Skocz do zawartości
goclik

Prawie kostka - 100 L w obiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jest to moje kolejne podejście do akwarium morskiego. Jeden temat już założyłem, niestety jego realizacja musiała zostać odroczona i - jak się okazało - nieco zmieniona. Z tego względu zdecydowałem się założyć nowy, aby nie robić zamieszania.

Obecnie planuję założenie zbiornika o wymiarach 45x50x45 cm (dł x szer x wys) z panelem (w sumie około 100 litrów). Tak, wiem, że sump lepszy, z różnych względów jednak nie mogę sobie na niego pozwolić. Jednocześnie odpadają wszelkiego rodzaju kaskady itp. - nie lubię jak mi coś wystaje poza obrys zbiornika.

W akwarium będzie kilka rybek i głównie korale miękkie. Na początek przygody nie chcę nic wymagającego.

Szczegóły projektu:

• akwarium 45x50x45 cm (dł x szer x wys) - czy szkło o grubości 6 mm będzie wystarczające? Raczej zamówię float, ponieważ przy tej grubości oraz biorąc pod uwagę fakt, iż panel chce zamaskować na czarno, to chyba nie będzie widać różnicy między float a opti white.
  • panel będzie o szerokości 10 cm, po dłuższym boku - czyli odliczając panel, powierzchnia akwarium będzie miała wymiary 45x40x45, (około 81 litrów).
  • panel będzie podzielony na 4 przegrody (posiłkuję się przerobionym rysunkiem użytkownika „dla syna”). Jako odpieniacz chcę użyć Hydor Slimskim Nano 135.35 - mały, myślę że powinien wystarczyć jako wspomaganie, przy raczej niewielkiej obsadzie jaka może wejść do tego akwarium. 
  • Jako pompę obiegową chce użyć Atman At-305 1200l/h (czy będzie odpowiednia?)

zbiornik.jpg.bd8c1f16610e00289fcd79c55c0e96c7.jpg

Sprzęt:

• odpieniacz: Hydor Slimskim Nano 135.35
  • pompa obiegowa: Atman At-305 1200l/h
  • pompa cyrkulacyjna: Jebao SW-2
  • oświetlenie: belka DIY na power ledach
  • sól: Aquaforest Probiotic Reef Salt
  • piasek żywy: Nature's Ocean Live Natural White 4,5 kg - czy taka ilość wystarczy na uzyskanie 1-2cm grubości?
  • skała sucha z erybki  - 10-15kg. Wolę suchą - nie chce bawić się w różnego rodzaju aiptasie i innych nieproszonych gości
  • jako, że do erybki mam względnie blisko to postaram się wystartować zbiornik na „używanej” wodzie, przynajmniej po części, jeżeli nie da się w całości.

Kilka pytań, nie licząc wcześniejszych:

1. Do zrobienia ściany panelu chcę użyć szkło czarny lacobel 4mm grubości (jak znajdę to dam 5mm), aby wszystko zasłonić. Czy taka grubość będzie wystarczająca biorąc pod uwagę fakt, iż będzie ona wzmocniona przez ściany przegród? Czy lepiej użyć zwykły float i dopiero na niego nakleić lacobel? Dodam, że boki panelu również będą oklejone czarnym lacobelem.
  2. Akwarium będzie wysokie na 45 cm. Na jakiej wysokości zrobić wcięcie pod grzebień na szybie od panelu?
  3. Ile cm wysokości powinna mieć przegroda pomiędzy odpieniaczem od siporaxem, aby spływająca woda nie wydawała dźwięku „chlupania”?

Oczywiście jestem otwarty na wszelkie uwagi oraz komentarze (zwłaszcza na temat panelu i jego rozwiązań) i z góry za wszystkie dziękuję :) 

232a6a987c9421394080dfe370c3ad6du1845a18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bym kupił odpieniacz Tunze 9001, a jeśli chodzi o suchą skałę to Cię nie uchroni przed aiptasią i innymi nieproszonymi gośćmi. Według mnie starczy około 7 do 10 kilogramów max skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie ciasno na odpieniacz, ale może wejdzie. Też bym skusił się na tunze 9001. Popatrz na wymiary odpieniaczy żeby nie okazało się że coś nie wejdzie do panelu (pompa obiegowa również). Skała, tak jak Maciej mówi 7,5kg to dobra ilość. 15kg będzie zdecydowanie za dużo i powstanie kupa gruzu. Piachu wystarczy w zupełności 4,5kg i nie dawaj go pod skałę. Jak już ograniczasz grubość szyb z 8 do 6mm to podstawę zrobił bym jednak z 8mm. Pierwsza przegroda ustala tylko wysokość wody w zbiorniku głównym. Przy takiej kaskadzie chlupotania nie będzie. Tylko weź sobie poprawkę na wycięcie gdzie montowany jest grzebień przelewowy do panelu. Ja go zrobiłem za wysoko i miałem zbyt wysoki stan w zbiorniku głównym. A wysokość pierwszej przegrody powinien ustalić odpowiedni poziom wody obliczając go wg takiej pompy na max czyli 1200l/h dodaj 1cm do wysokości przegrody. Tyle +/- wyniesie poziom wody przelewając się nad pierwszą przegrodą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

projekt panela ... - taki sobie

ja bym zrobił pierwszą komorę siporax a na samą górę dał watę filtracyjną i wymieniał co parę dni

druga komora odpieniacz i "media filtr" (cokolwiek to ma być bo przecież można nawet pallety wsypać do woreczka - o węglu czy purigenie nie wspominając)

a trzecia komora pompa grzałka i ewent. dolewka

słowem 3 komory a nie 4

37 minut temu, dla syna napisał:

Pierwsza przegroda ustala tylko wysokość wody w zbiorniku głównym.

to akurat ustala grzebień :)

panel1.JPG.2661d843d705ed3dc9f22d2391560b12.JPG

poziom wody (w tym przypadku) 2 przegroda dla "siebie" i poprzedniej - czyli dla odpieniacza jest OK 

a w 3 ciej komorze spokojnie można założyć dolewkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, silvia napisał:

projekt panela ... - taki sobie

ja bym zrobił pierwszą komorę siporax a na samą górę dał watę filtracyjną i wymieniał co parę dni

druga komora odpieniacz i "media filtr" (cokolwiek to ma być bo przecież można nawet pallety wsypać do woreczka - o węglu czy purigenie nie wspominając)

a trzecia komora pompa grzałka i ewent. dolewka

słowem 3 komory a nie 4

to akurat ustala grzebień :)

Tak, ale te przegrody musiały by być z pierwszym przejściem dołem. A grzebień już wklejałem na zero i było jeszcze za mało. Miałem wcześniej zbiornik z trzema komorami i nie był wydajny jak ten. Wczesniejszy projekt ledwo utrzymywałem no3 na 20 a po4 na 0,15. I to z absorbentami i innymi wynalazkami. Teraz mam o niebo lepiej. A waty nie używam wcale. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 minuty temu, dla syna napisał:

Tak, ale te przegrody musiały by być z pierwszym przejściem dołem.

te co dałem fotkę ? tak pierwsza przegroda przepływ dołem - druga górą i masz ustalony poziom wody w panelu

4 minuty temu, dla syna napisał:

Miałem wcześniej zbiornik z trzema komorami i nie był wydajny jak ten.

ale co zmieniłeś / dodałeś tylko przegrodę w panelu ? bo jeśli cały zbiornik to .. no nie ma 2 takich samych zbiorników - może obieg był za słaby w poprzednim a może media słabe .. możliwości od groma - ale nie stawiał bym na to że winny był panel bo miał 3 komory - nie ma takiej możliwości :)

7 minut temu, dla syna napisał:

A waty nie używam wcale. 

wata nie jest obowiązkowa - ale pomaga - i to   dużo :) pomaga np. nad zapanowaniem nad NO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, silvia napisał:

ale co zmieniłeś / dodałeś tylko przegrodę w panelu ? bo jeśli cały zbiornik to .. no nie ma 2 takich samych zbiorników - może obieg był za słaby w poprzednim a może media słabe .. możliwości od groma - ale nie stawiał bym na to że winny był panel bo miał 3 komory - nie ma takiej możliwości 

Wszystko to samo. Panel został zmodernizowany jakby od zera. Sory zmieniłem tylko dolewkę na pompy dozujace z funkcją dolewki. Ale to nie ma znaczenia. No i lampę z zetlight na maxpect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie patrzyłem na wymiary odpieniaczy i opinie. Czytałem, że ten tunze może hałasować i puszczać pianę, ale skoro radzicie to go wybiorę. Do panelu 10cm spokojnie wejdzie.
W kwestii grubości szyb to niczego nie ograniczam. Według tabel na google 6mm dają nawet w akwariach 50x50x50. Wolałem jednak zapytać.

Jeżeli chodzi o panel to jeszcze poczytam i się zastanowię czy dać 3 czy 4 komory. Być może zrobię jednak 4 - jedna będzie na wodę do dolewki a 3 komory na filtrację.

Co do poziomu wody w głównym zbiorniku to nie bardzo wiem jaki jest odpowiedni. Czy 3cm poniżej krawędzi akwarium będzie ok? Jeśli tak to rozumiem, że wycięcie na grzebień oraz przegrodę ustalającą poziom wody mam zrobić na wysokości 42 cm (przy akwarium o wysokości 45cm)?

Kolejna sprawa - powrót wody do głównej części zbiornika. Proszę o informację w jaki sposób to wykonać lub podsunąć temat, w którym jest to objaśnione (nie mogłem znaleźć). Zamierzam użyć jedynie dyfuzora 3/4 (https://www.reefshop.pl/pl/p/LOC-LINE-Dysza-34/2534) i połączyć go za pomocą adaptera (https://www.reefshop.pl/pl/p/LOC-LINE-Adapter-34/2532). Rozumiem, że taki przelot przez szkło AM TV25 (http://sklep.aquamedic.pl/przelot-przez-szklo-am-tv.html) będzie pasował? I jak ten przelot połączyć z pompką obiegową? Na sztywno przez rury czy jakimś wężem? Pompa to Atman At-305.

Edytowane przez goclik (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w moim Fluval poziom wody mam 4 cm poniżej krawędzi akwarium, a ten pseudo grzebień jest jakiś centymetr poniżej poziomu wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas kombinuję nad kwestią filtracji - wpienia mnie bowiem fakt ograniczania dość mocno miejsca w akwarium wstawiając panel. Chciałbym sumpa lecz na chwile obecną mieć go niestety nie mogę. Wymyśliłem więc inny sposób, aby go później dołożyć w miarę bezboleśnie. Mianowicie pomyślałem o wystartowaniu akwarium bez panelu i bez sumpa, a zamiast nich użyć kaskady. Na etapie zamawiania zbiornika jednak poprosiłbym wykonawcę o wycięcie w tylnej szybie miejsca na grzebień, po czym wycięty kawałek zostałby wklejony na sylikon w to samo miejsce. Dzięki temu miałbym szczelny zbiornik, a w momencie gdy będę mógł uruchomić sumpa wklejony kawałek szyby usuwam i wklejam komin zewnętrzny.
Myślicie, że coś takiego zdałoby egzamin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.