Yakaposhi Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Cześć, Za blisko przedniej szyby mam skałę RRR już sklejoną w jedną bryłę w zalanym akwarium, czy mogę bez problemu przesunąć po dnie skałę nie uszkadzając akwarium ? Macie jakiś patent na to ? Skała ok 32kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Przesunąć odradzam, lepiej podnieść i przestawić, a jak masz wsypany piach to definitywnie suwanie takiego ciężaru Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Konrad_Wwa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 40 minut temu, Konrad_Wwa napisał: Przesunąć odradzam, lepiej podnieść i przestawić, a jak masz wsypany piach to definitywnie suwanie takiego ciężaru Piachu nie mam, obawiam się, że jak podniosę to zostanę ze skałą w rękach, nie wiem jak mocno trzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Przy podobnej operacji chwila nieuwagi i zarysowałem dno, z obawy przed pęknięciem musiałem przekładać do nowego więc lepiej nie ryzykować. Posadzisz korale wg. schematu 3/2/1 i będzie ładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 5 minut temu, volf napisał: Przy podobnej operacji chwila nieuwagi i zarysowałem dno, z obawy przed pęknięciem musiałem przekładać do nowego więc lepiej nie ryzykować. Posadzisz korale wg. schematu 3/2/1 i będzie ładnie. co to za schemat 3/2/1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Podobnie jak w słodkim. Z tyłu korale wysokie, na środku średnie i z przodu niskie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Jak masz podejrzenia, że skała przy podnoszeniu się rozpadnie to tak samo będzie przy próbie przesunięcia. Zostaw ewentualnie jak masz opcje spróbuj wyłamać ten kawalek i przekleić. Najlepiej wrzuć foto i zaznacz co budzi twoje obawy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Cała konstrukcja jest za blisko, długa na 100cm więc musiałbym Ją cofnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 2 minuty temu, Yakaposhi napisał: Cała konstrukcja jest za blisko, długa na 100cm więc musiałbym Ją cofnąć Pokaż kakieś fotki jak to wygląda z przodu,boku i z tyłu to zawsze coś lepiej doradzić.Czym kleiłeś skałę? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Teraz, Sygen napisał: Pokaż kakieś fotki jak to wygląda z przodu,boku i z tyłu to zawsze coś lepiej doradzić.Czym kleiłeś skałę? Skałę kleiłem ceresitem CX-5 Tak mam zrobione i wydaje mi się, że ma za mało miejsca z przodu a za dużo z tyłu żeby ryby nie siedziały z tyłu cały czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 1 minutę temu, Yakaposhi napisał: Skałę kleiłem ceresitem CX-5 to raczej się nie rozpadnie chyba że dawałeś minimum kleju na łączeniach,ja kleiłem na zewnątrz 2 konstrukcje z suchej skały po jakieś 60 cm i manewrowałem jak chciałem i nic sie niedziało Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Dawałem dużo kleju, ale bardziej obawiam się o akwarium, Jak uważasz cała konstrukcja do tyłu ? czy to nie ma sensu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 1 minutę temu, Yakaposhi napisał: Dawałem dużo kleju, ale bardziej obawiam się o akwarium, Jak uważasz cała konstrukcja do tyłu ? czy to nie ma sensu? Ja mam prawie na zero z tyłu tak aby nie dotykała skała szyby a pokolce i tak spokojnie przepływają bo zawsze są jakieś luki.Trochę ta konstrukcja nie na mój gust jeśli chodzi o tył bo taka konstrukcja bardziej sprawdziła by się jak byś miał akwarium z widokiem na obie strony.Ja mam tył sklejony w pionie Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 6 minut temu, Sygen napisał: Ja mam prawie na zero z tyłu tak aby nie dotykała skała szyby a pokolce i tak spokojnie przepływają bo zawsze są jakieś luki.Trochę ta konstrukcja nie na mój gust jeśli chodzi o tył bo taka konstrukcja bardziej sprawdziła by się jak byś miał akwarium z widokiem na obie strony.Ja mam tył sklejony w pionie Trochę zawaliłem z konstukcją, no ale nic już nie poradzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Jeśli masz jeszcze możliwość jakiejś modifikacji to lepiej zrobić teraz ostrożnie jak później po zalaniu kombinować,chyba że według ciebie jest ok to spoko każdy ma różne wizje Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Akwarium chyba już zalane, kleiłeś już w akwarium? Jeśli się tobie podoba zostaw chociaż trochę płasko to wygląda tzn mało trójwymiarowo no ale jak kolega wyżej, każdemu co innego się podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Akwarium mam już zalane niestety, dziś będę obieg puszczał. Więc musiałbym delikatnie podnieść, albo po szkle przeciągnąć te 5-10cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Jak wcześniej pisałem nic bym nie przesuwał. Weź 1 czy 2 kolegów do pomocy i razem sprubujcie podnieść delikatnie i przenieść w którą stronę tam uważasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 Będę myślał wieczorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kapsel1981 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2019 jako niezwiązane z tematem trochę - proponuję zamontować jakiś odbój bo chyba klamka od drzwi balkonowych może dotykać akwarium i aby kiedyś przy zamaszystym otwieraniu drzwi nie pojawił się problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yakaposhi Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 Skała przesunięta, bez problemu, bez porysowania szkła, leciutko Temat do zamknięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach