wiktor92ldz Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 Cześć wszystkim, Jako że zainteresowałem się trochę tematem ukwiałów naszło mnie pytanie bo gdzieś o uszy obiło mi się że szorstniki to trochę takie drapieżniki :) Bezpieczne dla akwarium czy raczej jak ma się małe ryby darować ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 Żadna ryba którą normalnie myśli i jest zdrowa do niego się nie zbliży he he :-) . Parzy mocniej niż ukwiały . Należy umieścić go tak aby nie dotykał koralowców . Ale są bardzo piękne i warto go mieć :-) . Mojego włożyłem do rury PCV z piaskiem i siedzi sobie tam grzecznie :-) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 Tak, każda normalna zdrowa psychicznie ryba omija parzydełka. W mocy pompują sie mocno, wiec trzeba uwzglednić miejsce na to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 Zgadza się :-) . Ale kolorki mają bajkowe :-) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 https://reefhub.pl/szorstniki-cerianthus-membranaceus/ Tu kiedyś o nich pisałem. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 W swoim artykule piszesz Tester że błazenki są kompatybilne z szorstnikami . Czy aby na pewno ? Widziałeś kiedyś żeby błazenki siedziały w szorstniku ? Moje trzymają się od niego z daleka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 Tam pewnie zabrakło nie w zdaniu. wtedy ma to sens.Czyli z błazenkami nie są, aledla krewetek symbiotycznych tak Przyznam , że o krewetkach z szorstnikami nie słyszałam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiktor92ldz Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 okej czyli szorstnik + błazny odpada :D mój problem również :) ponieważ szukam jakiegoś ładnego ukwiała który nie wędruje jak standardowy czerwony quadri :) ktoś może polecić fajny domek dla błaznów :D ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 (edytowane) jeżeli nie ukwiał to jakiś miękki może być Edytowane 17 Stycznia 2019 przez fannadil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamello90 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 Crinobsis crassa, duzo nie lazi a blazenki u mnie w nim mieszkaja:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 Mój szorstnik :-) : Ja mam Condylactis gigantea które od początku obecności w akwarium siedzą w jednym miejscu . Tylko że spore są . Największy ma pół metra szerokości :-) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2019 do żadnych korali nie sięga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2019 Nie . Jest tak ustawiony że nie sięga . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2019 Czyli w okręgu pół metra masz puste skały? Z opisu wynika że nie powinny też być w pobliżu skał żeby nie podrażniać. A jak to w praktyce. Zastanawiam się w nowym czy zrobić specjalnie dla nich więcej dna czy jednak skała nie będzie im przeszkadzać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Dlaczego w okręgu pół metra ? Pół metra to tak jak pisałem ma gigantea A nie szorstnik :-) . W Condylactis gigantea siedzą moje błazenki . Edytowane 19 Stycznia 2019 przez jurko (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2019 a no tak pospieszyłem się z odpowiedzią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2019 Tu masz też trochę informacji o szorstniku: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach