kaer Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 Witam Zakupiłem test ICP, i teraz zastanawiam się jaki dzień będzie najlepszy do pobrania wody. Kiedy pobieracie próbkę? W dzień przed podmianą czy po? A może czekacie kilka dni? Cytuj start 04.02.2014 120x60x60=432l sump 84l PS metis 2x150w whiteskim200 1xJebaoo 40wp DC6000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 Ja pobrałbym przed podmianą,ewentualnie kilka dni po podmianie.Wiadomo że dodanie nowej solanki wpłynie na wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 A czego chcesz się dowiedzieć, po co ten test? Jeśli chesz sprawdzić poziomy aluminium czy rteci to wszystko jedno. Jeśli akwarium działa prawidłowo, to ja brałabym po podmianie-wtedy masz odpowiedzczy weszystko jest ok w punkcie optymalnym. Zależy jak często robisz podmiany jaka sola czy coś dozujesz. Najbardziej miarodajne było by przesłanie próbki przed podmiana i zaraz po i ich porównanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 A nie łatwiej w środku? W połowie czasu po i przed podmianą? Wtedy masz powiedzmy, że uśredniony wynik... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 Ale reasumując po podmianie 2-3dni,przynajmniej ja tak wysyłam,i to do wtorku aby byl czas w tyg na doręczenie i wyniki są szybciej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 Ja biore 3 dni po podmianie z samego rana zanim dzienne dozowanie podam jodu, żelaza itd Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 Ale nadal nie wiemy dlaczego autor chce zrobić test, coś złego dzieje się w akwarium,zmienia metodę, tak z ciekawości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer Zgłoś Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) 9 godzin temu, TMK napisał: A czego chcesz się dowiedzieć, po co ten test? Jeśli chesz sprawdzić poziomy aluminium czy rteci to wszystko jedno. Jeśli akwarium działa prawidłowo, to ja brałabym po podmianie-wtedy masz odpowiedzczy weszystko jest ok w punkcie optymalnym. Zależy jak często robisz podmiany jaka sola czy coś dozujesz. Najbardziej miarodajne było by przesłanie próbki przed podmiana i zaraz po i ich porównanie. No właśnie nie działa prawidłowo, co chwila coś jest nie tak, i stąd pomysł na ten test. A podmiany robię co tydzień 20l. Obecnie dozuję Ballinga z dodatkiem componenets strong od AF (po 15ml na 5l płynu). Idzie tego 80ml/d, a kiedyś było dwa razy więcej. Sól Red sea salt. Edytowane 28 Listopada 2018 przez kaer (wyświetl historię edycji) Cytuj start 04.02.2014 120x60x60=432l sump 84l PS metis 2x150w whiteskim200 1xJebaoo 40wp DC6000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach