lukaszmo Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 Witam od miesiąca padaja mi korale w szybkim tempie na szybach brazowy nalot i zielone glony na skale akwarium ma 100l i dziala ponad rok po3 cos kolo 0 po4 cos kolo 5 testy salifert zasolenie w normie juz niemam sily na ten syf moze ktos powie co to jest dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 Napisz jeszcze raz ,ale poprawne pomiary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 w parametrach to coś pomieszałeś:)co do fotki to przypomina trochę brown jelly Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszmo Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 nie moge dodac wiecej zdjec ... po3-0 po4 bardzo male ...te testy sa troche do du.. zasolenie 1.025 sol aquaforest sea salt pozatym mam troche cyjano ale z tym sobie poradze to brazowe dziadostwo zalatwilo w ciagu 2 tygodni juz 4 korale reszta juz tez pada ryby wygladaja na zdrowe aha i woda troche smierdzi zrobilem juz podmiane ok 30% i nic udalo sie....jeszcze jedna fotka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 Korale się duszą od cyjano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszmo Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 tylko cyjano jest raczej ciemno czerwone a to jest brazowe na szybach po tygodniu tez jest brazowy nalot z pęcherzykami powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 3 minuty temu, lukaszmo napisał: tylko cyjano jest raczej ciemno czerwone a to jest brazowe na szybach po tygodniu tez jest brazowy nalot z pęcherzykami powietrza Mało odpiszesz zbiornik to nie oczekuj ze ktoś będzie zgadywać,teraz napisales dopiero ze są pecherzyki czyli dino,zdjecia są do d..y 31 minut temu, lukaszmo napisał: pozatym mam troche cyjano A co tu napisałeś 5min temu,zastanów sie czy masz czy nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) Wygląda na okrzemka. Jakiej wody używasz do przygotowania solanki? Czym międzyczasie zasolenie? Jaka jest temperatura wody i czy sprawdzasz tylko jednym termometrem? Edytowane 11 Lutego 2019 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszmo Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 woda oczywiscie ro wklady prawie nowe na tds 0 co do temperatury to na pewno jest 25stopni ja wiem ze napisalem ze mam troche cyjano ale to brozowe gow.. zabija korale okrzemki moga tak szybko zalatwic korale ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 Moze Ci pomoże poczytaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 A zasolenie? Czym mierzysz? Trudno powiedzieć co to jest po tych zdjęciach. Pokaż cały zbiornik, piach. Pytam o parametry, bo to one mogą być przyczyną i mordercą, a nalot może być tylko tego efektem i pomagać wykończyć korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mufti Zgłoś Napisano 11 Lutego 2019 Testy do bani. Podmianka 20% co tydzień i po sprawie. Takie coś przyplątało mi się kilka lat temu i tylko tak to można załatwić. Cytuj 420l, 35kg LR, światło 4 x LED Aquael 39W Sterowanie: DIUNAX3 Odpieniacz Tunze4096, cyrkulacja 3x3300l/h, bez sumpa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2019 to jekieś choróbsko , kiedyś padły mi zoanthusy, też pokryło je coś takiego. NIe były to okrzemki ani cyjano. Taki mocno przylegający do kolara jakby osad o brązowym kolorze. Z tego co też widzę to sarcophyton a on zrzuca skórę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadziol6 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2019 No to jestem ciekawy jak z to opanujesz mam chyba to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszmo Zgłoś Napisano 14 Lutego 2019 juz z braku sil zrobilem podmiane 20% dalem wegiel i codziennie 1ml wody dystylowanej po koralach po 3dniach widac ze jest lepiej ale fadna dunka i 2 inne korale padly ........ jak ktos ma to samo to piszcie co z tym mozna zrobic za tydzien dam wode do zbadania to napisze co bylo bo te moje testy sa troche do du.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadziol6 Zgłoś Napisano 2 Marca 2019 Jak tam u Ciebie??U mnie podpowiedział Tester .Zmniejszyłem czas świecenia i moc .Lałem bakterie .Zminimalizowałem karmienie.Zwiększyłem moc falowników ,Odciągałem ten nalot ile się dało i już jest prawie dobrze ( wizualnie okey) Ale parametry do podbicia mimo kiespskich parametrów wizualnie wszystko jest okey. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebolls Zgłoś Napisano 3 Marca 2019 Wyślij wodę na testy icp. Może masz to czego być nie powinno lub w znacznie przekroczonych wartościach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadziol6 Zgłoś Napisano 23 Marca 2019 Co słychać w tym temacie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszmo Zgłoś Napisano 3 Maja 2019 sory ze nie pisałem .... ja w sumie próbowałem juz każdej rady ale skończyło sie na tym ze dałem więcej węgla i co tydzień 1 ampułke bakterii biodigest i zeszło to dziadostwo ale moje najładniejsze korale poszły .... myślę ze bakterie załatwiły sprawe... ale co to było to nie wiem bardzo szybko dusiło korale i dino to raczej nie było bo to tez przerabiałem ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach