divennn Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 Witam Szukałem w internecie oraz po forach ale nie trafiłem na taki bądź podobny temat , co sądzicie o klejeniu koralowców na silikon akwarystyczny? Napotkałem stary filmik na YouTube w którym jest pokazane klejenie koralowców i wydaje mi się że jest na nim użyty silikon akwarystyczny w tubce bądź coś w jego rodzaju , niestety nie ma podane dokładnie co to za klej stąd moje zapytanie Filmik o który mi chodzi: Taki silikon akwarystyczny (czarny lub przeźroczysty , do wybory do koloru) o pojemności 60ml w "tubce" można nabyć na znanym portalu aukcyjnym za jedyne 5,79zł , producent zapewnia że jest: "nieszkodliwy dla zwierząt nieszkodliwy dla roślin nie wchodzi w reakcje z wodą morską i słodką wieloletnia trwałość wykonanego połączenia bardzo szybko wiąże powierzchnie" Jest to cena dość atrakcyjna biorąc pod uwagę że podobne kleje o porównywalnej wielkości opakowania przeznaczone stricte dla koralowców potrafią kosztować 40/60zł Temat założony z czystej ciekawości , być może ktoś już coś podobnego robił bądź robi ? (Tak wiem można nabyć chociażby superglue jak ktoś chce ciąć koszty ale szukam czegoś alternatywnego i bardziej gęstego od superglue z niewielkich pieniądzach) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) To jest cjanoakryl p.s po drugie pseudo się czyści z tkanki przed klejeniem bo zacznie gnić Edytowane 3 Grudnia 2018 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 22 minuty temu, divennn napisał: Tak wiem można nabyć chociażby superglue jak ktoś chce ciąć koszty ale szukam czegoś alternatywnego i bardziej gęstego od superglue z niewielkich pieniądzach) Możesz kupić klej cyjanoakrylowy w formie żelu. Sprawdza się bardzo dobrze w klejeniu korali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 Kropelka w żelu do klejenia miękkich i sps, a klejem dwuskładnikowym milliput terracota kleisz lps i sps. Było wiele razy na forum Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
divennn Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2018 2 godziny temu, AnT napisał: To jest cjanoakryl Nie wiedziałem że w wodzie się tak zachowuje , już będę wiedział na przyszłość 1 godzinę temu, dadario napisał: Możesz kupić klej cyjanoakrylowy w formie żelu. Sprawdza się bardzo dobrze w klejeniu korali. Okej , zapomniałem o formie w żelu 1 godzinę temu, fresz33 napisał: Kropelka w żelu do klejenia miękkich i sps, a klejem dwuskładnikowym milliput terracota kleisz lps i sps. Było wiele razy na forum Okok , byłem po prostu ciekawy czy dobrze mi się wydawało ze to był silikon , jak widać się myliłem , nie twierdzę że o tych sposobach na kropelkę i klej dwuskładnikowy nie było na forum , najzwyczajniej zapomniałem o cyjanoakrylowym w żelu Dzięki wszystkim za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2018 Jak coś to polecam Parafix 3454 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2018 14 minut temu, Leel00 napisał: Jak coś to polecam Parafix 3454 No I do tego po otwarciu polecam trzymać w lodówce Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach