wukk Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Witam ,czy fitoplankton można podawać pompą Jebao i czy on się nie zepsuje w temperaturze pokojowej. Mam wolny kanał w pompie i chciałbym podłączyć dozowanie .Wiem że jest temat z fitoplanktonem ,ale nie ma jasnych odpowiedzi czy ktoś to stosuje na dłuższą metę, chodzi mi o zapychanie się wężyków i pompy i psucie się foto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kilu Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Nigdy nie stosowalem, ale z tego co wiem to niektórzy tak robią. Jedyny warunek to ciągle napowietrzanie tak jak przy hodowli. U mnie to dyskwalifikuje bo generuje spory hałas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Rzecz w tym że nie mieszany fito osiada na dno więc musiał byś rozwiązać ten problem np napowietrzaczem. Na rynku jest easy booster, fito w żelu które można dozować pompą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Też o tym myślalem. Najlepiej było by mieć pojemnik z wpuszczonym wężykiem powietrza, który - dostarczając powietrze na bieżąco - mieszał by fito i dotleniał go. Trzeba by lać nie za dużo świeżego fito - tak,żeby wytrzymało do czasu ponownego uzupelnienia. Podobno wszystko da sie zrobić poza jedną czynnością, ale o tej - jako były spadochroniarz - nie powiem z przyzwoitości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wukk Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Easy hosted to to samo co mrożony, tylko zakonserwowany w żelu , mi chodzi o żywy fitoplankton, ,z wypowiedzi rozumuję że maks dawka w pojemniku to na ok 4 dni i musi być mieszana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Rozwiązaniem byłoby zrobienie pojemnika w stylu mieszadła magnetycznego lub napędzanego silnikiem od góry z wężykiem wewnątrz osi mieszadła. Coś takiego https://www.fish-street.com/Dosing Reservoir_liquid_box_3room4_5litres_uk_delivery?search_string=container Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wukk Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 Mam takie mieszadło DIY z silniczkiem krokowym ,,jedną wadą na wyższych obrotach strasznie brzęczy , a mieszadło można też zrobić z magnesu neodymowego i wentylatora komputerowego,pomyślę o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 32 minuty temu, wukk napisał: Mam takie mieszadło DIY z silniczkiem krokowym ,,jedną wadą na wyższych obrotach strasznie brzęczy , a mieszadło można też zrobić z magnesu neodymowego i wentylatora komputerowego,pomyślę o tym. W tym przypadku lepszy chyba byłby zwykły silniczek z przekładną. Mozesz podesłać zdjęcie tego twojego mieszadła - chce sobie zrobić hodowlę fito bez napowietrzania i szukam inspiracji. Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wukk Zgłoś Napisano 27 Lutego 2019 (edytowane) Wyżej chwili z pojemnika zrobiłem scubber ,pojemnika miałem taki przezroczysty na kaszę z pokrywką hermetyczna .W wieku zamontowałem nitami silniczek krokowy (wolnoobrotowy 12v) ,na os silnika nałożyłem rurkę od balonów ,a mieszadło zrobiłem z kanwy plastikowej i przymocował na zaciski plastikowe(trytytki) .Obroty regulowałem pokrętłem zasilacza .Wydaje mi się że takie mieszadło lepiej zrobić z wentylatora komputerowego i magnesów neodymowych. Wycinasz w desce otwór wielkości wentylatora ,wklejasz wentylator w otwór ,przyklejając magnes do wiatraka na środku (płaski 2x2 cm) drugi magnes w kształcie walca np .4 cm o średnicy 0,5 cm lub mniej wkładasz w rurkę termoskurczliwą i zabezpieczać z dwóch stron (żeby woda nie miała kontaktu z magnesem ) pojemnik stawiasz nad wiatrakiem ,magnes zabezpieczony do pojemnika z płynem ,wtyczka wentylatora do gniazdka i mieszamy .Jeżeli magnes będzie za mocny to dajemy pręcik z ierdzewki. Takie mieszadło można wykorzystać do każdego pojemnika. Będę coś takiego montował zmotywowało środku mnie.To z silniczkiem wykorzystywałem do mieszania wody wapiennej ,teraz daję ballinga. .. Edytowane 27 Lutego 2019 przez wukk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach