obione81 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 Taka niemiła niespodzianka, białe plamy zgrubienia u brzydala - ktoś miał podobny przypadek, pomoże w identyfikacji. Jak leczyć ? Cytuj "LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Na pierwszy rzut oka ospa. Choć im bardziej się wpatruje tym bardziej widzę regularne odstępy między kropkami Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Darek85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 A czy płetwy i oczka są czyste? Bo ta rybka z natury ma takie jasne plamki w miejscach, gdzie wyrastają jej kolce. Jeśli płetwy a czyste to jest wszystko w porządku. Na zdjęciach nie widac niczego niepokojacego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obione81 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Nie, nie tu niema ospy akurat ten brzydal ma takie kropki białe - właściwie to takie wypustki od małego (takie jego ubarwienie) - tu chodzi o białe plamy na samych płatwach. Dodam, że (póki co) reszta obsady zdrowa. Oczy czyste. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez obione81 (wyświetl historię edycji) Cytuj "LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 Dobra, teraz widzę. Są takie białe kłebki na pletwach, myslalam że to odbicie światła. Nie wiem, co to może być, ale nie jest to ospa. Coś innego zaatakowało płetwy, nie wiem, czy jakiś pierwotniak czy bakteria czy grzyb czy jakaś limfocytoza. Masz może krewetki czyszczące? Jeśli są i nie pomagają, to ja bym spróbowała artemiss. Pomaga na bakteryjne czy grzybicze infekcje pletw i skóry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obione81 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Dokładnie takie jakby kłębki (na pierwszy rzut oka wygląda jak choroba bawełniana ryb, ale w to raczej spotykałem w słodkowodnym). Mam też wrażenie jakby płetwy były krótsze ... masakra wczoraj jeszcze tego nie widziałem. Krewetki czyszczące są, nie interesują się jednak brzydalem tak jak doktorek. Artemiss nie mam niestety i kurde raczej ciężko będzie przez weekend załatwić .... tak czytam teraz i zastanawiam się czy to nie właśnie limfocytoza. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez obione81 (wyświetl historię edycji) Cytuj "LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2018 Łatwo brzydala złapać to może na biegu jakieś pędzlowanie zastosuj np. jodyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach