Skocz do zawartości
TomPi

Akwarium bardzo nietypowe po roku 140x30x40h :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu obiecałem przesłanie zdjęć z mojego akwarium o nietypowych rozmiarach. Większość pewnie ma szersze sumpy:) No ale da się. Może szału nie ma, ale chciałem pokazać, że przy nawet bardzo ograniczonej przestrzeni można coś zrobić. Jeśli macie jakieś pomysły jak poprawić wygląd akwarium to proszę o rady, z góry dziękuję. Może za jakiś czas uda się przenieść życie do nieco większego akwarium, ale póki co muszę zadowolić się takimi wymiarami. Dziękuje forumowiczom za rady, które dostałem na starcie i tym od których miałem fajne szczepki;) pozdrawiam

20181201_134610.jpg

20181201_134630.jpg

20181201_200831.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. Temat przeniosłem do właściwego działu.

Niezłe wyzwanie podjąłeś z tą głębią i jak widać udało się coś tam wcisnąć... Co świeci nad taką płaską rafą? Na środku baniaka jest jakieś wzmocnienie spinające przód z tyłem ? Dziwnie pada cień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium nie jest nietypowe i ma swój niepowtarzalny klimat . Z racji swojej działalności bywam w różnych domach i oglądam akwaria, które zrobiły by tu rewolucję albo przyprawiły o zawrót głowy.  Z ciekawszych to "zbiornik"z rybami w kształcie półkola wysokości 2,5metra jako brama między salonami.  Inny ciekawy z samymi rybami to słup 50/50/wysokości 3,5m wystający nad stropem w ssypialni.   W pobliżu mnie jest dom gdzie są  cztery zbiorniki podobne jak Twoje ale o wysokości 30cm Jedno same ukwiały i stado błaznów,  drugie kolorowe patyki i kilka żółtków i dwa mieszane. Jet też wiele nietypowych zbiorników w bliższej lub dalszej okolicy.   Idź swoim tropem i nie stawiaj na standardy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do oświetlenia, faktycznie (dobre oko:D) na środku jest aluminiowe wzmocnienie pokrywy, które muszę zmienić, zwęzić. Postawiłem na ledy Aquaela: 3 x 18 actinic, 1 x 16 actinic i 1x18 marine.  

Volf zainspirowałeś mnie :D mam jeszcze jedno wolne miejsce niewykorzystane o wymiarach ok 70 x 60 i w górę mogę iść pod sufit;) Dzięki za dobre słowo. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.