atk Zgłoś Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) Witajcie, będąc szczęśliwym (lub też nie ) posiadaczem Reefmaxa, będę wymieniał oświetlenie 3x T5 24W i zastanawiam się nad 3 opcjami: 1. ATI Blue + / ATI Aquablue Special / ATI Coral Plus 2. ATI Blue + / ATI Aquablue Special / ATI Purple Plus 3. ATI Blue + / ATI Aquablue Special / KZ Fiji Purple - podobno super ciekawe kolory aqua się robią. Szukałem na forum, różnych propozycji oraz konfiguracji i przyznam, że nie znalazłem niczego konkretnego, stąd też moje pytanie o wszelkie uwagi i sugestie, propozycje od doświadczonych koleżanek i kolegów Pozdrawiam serdecznie Edytowane 25 Marca 2019 przez atk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blizzard2009 Zgłoś Napisano 25 Marca 2019 Fajne porównanie kolorystyki swietlówek jest w tym filmiku. https://www.youtube.com/watch?v=6OSS_PoUX6o Jesli natomiast chodzi o opcje które zaproponowałeś to nie wybrałbym żadnej z nich. W każdej z nich wg mnie będzie za jasno i za biało. Bardziej poszedłbym w 2xBlue plus & 1xPurple lub 2xBlue plus & 1xaquablue special. Jako przykład pokażę Ci zdjęcie z wczoraj z mojego akwarium. Świeciło tutaj 5 niebieskich, 2 białe i 1 purple. 5 z 8swietlowek na fotce jest niebieskich a i tak są mocno zdominowane przez 2 białe... Cytuj POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj OBECNE SZKŁO: tutaj * 150x55x55cm, sump120x40x43cm * * ATI Sunpower 8x54W * * odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 " * start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax * * refugium * Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) Filmik widziałem już poprzednio, faktycznie fajnie porównuje, co prawda pojedynczo jak też 2 świetlówki, natomiast w rzeczywistości to i tak zawsze może być inaczej. A jak z tym Fiji Purple? Aktualnie na starych ATI Blue + / ATI Aquablue Special / ATI Coral Plus wygląda jak na zdjęciu Edytowane 25 Marca 2019 przez atk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blizzard2009 Zgłoś Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) KZ Fiji purple, Ati Purple Plus czy Pacific Sun Pigment Ink - to prawie to samo. Na jednej ze stron sprzedającej świetlówki widzialem wykres ich spektrum (wszystkich 3 na jednym wykresie) - niemal dokładnie nakładają się na siebie Nie zobaczysz różnicy w kolorze wg mnie...Jedynie może któraś z firm ma "dłuższą żywotność" swojego produktu ale tutaj już nie pomogę. Edytowane 25 Marca 2019 przez Blizzard2009 (wyświetl historię edycji) Cytuj POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj OBECNE SZKŁO: tutaj * 150x55x55cm, sump120x40x43cm * * ATI Sunpower 8x54W * * odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 " * start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax * * refugium * Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 26 Marca 2019 Znajomy zaproponował ATI Actinic + Purple Plus + Coral Plus ewentualnie ATI Actinic + Blue plus + Purple Plus... A jakie macie ewentualnie inne propozycje lub też sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach