goclik Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2019 Witam, 4 dni temu przyjechał do mnie mały wargatek sanitarnik. Do ter pory było wszystko ok - pływał i czyścił inne ryby. Dziś jednak zauważyłem, że ryba pływa skokowo. Nie jest to objaw stały - raz pływa normalnie a raz skokowo. Czy jest to normalne zachowanie? Niestety ryba pływa w głównym zbiorniku, gdyż nie posiadam kwarantanny, a wyczytałem, że może to być np. Ichtiosporidioza, co nie byłoby miłą wiadomością... Pytanie - wyławiać czy zostawić i obserwować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek92 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2019 Mój też tak ma czasem przecina taflę wody normalnie a czasem pływa w toni skokami. Zależy jak mu leży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2019 U mnie też czasami "skacze" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2019 Ok, dziękuję bardzo za odpowiedzi, jestem spokojniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) Hm... jednak nie podoba mi się ta ryba, pływa przy szybie od dołu do góry i wali w nią od dłużej chwili... Możliwe, że ze stresu się tak zachowuje? Podaję herbtanę odkąd trafiła do zbiornika. Edit: Po zgaszeniu światła ryba się uspokoiła, pływa i zachowuje się normalnie. Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez goclik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2019 one są bardzo żwawe, uważaj by nie wyskoczyła, u mnie wylądowała na podłodze, a szkoda bo robiła dobrą robotę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arashi_ Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2019 @goclik tak jak osoby wyżej napisaly to bardzo ruchliwa ryba. Ciągle pływa jak szalona. U mnie też czasem wali w szybe jak widzi swoje odbicie. Ja bym się zbytnio nie przejmowała... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arrooss1 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2019 Ja zauważyłem, że u mnie skokowo pływa jak falownik i obieg jest wyłączony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2019 Ok, dziękuję, będę obserwował. Wszędzie gdzie widziałem tą rybę to pływała sobie spokojnie więc się trochę niepokoiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach