s1ngle Zgłoś Napisano 31 Marca 2019 (edytowane) Zauwazylem, ze mam juz co najmniej 40 takich żyjątek w DT i pewnie z 200 w sumpie. Czy to gabki? Czy sa szkodliwe? Czy i jak sie ich pozbyc? Edytowane 31 Marca 2019 przez s1ngle (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2019 pożyteczne filtratory, no chyba, że urosną nie wiadomo, jak wielkie i wyjdą z akwarium ;-) zostawić i sie cieszyć ich widokiem. Fitoplankton mile widziany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s1ngle Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2019 Właśnie odkąd zacząłem lać fito to z 10 się zrobiło 200. Nawet przy takiej ilości nie traktować jako plaga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzaQ Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2019 2 godziny temu, s1ngle napisał: Właśnie odkąd zacząłem lać fito to z 10 się zrobiło 200. Nawet przy takiej ilości nie traktować jako plaga? Najlepiej zrób przegląd czy nie wyrosły na koralowcach. Kiedyś też cieszyłem się jak głupi, że tyle pożytecznych filtratorów narosło dopóki nie zaczęły drażnić polipów LPS. No i taką gąbkę ciężko jest w 100% usunąć, ponieważ często odrasta. Szczególnie jak masz widoczne wartości krzemu w zbiorniku. Od kiedy włożyłem absorber krzemianów udało mi się to wszystko opanować. Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s1ngle Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2019 Na koralowcach nie, ale czy nie wyjadaja mikroelementow potrzebnych koralom? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Graiveth Zgłoś Napisano 16 Maja 2019 Całkowicie nigdy nie pozbędziesz się gąbek, ogólnie to pożyteczne ustrojstwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 5 Października Witam, wątek trochę stary ale nie będę zakładać nowego. W sumpie zaczęło mi rosnąć coś na oko glutkowatego, jakby galaretkowatego ale jeszcze tego nie dotykałem ze zdjeć wyglada chyba jakby gąbka patrząc na strukturę z bliska. Czy może to byc jakiś grzyb, pleśń czy jeszcze coś innego, szkodliwego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 Października gąbka Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach