dadario Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2019 3 minuty temu, Paragon napisał: Nie wiem Szymon ze mnie żaden chemik ale wiem że 50g proszku rozpuszczone w 1L a 250g proszku rozpuszczone w 5L będzie miało takie samo stężenie, ja rozrabiam w 5L bo tak mi wygodniej bo mam w obiegu ponad 500l i będzie szlo mi tego coraz więcej Dokładnie tak, jednak warto pamiętać, że rozpuszczając 5g substancji w 1000ml rozpuszczalnika to nie to samo co z 5g przygotować 1000ml roztworu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) 12 minut temu, dadario napisał: Dokładnie tak, jednak warto pamiętać, że rozpuszczając 5g substancji w 1000ml rozpuszczalnika to nie to samo co z 5g przygotować 1000ml roztworu. Dokładnie to wyjaśniliśmy już 100 postów temu nie potrzebnie meczymy ten temat, już jest jasne że na 1L roztworu to był mój błąd że na 1l RODI napisałem, ale widzę mała burza była potrzebna bo pewnie sporo osób tak robi nie czuje się osamotniony w swoim błędzie , przy następnym rozrabianiu sie poprawię: mam nadzieję że autor skozysta z naszych wypocin Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heweliusz Zgłoś Napisano 2 Października 2019 To ja się podpytam o Ca, bo mam mały problem, Ca po podmianach na AF reef Salt na poziomie 380, chce to podbić, rozrobilem sobie CaCl2 w 1 l Rodi i siup do akwarium porcje 20ml - akwarium jakies 160l w obiegu, zrobiłem test po 30min i d*pa, ani drgnie, no to kolejna porcja tym razem 30ml i znowu test po 30 min i znów bez zmian.... Co jest grane? Test sprawdzony na swiezej solance, pokazuje prawidlowo. Kh 8, Mg 1400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Października 2019 (edytowane) 20 minut temu, Heweliusz napisał: To ja się podpytam o Ca, bo mam mały problem, Ca po podmianach na AF reef Salt na poziomie 380, chce to podbić, rozrobilem sobie CaCl2 w 1 l Rodi i siup do akwarium porcje 20ml - akwarium jakies 160l w obiegu, zrobiłem test po 30min i d*pa, ani drgnie, no to kolejna porcja tym razem 30ml i znowu test po 30 min i znów bez zmian.... Co jest grane? Test sprawdzony na swiezej solance, pokazuje prawidlowo. Kh 8, Mg 1400 55,5g na 1l dajesz tego CaCl2? a jakie Ca ma świeża solanka? Ca nie dolewa się tak żeby otrzymać od razu oczekiwany wynik tylko robi się to stopniowo żeby nie było skoków. Wg. tabeli jeżeli chciałbyś podnieść o 20 jednostek to musiałbyś wlać około 220ml ale tak jak mówię to nie wlewa się z łapy tylko kropelkowo z pompy dozującej. O ballingu czytałeś? Edytowane 2 Października 2019 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heweliusz Zgłoś Napisano 2 Października 2019 1 godzinę temu, =Fresz= napisał: 55,5g na 1l dajesz tego CaCl2? a jakie Ca ma świeża solanka? Ca nie dolewa się tak żeby otrzymać od razu oczekiwany wynik tylko robi się to stopniowo żeby nie było skoków. Wg. tabeli jeżeli chciałbyś podnieść o 20 jednostek to musiałbyś wlać około 220ml ale tak jak mówię to nie wlewa się z łapy tylko kropelkowo z pompy dozującej. O ballingu czytałeś? Ballinga leje normalnie z pompy. Przy 1,026 swiezej solanki Ca 390. Co to za tabela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Października 2019 27 minut temu, Heweliusz napisał: Ballinga leje normalnie z pompy. Przy 1,026 swiezej solanki Ca 390. Co to za tabela? Tabela na tej stronie Testera https://reefhub.pl/metoda-ballinga/ Ty nie podmianami a pompami dozującymi powinieneś utrzymywać na stałym poziomie podstawowe parametry już pomijając to że sól AF ma niskie kh. Już wiesz że musisz zmienić sól jeżeli ma lipne parametry heh ja polecam sól Red Sea Salt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach