Skocz do zawartości
Guban88ok3m

Sucha skala wypływa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon
5 minut temu, @Beti napisał:

No dokladnie,@Paragin Ci to rozwinął i wyjaśnił na 5+:)

???

To taki sarkazmik przeciez Ty masz jeden z najladniejszych baniakow na forum wiec twoja wiedza jest jak najbardziej wiarygodna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Paragon napisał:

To taki sarkazmik przeciez Ty masz jeden z najladniejszych baniakow na forum wiec twoja wiedza jest jak najbardziej wiarygodna :D

Cię poniosło:D

są ladniejsze i o wiele starsze,ja to mam pierwsze testowe:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, @Beti napisał:

,ja to mam pierwsze testowe:P

@@Beti jeśli to jest Twoje testowe akwarium, to już nie mogę się doczekać, aż testy się zakończą i co będzie dalej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też ostatnio zamawiałem tą samą skałę nawet identycznie wygląda i parę kawałków też pływało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, silvia napisał:

zrób fotkę tej pływającej skały - tylko porządną bo lata temu starowałem z taką skałą jak i NIC nie miało prawa wypłynąć 

@silvia Zobacz najpierw to https://m.youtube.com/watch?v=XwVjUsIsvJI

2 godziny temu, Paragon napisał:

to jest sztuczna czy naturalna skała? na sztucznej mam imitacje alg wapiennych fioletowe, czerwone do wybory do koloru

@ParagonZobacz https://m.youtube.com/watch?v=XwVjUsIsvJI

@@Betirowniez zobacz filmik

Edytowane przez Guban88ok3m (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymarzony początek z solniczka heh trudno trzeba odłożyć start 

@Paragon tzn wyjebka ze strony sprzedającej czy taki rodzaj skały nazywanej "pumeksem"?

12 minut temu, Adrian510 napisał:

Też ostatnio zamawiałem tą samą skałę nawet identycznie wygląda i parę kawałków też pływało

I co zrobiłeś z tym ? Mi wczoraj jak się ruszyło jak zalewlaem kosteczkę to odrazu woda do wiaderka skala i mówię może trzeba moczyć jak korzeń ale chyba jednak trzeba odesłać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Guban88ok3m napisał:

I co zrobiłeś z tym ? Mi wczoraj jak się ruszyło jak zalewlaem kosteczkę to odrazu woda do wiaderka skala i mówię może trzeba moczyć jak korzeń ale chyba jednak trzeba odesłać

Powiem Ci tak u mnie ta skała już jest 1,5 miesiąca i wszystko jest dobrze parametry w normie plag nie ma,nie oddawałem jej bo tylko dwa małe kawałki pływają,ale jeśli u Ciebie pływa większość konstrukcji to reklamuj bo szkoda się z tym męczyć

Tak U mnie wygląda 

skala.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Guban88ok3m napisał:

@@Betirowniez zobacz filmik

No ja juz Ci pisałam w pierwszym poście nie widziałam filmiku i się sprawdziło,możesz to moczyć tygodniami i nic z tego.

Do reklamacji..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, @Beti napisał:

No ja juz Ci pisałam w pierwszym poście nie widziałam filmiku i się sprawdziło,możesz to moczyć tygodniami i nic z tego.

Do reklamacji..

Jutro muszę to załatwić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 godziny temu, Guban88ok3m napisał:

A tak na marginesie TDS 000 po wlaniu do akwarium i uzupełnienia 40 l wynosi 70 normalne ? Czy to może coś z tą skala ?

skoro skały nie płukałeś ... to normalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze jest to że na Facebooku na profilu o akwarystyce morskiej ktoś założył temat że mu skala nie tonie też budowa identyczna jak moja wygląd itp czyżby masowa skala " wyjebki" poszła w rynek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Guban88ok3m napisał:

Najlepsze jest to że na Facebooku na profilu o akwarystyce morskiej ktoś założył temat że mu skala nie tonie też budowa identyczna jak moja wygląd itp czyżby masowa skala " wyjebki" poszła w rynek 

a czemu ogółem wybrałeś tą skałę?w erybce

1.bo byla tania ( ona nawet nie ma nazwy i pochodzenia itd..)nic nie ma w opisie

2.nie wiedziałeś co wybrać?

3.a czemu nie np Fiji Shelfs ?

wiele tam kupiłam rzeczy od akwarium po ryby (osobisty odbiór)ale skały przez internet bym nie kupiła:( czy miałeś daleko do sklepu? nie koniecznie erybka? Bo jeśli ten Gostyń k/Mikołowa to miałeś rzut beretem:nono:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i zastanawiam się ilu udzielających "cenne rady" omijało lekcje fizyki w szkole :D
Przecież po zdjęciach widać ze to sucha skała koralowa, szkielety korali, efekt tego że "pływa" to najnormalniejsza rzecz,

skała jest lekka i bardzo porowata a ilość powietrza w skale jest tak duża że powoduje efekt pływania. 

Opcje są dwie

- Czekać aż całe powietrze się "rozpuści" w wodzie - kilka dni, może tydzień

- Odessać powietrze ze skały - worek próżniowy skała z wodą do środka i odessać odkurzaczem, woda wpłynie w skałę wypierając powietrze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, @Beti napisał:

a czemu ogółem wybrałeś tą skałę?w erybce

1.bo byla tania ( ona nawet nie ma nazwy i pochodzenia itd..)nic nie ma w opisie

2.nie wiedziałeś co wybrać?

3.a czemu nie np Fiji Shelfs ?

wiele tam kupiłam rzeczy od akwarium po ryby (osobisty odbiór)ale skały przez internet bym nie kupiła:( czy miałeś daleko do sklepu? nie koniecznie erybka? Bo jeśli ten Gostyń k/Mikołowa to miałeś rzut beretem:nono:D

Nie będę ukrywał cena + opine na sklepie .  Teraz już wiem że niewarto kusić  się cena chyba że faktycznie jest się pewnym  co do jakości .Wlkp. Teraz już wiem że niektóre rzeczy osobiscie kupować . Najbliżej Poznań coś tam mają z morskich sklepów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
16 minut temu, DarekB30 napisał:

Czytam i zastanawiam się ilu udzielających "cenne rady" omijało lekcje fizyki w szkole :D

akurat fizykę w szkole lubiłem, hydrodynamika w porowatych skałach głownie wykorzystywana w przemyśle naftowym jest dosyć skomplikowana i jak sam nie studiujesz tego kierunku to tez za dużo nie powiesz :P

18 minut temu, DarekB30 napisał:

skała jest lekka i bardzo porowata a ilość powietrza w skale jest tak duża że powoduje efekt pływania. 

kurcze kilka razy kupowałem suchą skalę, jedna nawet sam wysuszyłem i żadna nie latała jak skała w awatarze po akwarium, w dobrze porowatej skale momentalnie zachodzi wypchnięcie gazu z jej szczelin, widać to bardzo dobrze jak zanurzysz coś takiego w wodzie widziałem to nie raz i nie dwa, a taka skała która pokazuje kolega zachowuje się jak pumeks bo materiał z którego jest wykonana jest lekki , albo pory są pozamykane i powietrze musi się uwolnić z użyciem dodatkowej siły bo jest uwięzione w jej wnętrzu i nie trzeba być do tego fizykiem aby to zrozumieć

20 minut temu, DarekB30 napisał:

Czekać aż całe powietrze się "rozpuści" w wodzie - kilka dni, może tydzień

tak kupuje skałę morską naturalna po to aby patrzeć tygodniami jak pływa po akwarium, tą rade przebije tylko ta rada:

21 minut temu, DarekB30 napisał:

- Odessać powietrze ze skały - worek próżniowy skała z wodą do środka i odessać odkurzaczem, woda wpłynie w skałę wypierając powietrze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawo Archimedesa, Szkoła podstawowa, myślę że szkoda prądu na dalsze dyskusje ;-)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
Teraz, DarekB30 napisał:

Prawo Archimedesa, Szkoła podstawowa, myślę że szkoda prądu na dalsze dyskusje ;-)

brawo ładnie że przytoczyłeś prawo określające siłę wyporu podkreślając tym że nie masz racji czyli gaz jest uwięziony w skale i nie może się wydostać dlatego dzieje się tak a nie inaczej zgodnie z tym prawem brawo :)

Na szczęście nie jesteś fizykiem, a szkoda inaczej we wszystkich akwariach mielibyśmy lewitująca skałę, wystarczyło by je wysuszyć i zadne nie chciały by zatonąć a teraz gaś światło i idz spać bo na rachunki Ci nie wystarczy, niech Ci się przyśnią lewitujące skały :P

10 minut temu, fannadil napisał:

W podobnej cenie jest marco rocks

ja po kilku zakupach różnych skał dochodze do jednego wniosku trzeba odebrac osobiście albo liczyś się z ewentualnym rozczarowanie, skaly tanie nie są więc warto się przejechać nawet 200 czy 300 kilometrow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o mnie same " formatki" są spoko idzie coś fajnego ułożyć no poza tym że nie jest sama w sobie tym co powinna. Z tego co zatapialne jak wcześniej mówiłem ułożyłem coś fajnego już wystarczająco w razie W więc nie wiem czy nie pokusic się o rozbicie tej dużej zobaczyć co ma w środku czy też reklamować. Może być jak wcześniej było mowione że pory zatkane i dlatego nie tonie bo ona leżąc w wiaderku wypuściła trochę wody ze środka ale widać potrzeba więcej szczelin by zatonęła 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta skała nie wygląda jak pumeks. Nie wiem czy niektórzy pumeksu nie widzieli ?
Wygląda tak:

962ee75648b71a1dc74459f2573f6f99d48d8f45

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
8 minut temu, VDR napisał:

Ta skała nie wygląda jak pumeks. Nie wiem czy niektórzy pumeksu nie widzieli ?
Wygląda tak:

962ee75648b71a1dc74459f2573f6f99d48d8f45

Spokojnie to tylko luzne nawiazanie do zachowania skaly jak pumeks, jak pumeks wyglada wiekszosc ludzi wie przynsjmniej tak mi sie wydaje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skała, która wypływa nie koniecznie musi być pumeksem, ale napewno świadczy o kiepskiej budowie, która ma być jako filtracja w akwarium. To że się unosi, świadczy o tym co napisał powyżej @Paragon czyli zatkane pory z gazem lub inną materią (nie wiadomo też do końca czym) lżejszym od wody co jest oczywiste. Przestrzenie, które są calkowicie zamknięte nie pozwalają na zasiedlanie się bakterii i innych stworzeń mający wpływ na filtrację. Taka skała to badziew, a metody moczenia lub odsysania uważam za kiepski pomysł gdyż nie wiadomo ile takich przestrzeni szczelnie zamkniętych zostanie, nawet kiedy skała zacznie tonąć. Ciekawy jestem ile osób by zaryzykowało pozostawienie takiej skały w akwarium biorąc pod uwagę że jest ona najwiekszym kawałkiem z pośród całej reszty. Jak dla mnie to tylko reklamacja... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu wziął bym wiertarkę i bym wywiercił ze 3 dziurki ;) Oczywiście później dziurkami do góry do wody ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.