zachu Report post Posted January 19, 2019 (edited) Po kilku latach nie solenia wody zostałem posiadaczem kostki 60cm x 60cm x 60cm. Szkło float 10mm Mam nadzieję że w przyszły weekend będzie już zalana Na start Sprzęt 2ft cube z sumpem. Przelew na środku (spływ , rewizja, powrót) Cyrkulacja puki akwarium puste to 2 x sw-4 Światło w led 2 lampki ai hydra 52 W sumpie 300w dogrzewacz Obieg na reef pump 2000 dc 1kg Maxspext i 1l seachem Matrix Reaktor z kulkami i mały odpieniacz Dolewka diy i Dozownik diy SeaDoser Co delej? sól tropic marine pro reef 9kg CaribSea LifeRock i piach CaribSea seaflor. Zyczcie powodzenia Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Edited January 19, 2019 by zachu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiesiektbg Report post Posted January 19, 2019 no to ziomal powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted January 20, 2019 nie dziekuje co by nie zapeszac Wiesiu Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted January 20, 2019 Aquarium stoji już na miejscu. Jutro postaram się ogarnąć hydraulike i cyrkulatory. W środę powinna dotrzeć skala więc można będzie zacząć zalewanie. Zapowiada się pracowity tydzień.... Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted January 26, 2019 No i udało sie Kostka zalana.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted January 30, 2019 zaczęło się dojrzewanie. No3 -25 Kh-9 Po4 -??? nowy test red Sea przyszedl uszkodzony. W pojemniku bylo mokro a buteleczka odczynnika B pusta . Jutro spróbuje go zareklamować. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted February 19, 2019 Cykl azotowy się zamkną i przyszla pora na pierwsze życie .Parametry jeszcze słabe...Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted April 13, 2019 W akwarium coś sie dzieje, ale szału nie ma. Parametry słabe, no3 nie chce zejść do wartości akceptacowalnych , ciągle dozuję po4, bo znika. Nowe kardynałów dostały plesniawki ... akwarium nie chce ruszyć, co chwilkę jakieś nowe problemy choć Stare jeszcze nie do konca zniknęły Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted June 15, 2019 W akwarium nie widać poprawy, parametry jak stały tak stoją, za wysokie jest no3, nic nie działa na jego obnizenie (50+). Obecnie dożyję balinga, polimery ,probios i fosforany.Parametry na dzis:Zasilenie 1.025Kh- 8Ca-400NO3 - 50+Po4- 0.04Kolejnym problemem były isopody, wybijalem je ręcznie i do pomocy wpuściłem wargacza. Jak na razie ich nie widzę, mam nadzieję że nie zobaczę.Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jointela Report post Posted June 15, 2019 Super ukwiał czy Euphyllia? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Quote Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted June 15, 2019 18 minutes ago, Jointela said: Super ukwiał czy Euphyllia? Ukwiał, Quadricolor... niestety z niewytłumaczalnego dla mnie powodu wszystkie euphilie odczepiły sie od szkieletu niektóre dalej żyją na piasku, ale raczej nic z nich nie będzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jointela Report post Posted June 15, 2019 Robi wrażenie bo ma długie tipy. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Quote Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted June 15, 2019 Nie mogę się doczekać aż wpłyną w niego blazenkiWysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Starszy Report post Posted June 15, 2019 Ja czekałem rok, aż zadomowiły się, więc na wszelki wypadek bądź cierpliwy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jointela Report post Posted June 15, 2019 Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Quote Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted August 18, 2019 w ostatnich dniach wymieniłem pompę obiegowa na dc4000 oraz dołożyłem mp10w. mam nadzieje ze poprawia sie parametry wody i no3 zacznie spadać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiesiektbg Report post Posted August 19, 2019 widzę, że się kręci powoli, a błaznami się nie przejmuj, bo to pewnie hodowlane, a one tak mają. Moje też chyba z rok sie opierały, a teraz pilnują swojego quadrika. Z kolei wpusciłem małego clarka, który od razu wpadł w ukwiała i zaczął go dokarmiać - pewnie clarki-dzikus Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted September 14, 2019 Parametry nie ruszyły się od wielu miesięcy. Nie pomaga dozowanie po4 nie pomagają polimery żadne lanie bakterii ani purigen nie wpływa na no3 więc przyszedl czas na lekkie zmiany. Do akwarium doszła porcja żywej skały. Kolejne 7kg. 3 litry siporax . Parametry No3 50 Po4 0.12 Kh 8.6 Ca 430 Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
FajnyRadziu Report post Posted September 14, 2019 (edited) Przekarmianie? Strzelam. W przyszłym roku planuje taka kostkę tylko niższa od 20cm i delikatnie szerszą żeby był podobny litraż Edited September 14, 2019 by FajnyRadziu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted September 14, 2019 Ile karmisz? Jak mało to obstawiał słabą cyrkulację. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted September 14, 2019 37 minutes ago, FajnyRadziu said: Przekarmianie? Strzelam. W przyszłym roku planuje taka kostkę tylko niższa od 20cm i delikatnie szerszą żeby był podobny litraż 29 minutes ago, katani said: Ile karmisz? Jak mało to obstawiał słabą cyrkulację. Przekarmienie nie wchodzi w grę bo albo karmię suchym albo mała kostkę żartami (połowa zwykłej mrozonki) Za mała cyrkulacja też nie sądzę bo dmucha obieg ustawione na ok 3000l/h do tego mp10 i 2x rw4. Ja myślę że cudowna skala caribesea wcale nie jest taka super jak o niej piszą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sith114 Report post Posted September 14, 2019 (edited) Jeśli skala jest tak genialna, ze cały czas oddaje NO3, to może jakiś reaktor glonowy/refugium? Praktycznie wszystkie sensowne metody już stosowałeś. Szczerze to nawet gloniska Ci nie rosną. A one by to zjadały... Jeszcze jakbys podał obsadę ryba? Edited September 14, 2019 by sith114 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted September 14, 2019 Skala nie oddaje no3. No3 jest ostatnim produktem cyklu azotowego. Do puki nie dodałem żywej skały dozowalem po4 bo było niewykrywalne. Po dodaniu żywej skały od razu skończyło na 0.14. Może teraz nie będę musiał podlewać po4 i uda mi się zbić parametry. Glonów nigdy nie było nawet przy starcie. Możliwe że wyskocza teraz. Zobaczymy... Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted July 19, 2020 to chyba ostatnie foto akwarium. Rafka na miekko. Ostatnie wydazenia sklaniaja mnie do przerwy w akwarystyce i tymczasowego zamkniecia akwarium. Moze za jakis czas na nowym mieszkaniu pojawi sie kolejny zbiornik. Wrzucam fotke. Sorki za brudne szyby tlumacze sie brakiem czasu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zachu Report post Posted September 19, 2020 Żal było mi się rozstać z błazenkami wiec zrobiłem im mini domek, wersja 34litry Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites