katani Zgłoś Napisano 6 Maja 2019 Cześć, Po powrocie z weekendu majowego zauważyłem, że mój anthias ma jedno oko wielkie jakby stał się welonkiem. Ciężko mu zrobić zdjęcie. Wygląda z grubsza na jedno oko tak: https://www.google.com/search?q=welon+ryba&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiA8vGMyYfiAhUJ3aQKHRaNC7YQ_AUIDigB&biw=1920&bih=902#imgrc=4RCDbFaojX-4qM: Ktoś wie co to może być i czy da się to wyleczyć (zakładająć, że uda mi się go odłowić)? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 6 Maja 2019 miałem to samo z centropygą loricula, u mnie było za duzy skok no3. sprawdz parametry. Pier będzie oko wyłupiaste, pozniej zrobi sie jakby taki bąbel powietrza a późnij zejdzie. Ja lałem tylko do wody witaminy wzmacniajace i czosnek w wódce. 2 tyg i powinno wrócic do normy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 Maja 2019 U mnie parametry w normie, nic szczególnego się nie działo. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrs Zgłoś Napisano 6 Maja 2019 16 minut temu, katani napisał: U mnie parametry w normie, nic szczególnego się nie działo. jak ma to co mój a wyglada na takie samo to po 2 tygodniach powinno przejść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 6 Maja 2019 U mnie Chromis miał tez takie. Po kilku dniach odpadło mu to oko, żył jeszcze tydzień.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 7 Maja 2019 U ocealarisa mialem to samo, stosowqlem czosnek tylko do pokarmu po 2 tyg zeszlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 7 Maja 2019 Mój naso miał podobnie, teraz musi sobie radzić z jednym okiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Poczatkujaca Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 Moje antiasy tez tak kilka razy mialy. Jest to najprawdopodobniej uszkodzenie zewnatrze np otarcie sie o skalke a nie choroba. Nigdy nic z tym nie robilam i po jakims czasie zawsze wszystko wracalo samo do normy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj żywa skała 10kg, żywy piasek, Sinularia sp., Sarcophyton, Discosoma sp.mix-green, Cladiella, Clavularia, Perconon gibbesi, Pseudanthias squamipinnis, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 8 Maja 2019 U mnie ocellaris jakis czas temu miał spotkanie z wieloszczetem. Oko "podbite", pysk jakiś biały nalot, jak kłębki waty etc. Juz podejrzewałem najgrosze. Dopiero po dokładnym przyjrzeniu się zauważyłem kilka "niewinnych igiełek". Sztucznego oka nie musiałem mu załatwiać - żyje i ma się dobrze a oko wróciło do normy. Jeśli nie widać innych oznak choroby zbytnio bym się nie martwił, tym bardziej jeśli jest tak ja piszesz z parametrami. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2019 minął miesiąc, ryba żyje, oko bez zmian. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Apolonia Zgłoś Napisano 10 Lipca 2019 odpadnie albo nie. U mojego antiasa odpadło u naso bąbel zniknął. Podobno anthiasą często wypada oko. Jeśli wypadnie to może dziwnie później pływać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach