Skocz do zawartości
Tomol

Oświetlenie modułowe Led CEAB SLIDE&Led

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was używa/używał i może zaopiniować poniższy system oświetlenia modułowego LED firmy CEAB?

https://www.akwarystyczny24.pl/ceab-slideled-slx80mb-2x30w+2x5w-15000k+blue-78cm--energooszczedne-modulowe-oswietlenie-led-do-akwarium-rafowego-p-5813.html

500L + sump 100L, obieg Jebao DCS 12000, odpieniacz-Vertex Omega 150, cyrkulacja- 2x Maxspect Gyre350, żywa skała 30 kg, oświetlenie ATI hybrid 6x54W +3x75W Led

Mój zbiornik: http://nano-reef.pl/topic/64326-300l-i-na-razie-musi-wystarczyc/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek możesz sobie zrobić lepsza za 300zl samemu. Tak czy siak polecam na mniejszych diodach równo rozmieszczonych zamiast 2 punktów COB.

Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast.

Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenie 2tys to z pełnym sterowaniem przez komórkę :) lampka diy. I jeszcze zostanie pewnie żeby coś dołożyć jakieś t5 czy cuda.

Ceny tych firmowych zestawów są przekosmiczne, dopiero wchodzę w tematykę morską ale trzeba przyznać że firmy na akwarystach koszą mega kasę a jak widać po tym co wkleił silvia same podzespoły kosztują grosze.

Edytowane przez fannadil (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

lampy na diodach cob według mnie są złym pomysłem, ostatnio przerabiałem lampę mi lampa wyszła w granicach 1600zł z pełnym sterowaniem i mocą 320W  prawdziwą a nie podaną przez producenta obliczona po ilości diod dla przykładu producent podaje 160W gdzie w rzeczywistości na maksa świeci 120W a co gorsze po wysterowaniu kanałów uzywamy 70-80W, taka lampa kosztuje ponad 2-3tyś, to ile by kosztowała taka jak moja o mocy ponad 300W???

To są nieadekwatne i strasznie wygórowane ceny do stanu faktycznego

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, silvia napisał:

ile za tą lampę 70W ? dobrze widzę że ponad 1 tyś za lampę ... BEZ STEROWANIA ?

2 "główne" diody COB kosztują ... 35zł sztuka

https://led-byt.pl/pl/p/Dioda-LED-30W-cool-white-10000-15000K-biala-zimna/593

silvia, nie każdy ma talent, chęć, czy czas do diy. Sam przy Twojej pomocy sklecilem kilka lamp ale nigdy nie byłem w pełni zadowolony co do estetyki, która nigdy nie dorówna fabrycznej. Dopiero przy okazji zakupu jakiegoś korala w sklepie kupiłem z rozpędu dwa zetlighty,..i dopiero morda mi się smiała .:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
11 minut temu, jacekS napisał:

Ostatnio dużo czytam na temat lamp

Znalazłem coś takiego

https://www.ledsupply.com/led-heatsinks/makersled-heatsink-kit

Myślę że estetyka nie jest zła a ja do swojego projektu (120x60x60) wyliczyłem ok. 1700 zł

wygląda super mocne ułatwienie dla kogoś kto będzie chciał robić sam i wykończenie będzie ładniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
4 godziny temu, volf napisał:

ale nigdy nie byłem w pełni zadowolony co do estetyki, która nigdy nie dorówna fabrycznej.

kwestia gustu ale patrząc na to ..

CeabSlideLedSlxMb15000KBlue6.jpg

w której fabrycznej lampie kable są na wierzchu ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, silvia napisał:

ile za tą lampę 70W ? dobrze widzę że ponad 1 tyś za lampę ... BEZ STEROWANIA ?

2 "główne" diody COB kosztują ... 35zł sztuka

Ile takich lamp musisz kupić do twoich 300l. ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
3 minuty temu, jacekS napisał:

Ile takich lamp musisz kupić do twoich 300l. ?:)

można kupić z rozpędu 2 czy 3 sztuki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, silvia napisał:

kwestia gustu ale patrząc na to ..

CeabSlideLedSlxMb15000KBlue6.jpg

w której fabrycznej lampie kable są na wierzchu ? :P

Kabli od dołu nie widać :D lepiej kupić kilka takich nawet z rozpędu,  niż dziadować jak niektórzy. :rofl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za dobre rady. Nie planowałem jej kupować tylko zapytałem miłośników led o zdanie ponieważ zdziwiła mnie tak duża promocja (50%), a nie jestem specem od LED.

Osobiście jestem zwolennikiem rurek. Obecnie świecę 8x39W Giesemanem Matrix II-moim "patykom" to pasuje:) Jak będę zmieniał to pomyślę raczej o hybrydzie 6x39W + 2x75W lub coś zbliżonego.

500L + sump 100L, obieg Jebao DCS 12000, odpieniacz-Vertex Omega 150, cyrkulacja- 2x Maxspect Gyre350, żywa skała 30 kg, oświetlenie ATI hybrid 6x54W +3x75W Led

Mój zbiornik: http://nano-reef.pl/topic/64326-300l-i-na-razie-musi-wystarczyc/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.