human_87 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2019 Stoję przed zakupem chłodziarki. Byłem na nią niemal zdecydowany, jednak zdałem sobie sprawę, że nie bardzo mam ją gdzie postawić. Początkowo myślałem, że postawię ją obok sumpa bo tam miejsce byłoby... ale jak się douczyłem, bo zdałem sobie sprawę, że ona za mocno grzeją... Tutaj mam pytanie, czy ktoś ma chłodziarkę stać 5 metrów do akwarium? To wychodzi w sumie 10m węża schowanego za meblami... Rozważam również inne opcje... W miejszym akwarrium 200L w ubiegłym roku dawały radę wentylatorki Blau (listwa 6 szt) + wiatrak domowy. W tym akwarium, co mam teraz nie da się nic takiego zamontować, gdyż wzmoznienia wzdłużne uniemożliwiają zamontowanie czegokolwiek na szybie... z kolei na krótszych bokach na nóżkach stoi lampa. Ewentualnie jest opcja abym lampę powiesił.... wówczas będą dwa boki po 60 cm... W każdym razie, dzisiaj przychodzę z moim dziwnym pomysłem, aby zakupić wentylator kolumnowy (90W), nie montować jego podstawy; następnie powiesić go na ścianie w poziomie??? Plusem tego rozwiązania byłby w miarę estetyczny wygląd. Czarny wentylator pasowałby do lampy i wyglądam przypominał jakiś soundbar... Tylko czy to ma sens? Czy ktokolwiek próbował pododbny sposób? Koszt wiatraka około 200 zł. Czyli taki sam jak te wentylatorki Blau! Oglądałem też kurtyny powietrze, ale to z kolei koszt minimum 650 zł za kurtynę 120 cm. Minusem jest wielkość i hałas. PS: mieszkam w bloku i klimatyzacja split odpada; z przenośną jeszcze większy problem niż z chłodziarką, bo mało miejsca... Dzięki za komentarze. Pozdrawiam. Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2019 Nie ma znaczenia długość węży Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2019 2 godziny temu, human_87 napisał: zakupić wentylator kolumnowy (90W), nie montować jego podstawy; następnie powiesić go na ścianie w poziomie pytanie czy producent przewidział prace w poziomie - bo łożyska ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kiks Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2019 W pracy kiedyś mieliśmy tak przymocowany, był tani dawał radę dobre kilka lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daro73 Zgłoś Napisano 2 Maja 2019 Mam okrągły wiatrak z biedry który ma możliwość powieszenia na ścianie i regulacji przechyłu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 4 Października 2019 Lato się skończyło. Jako, ze temat ja zakładałem to donoszę, że zakupiłem taki wiatrak w maju i w poziomie tak hałasował, że go nie montowałem na ścianę. Podejżewam, że może jakiś lepszy model może by się sprawdził ale na pewno nie ten ze zdjęcia. Ostatecznie kupiłem drugą listwę 6 witraków blau. Udało się je zmieścić pod nóżki lampy. Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach