Gibo Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Cześć, mam lampę na power ledach 44diody 3w na dwóch zasilaczach stalopradowych i chciałbym dodać do nich sterownik. Próbowałem z tc420 i połączeniem tych zasilaczy prostopadle co spowodowalo spalenie sterownika. Na filmikach z montazu tc420 używają jednego zasilacza (metalowego pudełka) z tym, że nie wiem jakie parametry miałby mieć taki zasilacz i czy musiałbym do każdej nitki ledów dodawać driver, a także jakim zasilaczem mialbym podłączyć tc420- w instrukcji jest 12 lub 24v i nie wiem czy jest jakaś różnica. Niestety jestem kompletnie zielony w elektronice Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Gibo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 2 godziny temu, Gibo napisał: na dwóch zasilaczach stalopradowych a dokładnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibo Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 41 minut temu, silvia napisał: a dokładnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) 6 minut temu, Gibo napisał: nie przerobisz tej lampy (tzn. da się ale koszt będzie ...bezsensu ) musiałbyś zmienić drivery (te zasilacze) na sterowane (i oczywiście dodać sterowanie) ( np. MEAN WELL z serii LCM same drivery to ponad 2 stówki ) --//-- Edit poprawka - same drivery to jakieś ... 3 stówki bo potrzebne 2 takie https://www.maritex.com.pl/zasilacze/zasilacze_do_led_mean_well/zasilacze_mean_well_stalopradowe_dali_seria_lcm/ps-lcm-60.html Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rymar666 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 Hejjj, Pisałem jak tc420 wysterować power ledy bez udziwnień i tanio, zajrzyj co proponuję w tym temacie: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 22 minuty temu, rymar666 napisał: Hejjj, Pisałem jak tc420 wysterować power ledy bez udziwnień i tanio, (...) problem polega na tym że tu kolega ma 2 nitki po 22 diody w szeregu - czyli potrzebuje ponad 70V a nie do 24V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 6 godzin temu, Gibo napisał: Cześć, mam lampę na power ledach 44diody 3w na dwóch zasilaczach stalopradowych i chciałbym dodać do nich sterownik. Próbowałem z tc420 i połączeniem tych zasilaczy prostopadle co spowodowalo spalenie sterownika. Na filmikach z montazu tc420 używają jednego zasilacza (metalowego pudełka) z tym, że nie wiem jakie parametry miałby mieć taki zasilacz i czy musiałbym do każdej nitki ledów dodawać driver, a także jakim zasilaczem mialbym podłączyć tc420- w instrukcji jest 12 lub 24v i nie wiem czy jest jakaś różnica. Niestety jestem kompletnie zielony w elektronice Normalka że padł , to troche jak byś chciał samochód odpalać z gniazdka . Lampa ma tylko on /of czy ma regulowane kanały biały/niebieski . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rymar666 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 36 minut temu, silvia napisał: problem polega na tym że tu kolega ma 2 nitki po 22 diody w szeregu - czyli potrzebuje ponad 70V a nie do 24V To nie problem, bedzie miał więcej nitek, trzeba to tylko rozrysować i przeliczyć mając parametry diód Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 6 minut temu, rymar666 napisał: To nie problem, o ile jest to lampa DIY a nie chiński "badziew" gdzie trzeba ciąć ścieżki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rymar666 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 49 minut temu, silvia napisał: 1 minutę temu, silvia napisał: o ile jest to lampa DIY a nie chiński "badziew" gdzie trzeba ciąć ścieżki No oczywiście, o ile da się przerobić z technicznego punktu widzenia. Pod tc przy tych 44 x 3w zostaje jeszcze spory zapas mocy, także zasilacz mw 24v 180-200w spokojnie to ogarnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibo Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 lampa wyglada tak świeci przyzwoicie, sps ladnie rosną w tym acry. Chcialbym wyregulować trochę białe światło, zrobić wschody, zachody i światło nocne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 Teraz, Gibo napisał: lampa wyglada tak ty no ... weź mnie nie osłabiaj - myślałem że piszesz o jakiejś chińskiej 120W gdzie diody są na panelu lutowane tutaj sobie możesz robić co chcesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gibo Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 dokładnie zapomniałem sprecyzować na początku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rymar666 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 Elegancko, możliwości są, diody 3w, ok. 3v, po 700mA (na oko) epistar, epileds lub pochodne. Spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach