Listopada 2018 Mam zapytanie ludzi z doswiadczeniem i wiedz o murenach. Czy i jak mozna posiadac mureny np gwiazdZista ?? Czy to bezpieczne dla wlascieciela i innych mieszkancow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 5 Listopada 2018 Mureny nie mam, ale w ostatnich koralach jest o tej akurat (gwiaździsta) murenie krótki artykuł. By wynikało z niego, że nie taki diabeł straszny, nie jest agresywna i wcale nie pożera wszystkich ryb w akwarium. Ale rośnie duża, więc żeby warunki przyzwoite zapewnić, trzeba mieć spory kawałek szkła. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 5 Listopada 2018 Też ostatnio myślałem o murenie i zastanawiałem się która może się nadawać do 850L? Chętnie podepnę się pod temat i posłucham rad kogoś kto miał z nimi do czynienia może są jakieś mniejsze gatunki które sie nadają do hodowli w akwariach ? Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrppp14 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2018 (edytowane) Miałem murenę echidna nebulosa (~20cm). Ogólnie siedzi w jednym miejscu cały dzień, nie interesowała się rybami (nawet chromisami), krewetki czyszczące czyściły jej zęby. Ogólnie fajny zwierzak, tylko najważniejsze aby mieć siatkę lub wysoką pokrywę. Pierwszego dnia wyskoczyła z wody uderzając o lampę ~25 cm nad poziomem wody. Udeżenie było całkiem mocne więc pewnie poleciała by wyżej. Ma problem z łapaniem jedzenia za dnia(jest praktycznie ślepa) ale nie ma problemów aby dać jej z pincety. Musiałem ją oddać bo przegrywała walke z babkami, którę zasypywały jej norę. do tego stopnia, że raz się nie odgrzebała z piasku i trzeba było ją ratować. Na szczęście przeżyła Edytowane 5 Listopada 2018 przez mrppp14 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
T.TOM.T Zgłoś Napisano 5 Listopada 2018 Od paru lat mam taką sztuke... W tej chwili ma z 70 cm długości , karmie 2 x w tygodniu /stynka , krewetki , kawałki białego "mięsa" mątwy - z marketu/ ... Pomimo że to przecież murena to naprawde nie przejawia żadnej agresji wobec innych ryb w akwarium /nawet tych niewielkich takich jak ocelarisy , anthiasy/ Oczywiście nie jest to ryba którą cały czas widać w zbiorniku , bo pływa sobie w toni wodnej ... większość czasu spędza pomiędzy skałami , ale zawsze "uaktywnia się" podczas codziennego karmienia innych ryb - licząc że i ona dostanie swój przysmak. Tak jak napisano w poprzednim poście "nie taki diabeł straszny" , wcześniej miałem murene wstążkową- również bezproblemowa ryba - różnica tylko w wielkości podawanych kawałków pokarmu / dla wstążki konieczne mniejsze kawałeczki , bo ta obecna "rozrywa" spore kawałki podawanej mątwy/... Myśle że jeżeli w zbiorniku jest wystarczająca ilość skały gdzie murena mogłaby się schować i bezstresowo "odpoczywać" pomiędzy posiłkami - to nie powinna nikomu sprawić problemu w hodowli . I jeszcze jedna ważna uwaga dla amatorów tej ryby - koniecznie należy zabezpieczyć akwarium i komin od góry abyście nie spotkali pewnego dnia swojej ryby na podłodze ! Cytuj 200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia START: grudzień 2007r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SQNS Zgłoś Napisano 5 Listopada 2018 10 godzin temu, mrppp14 napisał: Miałem murenę echidna nebulosa (~20cm). Ogólnie siedzi w jednym miejscu cały dzień, nie interesowała się rybami (nawet chromisami), krewetki czyszczące czyściły jej zęby. Ogólnie fajny zwierzak, tylko najważniejsze aby mieć siatkę lub wysoką pokrywę. Pierwszego dnia wyskoczyła z wody uderzając o lampę ~25 cm nad poziomem wody. Udeżenie było całkiem mocne więc pewnie poleciała by wyżej. Ma problem z łapaniem jedzenia za dnia(jest praktycznie ślepa) ale nie ma problemów aby dać jej z pincety. Musiałem ją oddać bo przegrywała walke z babkami, którę zasypywały jej norę. do tego stopnia, że raz się nie odgrzebała z piasku i trzeba było ją ratować. Na szczęście przeżyła Ooo taka lebiode chcialbym A Pytanie jak z wkladaniem reki do takiego akwa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 6 Listopada 2018 Tomasz dzięki za wyczerpującą odpowiedź, faktycznie zwierzak niesamowity, muszę się rozejrzeć za taką, wiesz może jak się nazywa? No i dokładnie to samo pytanie co kolega powyżej, jak z grzebaniem w akwarium :)? Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrppp14 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2018 Nigdy mi nie podpłynęła do ręki. To samo u znajomgeo, który ma. Raczej bym się tym nie przejmował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
T.TOM.T Zgłoś Napisano 7 Listopada 2018 Ja natomiast przyznam że raz kiedy leniwie grzebałem w akwa to "złapała" mnie za palec .... tak jak pisałem swojego zwierza mam już pare lat /i od lat karmie - podając pincetą kawałki mięska , czy dorodne stynki/ - dlatego ryba nauczyła się i kojarzy moją ręke w wodzie z porą karmienia /czy to z pincetą czy bez / , oczywiście nic mi się nie stało - /poza kilkoma malutkimi śladami jak po ukłuciu szpilką/ , nie wiem czy Ja , czy ryba się bardziej wystraszyła kiedy szarpnąłem ręką że prawie lampa wpadła by mi do akwarium. /tak że był to przypadek kiedy murena poprostu pomyliła mój mały palec z żarełkiem/ . Oczywiście kiedy nie mam mureny w polu widzenia unikam wkładania rąk pomiędzy skałe i od tamtego czasu wszelkie "operacje" wewnątrz zbiornika staram się wykonywać szybko i energicznie , bo wtedy murena nie ma odwagi zbliżyć sie do ręki . Cytuj 200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia START: grudzień 2007r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SQNS Zgłoś Napisano 7 Listopada 2018 A to niespodzianka byla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach